• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.10.2023

13:39

Vesić: Privrede regiona će opstati u kriznim vremenima ako se budu držale zajedno

mgsi

Politika

Vesić: Privrede regiona će opstati u kriznim vremenima ako se budu držale zajedno

Podeli vest

Ministar građevinsrstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je za Vladu Srbije razvoj logistike jedan odprioriteta i poručio da u vremenu velike ekonomske krize možemo da opstanemo samo ako se privrede regiona drže zajedno.

Vesić je na skupu "Transport i logistika: u srcu privrede", koji je u Privrednoj komori Srbije okupio više od 200 privrednika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Italije, istakao da je logističko povezivanje prioritet svih vlada od 2012. godine.

Privredna komora Srbije, u partnerstvu sa Udruženjem italijanskih industrijalaca Konfindustrijom Srbije, Slovenačkim poslovnim klubom i Hrvatskom privrednom komorom, organizuje današnju konferenciju "Transport i logistika: u srcu privrede“, sa ciljem da se pronađu inovativna rešenja i strategije koje će odgovoriti izazovima u ovom sektoru.

- U ovom trenutku smo završili 445 kilometara auto-puteva i gradimo 461 kilimetar, a nedavno smo potpisali dva nova ugovora za izgradnju skoro 300 kilometara auto-puteva. Razlog zbog čega to radimo je poboljšanje putne infrastrukture pošto smo se opredelili da ekonomiju razvijamo putem putne infrastrukture. To će nam omogućiti više investicija, ravnomerniji razvoj u zemlji i bolje povezivanje sa susedima - rekao je Vesić.

Foto: mgsi

 

Ministar je naveo projekte koji će dodatno povezati i učvrstiti poziciju Srbije u regionu.

- Upravo smo potpisali ugovor o izgradnji brze saobraćajnice Bački Breg, Sombor, Kula, Vrbas, Srbobran, Novi Bečej, Bečej, Kikinda i Srpska Crnja, koja će Srbiju dodatno povezati sa Mađarskom i Rumunijom. Ta brza saobraćajnica će obezbediti građanima Rumunije najbrži izlazak prema zapadnoj Evropi, i biće integrisana sa mađarskim i rumunskim putevima - naglasio je Vesić.

Na taj način ćemo omogućiti razvoj tog dela Srbije i transporta, rekao je ministar.

Vesić je istakao da Srbija ka BiH gradi dva auto-puta i dve brze saobraćajnice.

- U Sarajevu smo dogovorili izgradnju puta od Beograda do Sarajeva. Brza saobraćajnica od Šapca do Loznice će biti gotova do kraja sledeće godine, a takođe i integrisan granični prelaz sa BiH Šepak. Takođe ćemo uraditi još jedan integrisan granični prelaz sa BiH Slijepčević-Badovinci. Zajedno smo konkurisali kod EU za sredstva kako bi rekonstruisali prugu Beograd-Srajevo - rekao je Vesić.

On je istakao da radimo na dodatnom povezivanju sa Crnom Gorom, Albanijom, Severnom Makedonijom i Bugarskom.

- Prioritet vlade je povezivanje Srbije sa susedima - ponovio je ministar i istakao da bi region mogao dodatno da se poveže olakšavanjem procedura izdavanja i ukidanjem transportnih dozvola, uvođenjem zajedničkih tagova na auto-putevima, kao i izgradnjom integrisanih graničnih prelaza.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija