• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.02.2024

13:30

Bocan-Harčenko: Rusija podržava inicijativu da se pitanje KiM vrati pred SB UN!

Tanjug

Politika

Bocan-Harčenko: Rusija podržava inicijativu da se pitanje KiM vrati pred SB UN!

Podeli vest

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je danas na svečanom prijemu u ambasadi povodom obeležavanja ruskog državnog praznika Dana branioca Otadžbine, da Rusija podržava inicijativu da se rešavanje pitanja KiM vrati pred SB UN i podsetio da je Rusija podržala poslednji zahtev Srbije za održavanje vanredne sednice SB UN.

- Rusija kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija je odmah bez ikakvih razmišljanja podržala inicijativu za održavanje vanrede sednici Saveta bezbednosti u Kosovu i cilj da se pitanje Kosova vrati u Savet bezbednosti, organizaciju Ujedinjenih nacija - rekao je Bocan-Harčenko tokom svog pozdravnog govora na prijemu.

On je dodao da je Rusija svesna napada i pritisaka zapada da Srbija uvede sankcije Rusiji i da poštuje odluku Beograda da ih ne uvede.

- Ovaj datum obuhvata svu slavnu istoriju Rusije, tešku, ali herojsku, sačinjenu od pobeda. Obuhvata našu tradicije, naše vrednosti i našu budućnost. Mi smo uvereni da smo u pravu i verujemo u našu budućnost. Mi poštujemo naše vojnike koji su na bojištu i sa rizikom po svoj život brane našu bezbednost, bezbednost Rusa naše vrednosti i bezbednost naše  države - naveo je Bocan-Harčenko.

Prijemu su prisustvovale brojne visoke zvanice među kojima ministri u Vladi Srbije Ivica Dačić, Miloš Vučević, Danica Grujičić, Zoran Gajić, nekadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, potpredsednik Srpske napredne stranke SNS Vladimir Orlić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević, episkop bački Bulović, predstavnici diplomatskog kora, SPC kao i mnogi drugi predstavnici kulturnog i političkog života Srbije.

Domaćin skupa u Ambasadi, uz Bocan-Harčenka, bio je izlaslanik odbrane general-major Andrej Kindjakov.

Dan branilaca otadžbine jedan je od najvećih ruskih praznika, a pod tim imenom slavi se od 1993. godine. Za vreme Sovjetskog saveza bio je to Dan Crvene armije i flote. Nakon raspada SSSR-a, nastavilo se sa obeležavanjem praznika u Ruskoj Federaciji i još nekim republikama bivšeg Sovjetskog saveza.

Zvanični Dan Crvene armije, 23. februar 1918. godine, označava dan prvog masovnog regrutovanja u Crvenu armiju u Lenjingradu i Moskvi i prvu borbenu akciju protiv okupacione armije Nemačkog carstva.

U Rusiji je to neradni dan, a prema tradiciji muškarcima se upućuju čestitke i daruju pokloni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija