• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

04.11.2023

13:43

Hitno! Direktor kancelarije za KiM uputio zahtev šefu OEBS-a!

Ata images

Politika

Hitno! Direktor kancelarije za KiM uputio zahtev šefu OEBS-a!

Podeli vest

Petar Petković obratio se šefu OEBS-a i zatražio angažovanje te misije u organizovanju i održavanju predstojećih izbora na teritoriji Kosova i Metohije.

 Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se u petak, 3. novembra pisanim zahtevom šefu OEBS na KiM Majklu Davenportu od koga je tražio da obezbedi angažovanje te misije u organizovanju i održavanju izbora na Kosovu i Metohiji, dostavljanju izbornog materijala do biračkih mesta, kao i u prikupljanju glasačkih listića i njihovom transportu po okončanju glasanja, a u skladu sa procedurama koje su primenjivane tokom prethodnih izbornih postupaka na AP KiM zaključno sa 2020. godinom.

Petković je to učinio nakon što je Kancelarija za Kosovo i Metohiju od Republičke izborne komisije primila dopis da, u okviru svojih nadležnosti, pruži pomoć u sprovođenju izbora za narodne poslanike Narodne Skupštine Republike Srbije.

Foto: printscreen/tanjug

 

U dokumentu Petković je, pozivajući se na mandat OEBS na KiM, podsetio na ulogu i dužnost misije OEBS u obezbeđenju sigurnosti i transparentnosti izbornog postupka na КiM. 

U tom kontekstu, Petković je naglasio da je OMIK izradio posebne procedure, usklađujući ih sa opšte prihvaćenim standardima za očuvanje ljudskih prava i sloboda i da je u svom radu sarađivao i sa Međunarodnim snagama bezbednosti (KFOR) i Misijom vladavine prava Evropske unije (EULEX), kao primarnim garantima sigurnog i bezbednog okruženja da se izborna volja građana izrazi transparentno i legitimno.

U svom dopisu, Petković je takođe podsetio na značaj poštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i relevantnih odluka OEBS u delu koji se odnosi na organizovanje izbora i mogućnost građana da slobodno koriste svoje biračko pravo na AP Kosovo i Metohija.

Foto: ATA Images

 

Petković je pismo zaključio zahtevom šefu misije OEBS na KiM Majklu Davenportu da izvrši ovlašćenja data Rezolucijom 1244 (1999) SB UN kao i svoja lična ovlašćenja u svojstvu šefa OMIK kako bi se postarao da se predstojeći izbori za Narodnu skupštinu Republike Srbije, zakazani za 17. decembar 2023. godine, održe na Kosovu i Metohiji uz neophodan angažman OEBS i angažovanje svih relevantnih činilaca, sledeći isti model primenjen na izborima iz 2020. godine.

Na kraju pisma, a imajući u vidu zakonske rokove za sprovođenje izbornih radnji i postupaka, direktor Kancelarije za KiM je zatražio da odgovor šefa misije OEBS na KiM bude dostavljen u najkraćem mogućem roku.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija