• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.01.2024

13:46

Vesić: Nastavljamo da gradimo, Srbija dobija novih 487 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica

sns.org

Politika

Vesić: Nastavljamo da gradimo, Srbija dobija novih 487 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica

Podeli vest

Realizacijom planova iz programa "Skok u budućnost - Expo 2027" Srbija ulazi u red srednje razvijenih zemalja u kojoj ljudi mogu pristojno da žive od svog rada, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je najvažniji projekat iz tog programa, koji se tiče resora na čijem je čelu, izgradnja oko 487 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica.

Vesić je za TV Kurir rekao da će ove godine biti završeno novih 166 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica i naveo da će prvo biti završena deonica Šabac-Loznica dužine 54 kilometra, a potom i Moravski koridor u dužini od 46 kilometara odnosno deo od Preljine do Adrana čime će na mrežu autoputeva i brzih saobraćajnica biti povezano Kraljevo, kao i Trstenik, jer će se od Koševa stići do Trstenika.

- Zatim ćemo uraditi poslednji deo do Valjeva dužine 5,8 kilometara - rekao je Vesić i dodao da će biti urađena i deonica Kuzmin-Sremska Rača u dužini od 18 kilometara, deonica Pakovraće-Požega dužine 19,5 kilometara, kao i Dunavski koridor od autoputa do Požarevca.

Vesić je rekao da je plan da se u 2025. godini uradi 68,7 kilometara od čega će biti završen kompletan Moravski koridor odnosno novih 38 kilometara, kao i novih 23 kilometara Dunavskog koridora.

U 2026. godini će, kako je rekao, biti završeno ukupno 258 kilometara od čega će biti završen kompletan Fruškogorski koridor i brza saobraćajnica Slepčević-Badovinci, kao i 24 kilometra autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, to jest deonica od Beograda do Kovačice.

Takođe, naveo je da će biti završena južna obilaznica oko Valjeva, kao i obilaznica oko Kragujevca koja će u 2025. godini biti završena u dužini od 4,3 kilometra, a u 2026. godini 9,5 kilometara.

Vesić je rekao da će biti završeno i novih 22 kilometra Dunavskog koridora, do Golupca, čime će taj koridor u potpunosti biti završen.

Takođe, naveo je da će biti završeno 50 kilometara brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine" od Bačkog Brega do Kljajićeva i od Srbobrana do Bečeja, zatim prva tri kilometra novog puta koji će se graditi od Požege prema Kotromanu, kao i skoro 82 kilometara dela autoputa "Vožd Karađorđe" od Malog Požarevca, Mladenovca do Aranđelovca i autoputa "Miloš Veliki".

Vesić je istakao da je važno da se nastavi sa ulaganjem u zemlju i gradnjom jer, kako je rekao, sve investicije koje su najavljene utiču na povećanje bruto domaćeg proizvoda zemlje što, između ostalog, znači i povećanje prosečnih plata i penzija.

Podsetio je da je bruto društveni proizvod Srbije 2012. godine bio 33 milijarde evra, dok je plan da 2027. godine bude 92 milijarde evra, a možda i 100 milijardi, ukoliko geopolitička situacija bude povoljna.

- Trudimo se i uspevamo da održimo taj tempo rasta naše privrede bez obzira na probleme u kojima se nalazi Evropa - rekao je Vesić i dodao da je u sektoru građevinarstva u trećem kvartalu 2023. godine ostvaren rast od 16,53 odsto, dok je Evropa zabeležila rast od 0,36 odsto.

Vesić je rekao da naša građevinska industrija raste i da smo prošle godine imali 52.000 stranih radnika što je oko 17.000 više nego u 2022. godini i to bez sezonskih radnika kojih je najviše u poljoprivredi i gradjevinarstvu što, dodao je, govori o tome da srpska privreda toliko raste da nam je potrebna i radna snaga iz inostranstva.

Ministar je istakao da program "Skok u budućnost - Expo 2027" nije stranački već nacionalni program koji treba da donese dobro svim građankama i građanima Srbije.

Istakao je da će za projekte iz tog programa biti uloženo ukupno 17,8 milijardi evra i dodao da će međunarodna izložba EXPO koja će biti održana u Beogradu 2027. godine, doneti našoj zemlji novi razvoj, investicije, turiste i bolji imidž u svetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesić: Kontrola na aerodromu u toku, „Vansi“ duguje odgovor i izvinjenje putnicima i kompanijama
Društvo

Vesić: Kontrola na aerodromu u toku, „Vansi“ duguje odgovor i izvinjenje putnicima i kompanijama

Saobraćaj na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ biće u potpunosti normalizovan izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i istakao da je u toku inspekcijski nadzor koji vrši Direktorat civilnog vazduhoplovstva, ali da je jasno da kompanija „Vansi“ treba da ponudi odgovor za ono što se desilo, kao i izvinjenje putnicima i kompanijama.

22.01.2024

10:35

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija