• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.02.2024

12:03

Aljbine, ne u svoju mrežu! Poznati albanski lobista priznao fijasko Kurtija u Njujorku: Dao je autogol!

Ata images

Politika

Aljbine, ne u svoju mrežu! Poznati albanski lobista priznao fijasko Kurtija u Njujorku: Dao je autogol!

Podeli vest

Američki stručnjak za Zapadni Balkan, profesor na Univerzitetu Džon Hopkins i lobista takozvanog nezavisnog Kosova Edvard Džozef izjavio je da su premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i njegovi bliski sasradnici sebi zadali autogol zbog svoje populističke politike.

On je na platformi Iks napisao da bi vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o KiM održana u četvrtak, trebalo da bude prekretnica u politici Prištine i da bi Kurti i saradnici trebalo da shvate da su sami sebi naneli štetu.

Džozef je rekao da je Kurti pre nego što je doneo odluku o dinaru trebalo da najpre napravi plan, a ne da uvede zabranu.

- To je složeno pitanje, ali jedan element je jednostavan - kosovski Srbi koji zavise od transfera ne bi trebalo da budu oštećeni. Drugo, jedini način da se oporavite od autogola je da postignete gol u protivničkoj mreži. Smanjite bezbednosne pritiske. Ozbiljno radite sa američkom ambasadom na implementaciji Ohridskog sporazuma. Pokažite svima razliku između načina na koji demokratija tretira svoje manjinske građane i autokratije koja očajnički želi da bude na vlasti. Šutiraj napred, Aljbine, ne unazad - rekao je Džozef.

Profesor Univerziteta Džordžtaun i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame, Čarls Kapčan izjavio je da Kurti vuče poteze koji su nepotrebno provokativni.

- Možemo da se vratimo na pitanje ličnih karata, registarskih tablica, postavljanja gradonačelnika na severu Kosova za koje je glasao veoma mali procenat stanovništva. Sada poručuje Srbima na severu Kosova da ne mogu više da koriste dinar, jer postoji samo jedna zvanična valuta, a to je evro. Ali, čini se da Kurti ovim potezima igra. To nije u interesu Kosova. Dakle, ako sagledamo širu sliku, nisam siguran da su ovi potezi korisni, iako su opravdani u smislu suverenih prava - rekao je Kapčan za Radio Slobodna Evropa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija