• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.11.2023

18:57

Kurti direktno preti Srbima! Oglasio se Petković: Angažovanje dodatnih paravojnih snaga znači samo jedno!

Epa/Ata

Politika

Kurti direktno preti Srbima! Oglasio se Petković: Angažovanje dodatnih paravojnih snaga znači samo jedno!

Podeli vest

Aljbin Kurti je danas, najavom angažovanja dodatnih 500 tzv. policajaca i 600 pripadnika tzv. "KBS" u narednoj godini i porukom da ih niko neće zaustaviti ni na jugu ni na severu, još jednom pokazao lice ratnog poglavice, i izneo najotvoreniju pretnju Srbima na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za KiM dr Petar Petković oglasio se saopštenjem koje prenosimo u celosti:

- Dodatne policijske i paravojne snage koje Kurti namerava da angažuje ne služe za odvraćanje bilo kakve spoljne pretnje, jer takva pretnja ne postoji, već je reč o jačanju formacija za zastrašivanje i terorisanje srpskog življa na Kosovu i Metohiji u cilju nastavka etničkog čišćenja Srba od strane Kurtija - ​izjavio je Petković i dodao:

- Poručujući da njega i njegovu kaznenu ekspediciju "neće moći da zaustave ni na jugu ni na severu", Kurti jasno Srbe definiše kao neprijatelje na koje treba ići silom i oružjem.

- Još jednom naglašavamo da Kurtijeva specijalna policija, a posebno paravojna formacija "KBS", nema šta da traži u većinski srpskim sredinama, jer Srbi su sami, i po Briselskom sporazumu i prema principima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, ali i međunarodnim garancijama, nadležni da se sami staraju o redu i bezbednosti tamo gde žive.

Foto: ATA Images

 

- Ovo, dakle, nije samo još jedna od brojnih Kurtijevih pretnji, već je reč i o najdirektnijoj negacijiji samog smisla dijaloga, i jasno je da on ne misli o suživotu i međunacionalnom poverenju, jer njegov plan je monoetničko "Kosovo", a jačanje policije i "KBS" je sredstvo da dođe do tog cilja.

- Osim što je eksplicitna pretnja stabilnosti regiona, Kurtijeva militarizacija je i simptom ekonomske neodrživosti samoproglašenog "Kosova", jer socijalni problemi se ne mogu rešavati tako što se nezaposlenim mladim Albancima u ruke daju puške, već tako što se izgrađuje privreda.

- Kome do sada nije bilo jasno, danas je valjda očigledno da je prvi i najvažniji korak ka mirnom i stabilnom regionu odlučno obuzdavanje Aljbina Kurtija i njegove ratoborne politike - ocenio je Petković.

Podsetimo, takozvani "kosovski premijer" Aljbin Kurti izjavio je danas da se očekuje da tokom naredne godine bude raspoređeno još 600 "vojnika" i 500 "policajaca", a više o tome pročitajte OVDE.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija