• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.10.2023

18:27

Vlada Srbije donela odluku! Spomen park Jajinci pod upravom Muzeja žrtava genocida

Tanjug

Politika

Vlada Srbije donela odluku! Spomen park Jajinci pod upravom Muzeja žrtava genocida

Podeli vest

"Dragi sunarodnici i sugrađani, Srbija, ne zaboravlja svoje nedužne stradalnike, i njihovu žrtvu ugrađuje u temelje svoje slobode, nezavisnosti i samostalnosti", počinje saopštenje Vlade Srbije, a mi vam ga prenosimo u celosti.

- Srbija u ovo naše vreme uspostavlja istinsku kulturu sećanja utemeljenu u celovitom i objektivnom poznavanju prošlosti i odlučno usmerenu ka suprotstavljanju svakom obliku mržnje, nasilja, isključivosti i netolerancije.

Upravo stoga čitava naša država, a predsednik Republike i Vlada Srbije u posebnoj meri, pružaju punu podršku Muzeju žrtava genocida - našoj matičnoj ustanovi u oblasti kulture sećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima na području Nezavisne Države Hrvatske, kao i svim našim sunarodnicima i sugrađanima postradalim usled okolnosti ratnih i zločina protiv čovečnosti izvršenih nad njima tokom perioda Drugog svetskog rata.

Zato je Vlada Srbije donela odluku da se upravo Muzeju žrtava genocida, na staranje i upravljanje, dodeli celokupno područje Spomen-parka ,"Jajinci".

Ukoliko znamo da je Spomen- park ,"Jajinci" uspostavljen još daleke 1951., i da od tada nije poveren na staranje i upravljanje nijednoj ustanovi kulture, onda nam svima postaje jasno u kojoj je meri ova i ovakva odluka Vlade dugo očekivana, potrebna i istorijska.

Time su konačno stvoreni osnovni preduslovi da Muzej žrtava genocida dobije svoj namenski objekat i to upravo ovde, u Jajincima - piše u saopštenje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija