• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.02.2024

07:37

Dobre vesti za Srbiju, loša za đilasovce! Evropska investiciona banka ima pozitivan stav o srpskoj ekonomiji: Vrlo obazriva makroekonomska politika!

printscreen

Politika

Dobre vesti za Srbiju, loša za đilasovce! Evropska investiciona banka ima pozitivan stav o srpskoj ekonomiji: Vrlo obazriva makroekonomska politika!

Podeli vest

Da je srpska ekonomija stabilna, da ima rezultate i da je srpski ekonomski "brod je iznad vode", ocenjuju stručnjaci upravo iz Evropske investicione banke, koji imaju pozitivan stav o istoj!

Naime, Mateo Rivelini, direktor Evropske investicione banke za Zapadni Balkan rekao je da kada je reč o srpskoj ekonomiji, Evropska investiciona banka vidi mnogo pozitivnih signala.

- Ekonomija jača, inflacija je obuzdana a nezaposlenost je svedena na devet procenata, što predstavlja najbolji rezultat u regionu. Uz pozitivne signale, vidimo i da je upravljanje javnim dugom veoma snažno, pa on na kraju 2023. godine iznosi 52,5 procenata i bliži se zacrtanom cilju od 50 posto na kraju 2026. Imamo pozitivan stav o razvoju srpske ekonomije - rekao je Rivelini. 

Na pitanje novinarke možemo li da upadnemo u neku dužničku zamku zbog toga što naša vlada želi da investira više od 17 milijardi evra - da li moramo da uzmemo zajmove za infrastrukturne projekte?

Rivelini je odgovorio da je zabrinutost opravdana, ali model koji koristi naše Ministarstvo finansija za sad ukazuje na veoma obazrivu makroekonomsku i fiskalnu politiku.

-Iznos javnog duga u odnosu na bruto društveni proizvod drži se pod kontrolom i dug se smanjuje, a to investitore, poput Evropske investicione banke, uverava u sigurnost. Verujemo da će se tako nastaviti u bližoj budućnosti - jasan je Rivelini. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija