• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.11.2023

14:00

Obraćanje predsednika Kipra i Srbije - Naše zemlje su istinski prijatelji, biće potpisana i tri sporazuma

Printscreen/Tanjug

Politika

Obraćanje predsednika Kipra i Srbije - Naše zemlje su istinski prijatelji, biće potpisana i tri sporazuma

Podeli vest

Predsednika Republike Kipar Nikos Hristodulidis došao je danas u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, a ugostio ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Masha Bandjur

 

3.32 - Obraćanje predsednika Kipra 

Predsednik Kipra Hristodulidis se zahvalio na gostoprimstvu i istakao da uvek rado dolazi u Beograd.

- Čast mi je da posetim Srbiju prvi put kao predsednik. Osećam bliskost s vama, smatramo Srbiju veoma bliskom. Osećam se kao među prijateljima - rekao je predsednik Kipra.

Foto: Masha Bandjur

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju medijima sa predsednikom Republike Kipar Nikosom Hristodulidisom koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

- Danas smo nedvosmisleno potvrdili da želimo dodatno da unapredimo bilateralne odnose i međusobnu saradnju i posebno sam izrazio zahvalnost Kipru i predsedniku @NikosChristodoulides na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, poštovanju međunarodnog prava, Povelji UN i Rezoluciji 1244, što je istovremeno i nepromenjiva politika Srbije prema Kipru.

Posebno sam zahvalio na podršci #EU putu Srbije, a razgovarali smo i o jačanju saradnje od razmene usluga i roba do turizma, kao i u brojnim drugim oblastima poput energetike i odbrane, kulture, sporta, nauke i inovacija.

Želim da ohrabrim i investitore sa Kipra da dodatno razmisle o Srbiji kao destinaciji za ulaganje. Ovde mogu da se osećaju kao kod svoje kuće, jer se i mi tako osećamo u ovoj prijateljskoj zemlji - napisao je predsednik Srbije na svom instagram nalogu.

 

3.25 - Obraćanje predsednika Vučića 

- Kipar je istinski prijatelj naše zemlje i mi smo istinski prijatelji narodu i kiparskoj državi. Predsednik je veliki prijatelj Srbije, ponosni smo i srećni što je gost naše zemlje. Želim vam da se osećate kao kod svoje kuće. Otvorili smo razgovore, večeras ćemo imati svečanu večeru, a sutra nastavak razgovora tzv. treći samit dveju vlada. Održani su prethodni, 2013. i 2018. a takve savete Kipar održava samo još sa Egiptom i Grčkom, toliko nam je važan odnos. Potvrdili smo nedvosmisleno da želimo da unapredimo bilateralne odnose i međusobnu saradnju i posebno sam zahvalio Kipru predsedniku na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, Rezolucije 1244, poštovanju mešunarodnog prava, Povelji Un - rekao je predsednik Vučić.

Foto: Masha Bandjur

 

Predsednik je dodao i da Srbija u potpunosti podržava norme međunarodnog javnog prava, povelju Un, teritorijalni integritet i suverenitet Kipra i takva politika Srbije je nepromenljiva.

Foto: Printscreen/Tanjug

 

  - Do u detalje sam predsednika Kipra upoznao o situaciji na KiM, o toku dijaloga i želji Srbije da kroz kompromise i dijalog rešava probleme po tom teškom pitanju, ali ukazao i na teškoće i ne lakoj poziciji srpskog naroda na KiM i ne lakoj poziciji Srbije, samo zato što poštuje norme međunarodnog prava i povelju UN ni kriva ni dužna danas mora da ispašta zbog politike sile i rušenja međunarodnog prava od strane onih koji su jači - rekao je Vučić

Vučić je zahvalio i na stalnoj podršci Kipra Srbiji na evropskom putu. Najavio je i da će biti potpisana i tri sporazuma iz oblasti inovacija i nauke, obrazovanja i saradnji diplomatskih akademija. Razgovarali su i kako podići turističke posete između dve zemlje.

Foto: Masha Bandjur

 

- Želeo bih i da ohrabrim investitore sa Kipra da razmisle o Srbiji kao destinaciji za svoja ulaganja. I u oblasti energetike postoje elementi moguće saradnje u budućnosti kroz projekat Ist med. Za nas je još važna i saradnja u oblasti odbrane, gde više godina imamo uspešnu saradnju i verujem da takvu vrstu saradnje možemo da unapredimo. U narednih 48 sati ću vam predstaviti i značajna nova vojna dostignuća i šta smo zajedno radili s našim kiparskim prijateljima - ističe Vučić i dodaje da Srbija voli kiparski narod i doživljava ih kao braću - rekao je predsednik Vučić.

Vučić se još jednom zahvalio na podršci predsedniku Hristodulidisu i zamolio da češće dolazi u Srbiju.

 Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsednika Republike Kipar Nikosa Hristodulidisa koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

- Radujem se Vašoj poseti, uveren da ćemo zajedničkim radom dodatno osnažiti saradnju i prijateljstvo između naših država i naroda - napisao je predsednik Vučić na instagram profilu "buducnostsrbijeav".

 

 

14.00 - Svečani doček

Svečani doček organizovan je ispred Palate "Srbija", gde ga je predsednika Kipra dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Po dolasku zvaničnika su intonirane himne dve države.

Nakon ceremonije svečanog dočeka sledi sastanak Vučića i Hristodulidisa

Foto: printscreen

 

U okviru posete planiran je plenarni sastanak članova delegacija Srbije i Republike Kipar, a posle njega i izjave za medije dvojice predsednika.

Predsednika Kipra prvobitno je dočekao Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla". 

Drugog dana posete biće održan Savet za saradnju Republike Srbije i Republike Kipar, a zatim ceremonija potpisivanja niza memoranduma o razumevanju u prisustvu Vučića i Hristodulidisa.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija