• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.01.2024

20:03

Balkan od strateškog značaja za NATO! Stoltenberg poručio: Procenjujemo potrebu za prilagođavanjem prisustva

Reuters

Politika

Balkan od strateškog značaja za NATO! Stoltenberg poručio: Procenjujemo potrebu za prilagođavanjem prisustva

Podeli vest

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredstvo EU, jedini način za napredak u postizanju trajnog rešenja i poručio da je NATO posvećen tome da osigura da KFOR nastavi da ispunjava svoj mandat u okviru UN-a.

Stoltenberg je rekao da NATO mora da bude u stanju da osigura da ispunjava svoj mandat u okviru UN kako bi se obezbedila stabilnost i sloboda kretanja za sve zajednice na KiM i poručio da NATO stalno procenjuje da li postoji bilo kakva potreba za daljim prilagođavanjem njegovog prisustva.

Generalni sekretar NATO je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem, sa kojim je razgovarao u sedištu Alijanse, istakao da je Zapadni Balkan od velikog značaja za NATO i da su mir i stabilnost u regionu važni za NATO.

-Zato smo bili veoma zabrinuti kada smo tokom prošle godine videli porast nasilja i tenzija, uz neke veoma ozbiljne incidente, naročito na Kosovu, a to je dovelo do odluke naših vojnih komandanata da pojačaju mirovnu misiju Kfora na Kosovu sa dodatnih 1.000 vojnika - naglasio je Stoltenberg.

On je rekao da je Zapadni Balkan od strateškog značaja za NATO i ocenio da Crna Gora ima važnu ulogu u regionu.

Foto: Reuters

 

Stoltenberg je pozdravio „snažnu posvećenost“ crnogorskog premijera reformama i putu Crne Gore ka evroatlantskim integracijama.

-To je još važnije jer je stabilnost u širem regionu ostaje krhka - rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je osudio prošlogodišnje nasilje na Kosovu i Metohiji kao neprihvatljivo i podsetio da je NATO brzo reagovao, rasporedivši 1.000 dodatnih vojnika i teško naoružanje.

-Mi smo posvećeni osiguravanju da KFOR nastavi da ispunjava svoj UN mandat - poručio je Stoltenberg.

Foto: Reuters

 

Stoltenberg je najavio da će ambasadori NATO, i to svih 31, posetiti Sarajevo naredne nedelje, i poručio da je reč o demonstraciji „snažne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine“.

-Svi politički lideri moraju da rade na očuvanju jedinstva. Ovo je ključno za stabilnost zemlje i regiona - rekao je Stoltenberg.

On je dodao da sve stranke u BiH treba da se uzdrže od zapaljive retorike.

-Moraju da se poštuju teritorijalni integritet i međunarodno priznate granice BiH - rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je Crna Gora veoma cenjen NATO saveznik i ukazao da je rasporedila snage u borbene grupe u Bugarskoj i Letoniji, kao i da je doprinela "izgradnji efikasnijih i inkluzivnijih snaga bezbednosti" u okviru misije obuke NATO-a u Iraku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija