• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.02.2024

16:32

Moćan govor Vučića pred SB UN o Banjskoj ostavio snažan utisak na Srbe na KiM!

Printscreen/TV Pink

Politika

Moćan govor Vučića pred SB UN o Banjskoj ostavio snažan utisak na Srbe na KiM!

Podeli vest

Govor predsednika Vučića pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija imao je snažan odjek i medju Srbima na Kosovu i Metohiji, posebno njegova ubedljiva replika na kraju zasedanja kada je govorio o tragičnim dogadjajima u Banjskoj.

Predsednik je tada jasno predočio čitavom svetu šta je prethodilo tim dogadjajima i kako su Srbi bili razočarani garancijama medjunarodne zajednice koja nije uspela da ih zaštiti zbog čega su sami pokušali da odbrane svoj kućni prag i svoje porodice.

- Ovde većina zemalja koje se protive rezoluciji 1244 UN priznaju nezavisno Kosovo, pokušavaju da nađu dovoljan razlog i opravdanje za sve što je Priština radila i efekat koji imamo na događaj 24. septembra, koji smo mi kao država osudili, ali neko mora da objasni i da kaže šta se zapravo desilo. Pre svega, nije dobro što ništa nismo čuli o pokušajima ubistva srpske dece samo zato jer su nosili badnjak,kao i o pokušajima ubistva još nekim drugih Srba. Morate da znate da smo 10 meseci pre slučaja “Banjska” pregovarali sa Evropskom unijom i sa Sjedinjenim Američkim Državama i da smo pokušali da im udovoljimo, preklinjali smo i molili smo Srbe da se pomere sa barikada koje su podignute zbog konstantnog sistematskog i sistematičnog napada Prištine na njih i ja sam lično primio sve garancije i od Sjedinjenih Američkih Država i od Evropske unije. Pokušavao sam da uverim kosovske Srbe da prihvate te garancije. Oni su došli na taj sastanak sa mnom i rekli su: “Mi verujemo tebi, ali ne verujemo njima. Oni će da prekrše i zaborave sve, a nas će loviti kao zečeve”. Rekao sam im da trenutno ne možemo da dobijemo više i da moramo da verujemo našim evropskim i američkim partnerima. Oni su rekli da će pomeriti barikade, ali da i dalje ne veruju da će oni da poštuju i ispoštuju to što su nam obećali. Tri meseca posle toga, vlasti u Prištini su počele da love Srbe koji su podizali te barikade i to je bio jedan od razloga zašto su ti ljudi, koji su rođeni i ceo svoj život žive na Кosovu i Metohiji, želeli da odbrane sopstvena ognjišta, da odbrane svoje porodice. Da li je to ispravan način? Ja mislim da nije, ali morate da znate pravi razlog. Čak i posle toga, započeli smo istražni proces i videćemo optužnice, ali neko mora da shvati da, u skladu sa poveljom Ujedinjenih Nacija i rezolucijom 1244, jedini teritorijalni integritet koji je prekršen jeste teritorijalni integritet Srbije. Nema drugih zemalja u kojima je došlo do kršenja teritorijalnog integriteta - ovim rečima je predsednim Vučić završio svoju repliku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija