• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.09.2023

16:00

Vesić: Otvaranje postrojenja za preradu otpadnih voda istorijsko za celu Srbiju

MGSI

Politika

Vesić: Otvaranje postrojenja za preradu otpadnih voda istorijsko za celu Srbiju

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas da je otvoranje prvog industrijsko biološkog postrojenje za preradu otpadnih voda (PPOV), u kompleksu kompanije "Smurfit Kappa", koje će vodu iz Dunava korišćenu za industrijske potrebe prečišćavati i vraćati u reku u čistijem stanju od onog u kojem je iz reke uzeta istorijski događaj i za Beograd i Srbiju.

- Ponosan sam jer se oba investicija, koja je započeta još kada sam obavljao javne funkcije u gradu Beogradu, sada uspešno završava - rekao je Vesić i dodao da je "kompanija Smurfit Kappa u proizvodnji hartije ono što je rols rojs u proizvododnji automobila, dakle sam svetski vrh". 

- Do kraja 2025. godine je rok po kome kompletna industrija na teritoriji Srbije, koja ima otpadne vode iz tehnološkog procesa mora da ima ovakvo postrojenje. Ovi ljudi su to uradili dve ipo godine pre roka i mi smo im zahvalni na tome - rekao je Vesić za Tanjug posle otvaranja postrojenja.

Foto: MGSI

 

Ministar je pozvao i sve ostale industrijalce u Srbiji da u svojim objektima u skladu sa odlukom Vlade i Zakonom pristupe projektovanju i izgradnji PPOV.

- Nakon 31. decembra 2025. godine se više neće tolerisati ispuštanje neprerađenih otpadnih voda u reke već će sve morati da budu prerađene - naglasio je Vesić.

Vesić je istakao da Ministarstvo, u okviru projekta "Čista Srbija" na teritoriji Grada Beograda angažovano na izgradnji više PPOV.

- Recimo, u Sopotu gradimo 220 km kanalizacione mreže i tri postrojenja - "Mali Požarevac", "Rogača" i "Sopot". Gradimo u Ostružnici fabriku za preradu otpadnih voda i dodatnih 27 km kanalizacije. U Mladenovcu gradimo 61 km kanalizacije i postrojenje, a na teritoriji opštine Lazarevac dva postrojenja - po jedno u Lazarevcu i Velikim Crljenima - rekao je Vesić. 

Dodao je da na osnovu ugovora sa Investicionim okvirom za Zapadni Balkan (WBIF) planira fabriku za preradu otpadnih voda u Batajnici koja će obuhvatiti kompletan Surčin i sva ona naselja koja gravitiraju Batajnici, a danas nemaju urađenu kanalizaciju

- Takođe, u Velikom Selu radimo prvu fazu fabrike za preradu otpadnih voda, zajedno sa kineskim i francuskim partnerima, vrednosti više od 300 miliona evra - rekao je Vesić.

Vesić je istakao da je procenjeni kapacitet fabrike PPOV "Veliko Selo" oko 1,5 miliona ljudi.

- Kada budemo završili "Veliko Selo" i "Batajnicu" mi ćemo ukinuti više od 90 odsto direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav u Beogradu - istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, u Beogradu ima stotinak direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav ukupne zapremine od oko 60.000 olimpijskih bazena otpadnih voda godišnje.

Ističe da će izgradnjom svih planiranih postrojenja Beograd u narednoj deceniji prestati sa izlivanjem neprerađenih otpadnih voda u reke i počeće odgovorno da se ponaša prema prirodnoj sredini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija