• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.02.2024

11:59

Pogledajte sve rezolucije EP i njihove posledice po Srbiju! Sada je jasno zašto su kao nokat i meso sa đilasovskom opozicijom (VIDEO)

Miloš Rafailović/Tanjug

Politika

Pogledajte sve rezolucije EP i njihove posledice po Srbiju! Sada je jasno zašto su kao nokat i meso sa đilasovskom opozicijom (VIDEO)

Podeli vest

Poslanici Evropskog parlamenta danas su u Strazburu glasali o rezoluciji o lokalnim i parlamentarnim izborima u Srbiji, a kojom se traži i međunarodna istraga oko glasanja.

 Za usvajanje rezolucije protiv Srbije lobirala su srbomrsci - tajkunska opozicija čiji su predstavnici Marinika Tepić, Pavle Grbović, Radomir Lazović i Nebojša Zelenović, dok je njihov domaćin Kurtijev lobista Viola fon Kramon.

Koliko je EP naklonjen Srbiji može se zaključiti iz ranijih rezolucija EP, pa nas tako ni ova današnja ne može čuditi. 

Rezolucija EP - 13.decembar 2023:


Rezolucija EP - 19. oktobar 2023:

  • Poziva Srbiju da se uzdrži od bilo kakve dalje eskalacije koja podriva ustavni poredak Republike Kosovo
  • Žali što je Srbija nastavila kampanju za oduzimanje priznanja Kosova 
  • Poziva Srbiju da se uzdrži od pokušaja da izoluje Kosovo od međunarodne scene kampanjom protiv njihovog priznanja
  • Poziva pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo da to učine 
  • Duboko žali zbog prigovora Srbije na članstvo Kosova u Savetu Evrope
  • Poziva Srbe sa Kosova da se vrate u kosovske institucije i da se uzdrže od dalje eskalacije tenzija na terenu
  • Poziva srpske vlasti i medije da se uzdrže od širenja laži o "etničkom čišćenju" i "progromima" na Kosovu, za šta nema dokaza

 

Rezolucija EP - 10. maja 2023: 

  • Ponavlja svoj stav da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije
  • Poziva Srbiju da ne blokira Kosovo da postane redovni član međunarodnih organizacija; duboko žali, u tom kontekstu, zbog glasanja Srbije u Komitetu ministara Saveta Evrope protiv odluke u vezi sa zahtevom Kosova za članstvo 

 

Nije iznenađenje što EP u ovom sazivu podržava političke aktere u okviru liste Srbija protiv nasilja jer sa njima deli iste stavove:

 

  • Stranka Slobode i pravde - Dragan Đilas i Marinika tepić  već su priznali Kosovo

    Foto: ATA Images / printscreen

     

     

  • Pokret slobodnih građana, na čijem čelu je Pavle Grbović, glasao je za prijem Demokratske partije Kosova, čiji je osnivač krvnik Hašim Tači, u Organizaciju liberalnih partija jugoistočne Evrope (LIBSEEN)
  • Zeleno levi front i Ne davimo Beograd su poznati po podržavanjju nezavisnosti Kosova


Dva su krunska dokaza da rezolucija nema nikakve veze sa izborima u Srbiji, već sa pritiskom na Aleksandra Vučia i Srbiju, kao kaznu što odbijamo da priznamo tzv. Kosovo i što nismo ueli sankcije Rusiji: 

  • Evroparlamentarci koji su bili na izborima nisu imali primedbe na izborni proces
  • Rezolucija dolazi pre finalnog izveštaja ODIHR-a, a preliminarni izveštaj kaže da je na 93% biračnih mesta sve bilo regularno.
  •  

    U snimku pogledajte vizualizaciju o svim do sada rezolucijama Evropskog parlamenta i kakve su one bile po Srbiju. 




    Ostavite komentar

    Pravila komentarisanja:

    Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

    Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

    Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

    Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

    sledeća vest

    Izbori 2024

    TV

    INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
    Live TV

    INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

    Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

    28.06.2024

    18:41

    JOŠ TV VESTI

    Hronika

    Sport

    Planeta

    Zabava

    JOŠ Zabava VESTI

    Magazin

    Džet set

    Srbija