• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.12.2023

10:24

Dodik na udaru SAD! Sa visokog mesta upućene brutalne pretnje: Amerika neće sedeti...

Miloš Rafailović

Politika

Dodik na udaru SAD! Sa visokog mesta upućene brutalne pretnje: Amerika neće sedeti...

Podeli vest

Ambasador u SAD u Sarajevu Majkl Marfi izjavio je da neće da nagađa šta će zvanični Vašington uraditi u budućnosti kao odgovor na kontinuirane antidejtonske aktivnosti u BiH, ali da, kako kaže, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik greši ako misli da će SAD sedeti i sa strane posmatrati kako on zemlju vodi u sukob.

Marfi je gostujući na sarajevskoj Federalnoj TV ponovio stav da SAD podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH.

- Mi smo tu delom da branimo Dejtonski mirovni sporazum i državu BiH. I Ustav je vrlo jasan to je jedinstvena, suverena država koja se sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ostalih. Republika Srpska je entitet u BiH, dakle nema pravo, odnosno ustav ne predviđa da se ona otcepi - naveo je Marfi u odgovoru na pitanje "kako zaustaviti Dodikove stalne secesionističke pretnje i antidržavno delovanje".

Dodao je da su SAD i do sada bile spremne da odgovore na aktivnosti koje prete teritorijalnom integritetu BiH.

- Insistirali smo na odgovornosti lidera zbog antidejtonske retorike i delovanja sa našim sankcijama u proteklih par godina. Pretnje secesijom, napadi na ustavni poredak, odbijanje da se ispoštuju sve institucije Dejtona, uključujući Ured visokog predstavnika - to su antidejtonska delovanja. Neću nagađati šta ćemo uraditi u budućnosti kao odgovor na kontinuirane antidejtonske aktivnosti- kazao je Marfi.

Podseća da je Dejton, pre svega, okončao rat, užasnu tragediju i to je, kaže, jako značajno, a postavio je i osnove na kojim se može nadograditi BiH.

- Postignut je napredak od Dejtona, fizički napredak, to možete videti u Sarajevu koje izgleda sve bolje i bolje, ali postignut je i institucionalni napredak. Izgradili smo jedinstvene oružane snage, obaveštajnu agenciju, agenciju za indirektno oporezivanje. Ima i drugih primera i ne treba to baš tako olako zanemariti, ali jako puno posla je ostalo nedovršeno u BiH - da se ojača demokratija, da ekonomija doživi rast, da se nastavi da se bori protiv korupcije, energetska sigurnost - naveo je Marfi.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija