• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.Stanković

18.10.2023

06:55

Od reči Aljbina Kurtija ostali još oštriji napad na Srbe i sve veći teror! Svima je jasno da je lažni premijer uzrok nestabilnosti!

EPA/Reuters

Politika

Od reči Aljbina Kurtija ostali još oštriji napad na Srbe i sve veći teror! Svima je jasno da je lažni premijer uzrok nestabilnosti!

Podeli vest

Aljbin Kurti, prištinski ekstremista koji sebe naziva 'kosovskim premijerom', i juče je poslao svoje do zuba naoružane 'policajce' da terorišu Srbe u Severnoj Mitrovici, Zvečanu i Banjskoj, gde su upadali ljudima u zgrade i stanove u navodnoj potrazi za oružjem i eksplozivom!

Specijalci takozvane 'kosovske policije' upali su u najmanje dve lokacije u severnom delu Kosovske Mitrovice i pretresali zgrade koje se nalaze u blizini studentskih domova i u naselju Tri solitera, a slične 'akcije' imali su i u Zvečanu i Banjskoj, gde su 24. septembra brutalno likvidirali trojicu Srba!

Ovaj novi napad na Srbe, prema svemu sudeći, iznervirao je francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je juče saopštio da Pariz neće ukinuti vize lažnoj državi uprkos kolektivnoj odluci EU da bezvizni režim za Prištinu počne da važi od 1. januara 2024. godine!

Šiptarske obmane

Francuski lider je na konferenciji za novinare, koju je održao zajedno s albanskim premijerom Edijem Ramom, istakao da su Prištini ukazali poverenje kada su odobrili viznu liberalizaciju, ali da je Pariz sada suspendovao taj proces.

- Poverovali smo vam (Prištini, prim. aut.) po pitanju viza. To pitanje je obustavila Francuska, reč se ne drži, čekam da se dve strane obavežu. To je uslov mira u celoj oblasti - poručio je Makron, dodajući da se dijalog Beograda i Prištine mora nastaviti.

DANIJELA VUJIČIĆ
POSLANICA SNS

Foto: Zoran Sinko

 

- Nadam se da će zemlje EU slediti primer Emanuela Makrona i suspednovati proces vizne liberalizacije za Prištinu. Za to vreme od date reči Aljbina Kurtija za deesakalciju ostali su jos oštriji napadi na Srbe i još veći teror koji se nastavlja.

- Potrebno je sprovesti francusko-nemački plan za normalizaciju odnosa, potrebno je organizovati nove izbore u četiri opštine na severu KiM, a potrebno je i da se formira Zajednica srpskih opština - istakao je Makron.

Foto: EPA

 

Upitan da prokomentariše ove navode, pukovnik KOS u penziji Ljuban Karan kaže da Kurti intenzivnim upadima, prepadima i svakodnevnim pretresima na severu KiM želi da pojača veštački i lažni utisak da se bori protiv navodnog terorizma.

- Kurti želi da obmane međunarodnu zajednicu pred sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji da na severu navodno postoji jaka srpska teroristička organizacija iza koje stoji naš državni vrh, čak direktno predsednik Vučić, ali i SPC kao oslonac logistike i skrivanja?! Zato je postupak predsednika Francuske Makrona dobar signal koji upućuje na to da Kurti neće uspeti da na osnovu događaja u Banjskoj od Albanaca napravi žrtve, a od Srba navodne teroriste - naglašava Karan.

Kancelarija za KiM: Elezović je kritično!

Kancelarija za KiM uputila je pismo šefu Euleksa Đovaniju Pjetru Barbanu povodom lošeg zdravstvenog stanja Srbina Ilije Elezovića, koji se skoro mesec dana nalazi u pritvoru pod optužbom za navodni ratni zločin. U pismu se ukazuje na loše postupanje prištinskih institucija prema Elezoviću, što, kako navode, može imati fatalan ishod. Iz Kancelarije za KiM traže da mu se odobri mera kućnog pritvora do okončanja postupka.

Napadi neće prestati

Miloš Garić, glavni urednik portala 'Kosovo onlajn', upozorava da se Kurti ne zaustavlja u nameri da nepovratno promeni stanje u opštinama sa srpskom većinom na severu.

- On ne želi da smiri tenzije i omogući dijalog i normalizaciju, već želi da iskoristi priliku za progon Srba, a priliku mu pružaju saveznici sa Zapada. Predsednik Makron ima odličan uvid u stanje na Kosovu i Metohiji i zna da je Kurti uzrok nestabilnosti i blokade dijaloga. Postoje određene razlike u pristupu i uticaju Pariza i Berlina po pitanju Kosova, iako oni žele da ostave privid jedinstvenog stava, kao što je jasno da Francuska želi da ostvari uticaj i prisustvo na Balkanu, gde velike sile odavno lome koplja. Ipak, plašim se ekstremiste poput Kurtija ne interesuju diplomatske poruke. A sve dodatno komplikuje činjenica da je njegova agenda napisana u direktnoj saradnji sa onima koji danas drže i nož i pogaču po pitanju Kosova - ocenjuje Garić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija