• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.10.2023

20:25

(VIDEO) Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN! Vučić iz Brisela: Insistiramo na primeni svih sporazuma!

Informer

Politika

(VIDEO) Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN! Vučić iz Brisela: Insistiramo na primeni svih sporazuma!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obrati se iz Brisela nakon maratonskog sastanka sa šestoricom evropskih lidera poručujući da Srbija nije spremna da prihvati članstvo takozvanog Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Obraćanje Vučića

- Govorili smo na sastancima o svim ključnim temama, i Srbija je jasno rekla da želi da se primene svi sporazumi koji su potpisani. Počev od centralno sporazuma iz 2013. godine. Srbije ne može da prihvati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama - kazao je predsednik. 

Predsednik je dodao da je papir koji smo primili 21. oktobra dobra osnova za nastavak pregovora.

- Mi smo spremni za formiranje ZSO, u skladu sa predlozima koje smo dobili, ali čini mi se da je danas svima jasno bez obzira na sve trikove, ali nije pitanje potpisa, već sprovođenja onoga što je potpisano i u međuvremenu dogovoreno - kazao je on.

Predsednik je naglasio je da u svakom slučaju mi želimo mir u celom regionu. "I nastavićemo da se ponašamo odogovorno i uveren sam da ćemo morati da postignemo napredak ili će u Evropi svima biti potpuno jasno ko koči napredak", naglasio je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, on kaže da papir koji smo primili 21. oktobra odnosi na formiranje ZSO.

- Ne mogu da pričam o detaljima, nigde nijedan detalj nije procureo. Takav je dogovor bio - kazao je Vučić.

Foto: printscreen

 

 

Na pitanje da li su pominjane sankcije za Srbiju, Vučić je rekao da niko to nije pomenuo.

- Ja nikada nisam rekao da bi Prištini ili bilo kome trebalo uvesti sankcije, kada se donose sankcije ulazi se u lošu atmosferu - kazao je predsednik Srbije.

Odogovor provokatoru

- Dobro vas čujem. Mogu da razum da ste nervozni. Nije bilo pitanje o potpisivanja bilo čega, jer smo već to prošli u Ohridu. A i u Briselu 2013. godine. Od obe strane, ali i treće strane EU. To je nešto što mora biti ispunjeno, ali nije ispunjeno za 10 godina. Od početka sam rekao da smo spremni da radimo, ali nismo spremni da priznamo Kosovo u Ujedinjenim nacijama - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje jednog od stranih novinara koji je prisustvovao konferenciji.

Sve može, sem priznanja Kosova

- Spreman sam da potpišem šta god hoćete, sem članstva Kosova u UN, to nije nikakva novost... To sam isto rekao i pre godinu dana i pre tri meseca i pre 10 meseci - ponovio je predsednik.

Ponosni što čuvamo Povelju UN

Vučić izjavio je večeras da Srbija može da se ponosi time što, kao jedna mala zemlja, čuva međunarodno pravo, Povelju UN i Rezoluciju 1244 kao temelj svog opstanka i njih vidi kao temelj rešavanja problema u budućnosti.

- Kada se god pozovete na međunarodno javno pravo, a čini se da je srž međunarodnog prava Povelja UN, rezolucije koje su donele UN, kao što i danas možete da vidite kada je reč o Palestini i Jerusalimu, svi se pozivaju na određene rezolucije UN, ali kada je u pitanju Srbija, onda što je moguće dalje svi se sklone od Povelje UN i rezolucije UN, onda ćemo naći neke druge principe - poručio  je Vučić.

Mandat KFORA

- Podržavamo delovanje Kfora i NATO-a na KiM i očekujemo da povećaju broj svojih pripadnika, ali je problem da mimo tog mandata kažete da ćete da podržavate stvaranje tzv. vojske Kosova, jer to nemate pravo da radite u skladu sa Rezoulicjom 1244 - odgovorio je Vučić na pitanje da prokomentariše najavu američkog ambasadora na takozvanom Kosovu da KSB treba da preraste u "Vojsku Kosova".

***

Šta znamo do sada?

Predsednik Srbije razgovarao je sa Emanuelom Makronom, Olafom Šolcom, Đorđom Meloni, Šarlom Mišelom, Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom.

Prethodno evropski zvaničnici su razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Foto: informer.rs

 

 

Uoči sastanka šef države objasnio je da će razgovori biti vođeni u formatu jedan plus nula, odnosno da će on sam biti sa beogradske strane.

Foto: Tanjug

 

 

Velika petorka je bila ovde. Oni su doneli svoj predlog oko načina formiranja Zajednice srpskih opština, mi smo dali svoje odgovore i sugestije - rekao je predsednik Vučić odgovarajući na pitanje šta očekuje od današnjih sastanaka.

Reakcije

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio je danas da je od suštinskog značaja da dođe do deeskalacije na Kosovu i Metohije.

Foto: informer.rs

 

 

Sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i EU kolegama sastao sam se sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem, a potom i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Deeskalacija i povratak normalizaciji odnosa Beograda i Prištine je od suštinskog značaja - napisao je Mišel na društvenoj mreži X (Tviter).

Foto: FOTO:TANJUG/ STR/ bg

 

 

Premijerka Italije Đorđa Meloni izjavila je danas da Beograd i Priština treba da preduzmu korake u vezi sa sprovođenjem potpisanih sporazuma.

Pokušavamo da pronađemo rešenje. Zamolili smo obojicu lidera da preduzmu korake u sprovođenju potpisanih sporazuma - rekla je Meloni


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija