• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.02.2024

21:47

U centru Prizrena fizički napadnut sveštenik! Eparhija raško-prizrenska osudila incident

Beta

Politika

U centru Prizrena fizički napadnut sveštenik! Eparhija raško-prizrenska osudila incident

Podeli vest

U centru Prizrena jutros je napadnut sveštenik, a kako je saopšteno iz kosovske policije osumnjičeni za napad je priveden i određeno mu je zadržavanje od 48 časova.

Kako prenosi Radio Goraždevac, incident se dogodio kada su hodočasnici iz centralne Srbije stigli autobusom u Prizren i krenuli ka Bogosloviji kako bi prisustvovali liturgiji. 

Osumnjičeni je u blizini parkirao svoje vozilo, najpre okačio zastavu tzv. OVK na prednji deo autobusa, a zatim krenuo da provocira i verbalno napada hodočasnike. 

Sveštenik, koji je takođe krenuo na liturgiju u Bogosloviju, prišao je da vidi šta se dešava, upozoravajući hodočasnike da ne nasedaju na provokacije i da što pre uđu u Bogosloviju. 

Osimnjičeni je tada nasrnuo na sveštenika, odgurnuo ga i zavrnuo mu ruku, a zatim, videvši da policajac koji čuva Bogosloviju prilazi, pobegao svojim vozilom. 

Potparol policije za region Prizren Šaćir Bitići potvrdio je za radio Goraždevac da je došlo do napada na sveštenika, da je osumnjičeni uhapšen i da mu je određeno zadržavanje od 48 časova.

"Danas oko 9 sati u ulici Remzi Ademi u Prizrenu, prijavljeno je da, nakon što se zaustavio autobus vranjskih registarskih tablica, vozilu je prišao pop da prihvati posetioce, kada ga je jedna osoba uhvatila za ruku i posle toga pobegla sa lica mesta. Policija je zaustavila osumnjičenog i određeno mu je zadržavanje od 48 sati”, rekao je Bitići.

Eparhija raško-prizrenska osudila incident

Eparhija raško-prizrenska osudila je današnji incident u Prizrenu kada je, kako su naveli iz Eparhije, Albanac sa KiM fizički nasrnuo na prizrenskog sveštenika, verbalno provocirao hodočasnike iz centralne Srbije i okačio zastavu bivše tzv. OVK na autobus u kojem su bili hodočasnici.

Kako se navodi u saopštenju eparhije, incident se dogodio jutros oko 08.45 sati u centru Prizrena, ispred hotela "Teranda", a hodočasnici su došli autobusom vranjskih registracija da bi prisustvovali svetoj liturgiji i da bi posetili prizrenske svetinje. 

Ističe se da je Albanac fizički napao prizrenskog sveštenika J.R. i zavrnuo mu ruku kada je on prišao autobusu da dočeka poklonike i savetovao ih da ne nasedaju na provokacije.

U pomoć svešteniku su odmah pritekli jedan pripadnik kosovske policije i jedan građanin Albanac, nakon čega je napadač pobegao svojim vozilom. 
Posle incidenta, vernici su učestvovali u liturgiji i poklonili se svetinjama Prizrena, navodi se u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da osuđuje ovaj incident kao zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi i izražava iskrenu nadu da se ovakvi događaji neće ponavljati, jer je očigledno reč o izolovanom slučaju u Prizrenu, gde sveštenstvo živi mirno i gde poklonici redovno dolaze da posete svetinje.

Portparol kosovske policije za region Prizrena Šaćir Bitići izjavio je nešto ranije da je osumnjičeni za napad na sveštenika priveden i da mu je određen pritvor od 48 sati.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija