• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.02.2024

10:15

Izveštaj ODIHR-a stavlja tačku na sve besmislice o krađi izbora! Nakon višemesečnih laži, sada je jasno da su bili fer, transparentni i pošteni!

printscreen

Politika

Izveštaj ODIHR-a stavlja tačku na sve besmislice o krađi izbora! Nakon višemesečnih laži, sada je jasno da su bili fer, transparentni i pošteni!

Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obratila se javnosti povodom izveštaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima održanim u decembru u Srbiji.

- Čuli smo dezinformacije da Vlada Srbije nije učinila ništa da implementira preporuke ODIHR-a. 
Žao mi je što konferenciju držim pre finalnog izveštaja, ali je činjenica da sam ovo morala da uradim jer su određeni mediji u okviru Junajted grupe već juče, iako izveštaj nije ni bio finalan, "ekskluzivno" počeo da navodi stvari iz finalnog izveštaja. To prikazuje ozbiljno nepoštovanje i prema ovom finalnom izveštaju ODIR-a, ali je dobro da i oni vide sa čime se mi u Srbiji suočavamo. To su uradili da bi nastavili da kreiraju lažni narativ koji se kreira već mesecima i zbog toga sam ja morala da reagujem. Mi imamo 99% onoga što će biti finalni deo Izveštaja - rekla je premijerka. 

- Nakon višemesečne krize koju su kreirali određeni mediji, pokreti, NVO i strukture, plasiranjem hiljada laži svaki dan, putem nekih medija i mreža, konačno nam je stigao finalni Izveštaj ODIHR o izborima u Srbiji 2023. Ovaj Izveštaj stavlja tačku na sve laži besmislice o krađi izbora! 

Premijerka je navela najvažnije zaključke.  

1. Nastavljamo da radimo sa ODIHR-om i nastavljamo sa implementacijom svih njihovih preporuka, u skladu sa praksom koju smo uveli 2019. godine od kada postoji radna grupa za saradnju sa njima. Cenimo ih, da li se slažemo sa svime što piše u ovom, svakako ne, ali nastavljamo da radimo na implementaciji preporuka. Ko god bude vodio buduću vladu RS, mi smo napravili odluku da smo posvećeni daljem radu s ODIHR-om.

2. Izveštaj ODHIR-a je neuporedivo objektivniji za razliku od nekih drugih međunarodnih institucija, koje su sve ovo iskoristile da vode političku kampanju protiv Srbije. 

3. Vlada RS najsnažnije osuđuje sve one koji su zloupotrebom javnih resursa, medija, a zahvaljujući postojanju različitim geopolitičkim interesa, iskoristili sve ovo u poslednjim mesecima za napad na sopstvenu zemlju. Kada pročitate izveštaj i vidite preopruke videćete da ne postoje nikakvi dokazi ni kritike u vezi sa onim što su oni nazivali krađom izbora. Preporukama je jasno da su izbori bili fer, pošteni. Imamo preporuke ali su one mnogo blaže nego u zemljama EU i to pokazuje da su izbori bili transparentni, fer i u skladu sa evropskim normama. Žao mi je što su neki ovo iskoristili za napad na sopstvenu zemlju. Šta je zaključak - Vlada RS ko god bio na njenom čelu nastaviće da radi sa ODIHR-om i OEBS-om, nastaviće da se bori za vladavinu prava, za jake institucije i transparentnost, i verujemo da ćemo u ovim teškim trenucima, a situacija u svetu postaje sve kompleksnija, kao što smo juče mogli da vidimo nakon sastanka predsednika Makrona u Parizu, da ćemo mi svakako uspeti da sačuvamo stabilnost, demokratski poredak, slobode i prava građana. 

- Verujem da su svi u našoj zemlji čuli kako mi nismo implementirali nikakve preporuke. Ja sam pričala da to nije istina i da smo mnogo preporuka implementirali. Kao rezultat ODHIR je u Izveštaju jasno naveo koje je preporuke Srbija implementirala. Mi smo u celini ili delimično sproveli 54 preporuke ODHIR-a - izjavila je premijerka. 

- U finalnom izveštaju ODIHR-a prepoznato je da je Srbija u prethodnih sedam godina sprovela u celini, uglavnom ili delimično, 54 preporuke, a u izveštaju za 2022. godinu da je implementirano 13 od 26 preporuka, dve u potpunosti, 11 delimično. Znači da smo radili i da je situacija mnogo bolja, da je jasno da su u Srbiji bili fer, pošteni i transparentni izbori. Toliko o tome kako Vlada R. Srbije nije ništa do sada radila. 

- Opozicija je pretila da će maltretirati građane, institucije ukoliko se izbori ne održe do kraja 2023. I to je navedeno u Izveštaju.

Pozitivni elementi Izveštaja

Brnabić je izjavila da je ODIHR, u svom izveštaju o izborima u Srbiji, ocenio da su osnovne slobode uglavnom poštovane tokom kampanje, da je izborna administracija efikasno sprovela izborne pripreme, a kako je rekla, najpozitivnije je ocenjen rad Republičke izborne komisije (RIK), koja je, prema ODIHR, uglavnom uživala poverenje, poboljšala komunikaciju i transparentnost.

- Da su osnovne slobode uglavnom poštovane, da je izborna administracija efikasno sprovela izborne pripreme, najpozitivnije je ocenjen rad Republičke izborne komisije. Rekli su da je uglavnom uživala poverenje i poboljšanu komunikaciju i transparentnost - istakla je Brnabić.

- RIK je redovno držao i prenosio online sednice koje su bile otvorene za medije i posmatrače, objavljivao sve svoje odluke u roku od 24 sata na svom sajtu. Mnogi su primetili poboljšanu komunikaciju i transparentnost RIK. Ukupno gledano, RIK je efikasno sproveo izborne pripreme, lokalne izborne komisije su uglavnom efikasno upravljale tehničkim pripremama", rekla je Brnabić na konferenciji za medije povodom izveštaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i lјudska prava (ODIHR).

Premijerka je podsetila da je to onaj RIK u koji su pokušali nasilno da uđu hladnim oružjem.

- To je ona Republička izborna komisija ispred koje su napali direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića. To je taj RIK, koji je dobio najpozitivnije moguće komentare u konačnom izveštaju ODIHR - navela je Brnabić.

Ona je navela da, prema izveštaju ODIHR, pravni okvir u celini obezbeđuje adekvatnu osnovu za sprovođenje demokratskih izbora.

- Većina sagovornika ODIHR posmatračke misije nije izrazila zabrinutost u vezi sa inkluzivnostu biračkih spiskova ili pristupom birača ličnim dokumentima. Kandidati nisu izvestili ODIHR posmatračku misiju o bilo kakvim teškoćama u vezi sa pristupom overavajućim organima, kada su overavali potpise za svoje liste, što je bila kritika iz prethodnog izveštaja - navela je Brnabić.

Ona je dodala da je prema ODIHR, sloboda izražavanja i okupljanja uglavnom poštovana tokom kampanje, a da su izbori ponudili biračima izbor između autentičnih političkih opcija, da su izmene zakona iz 2022. godine poboljšale regulaciju finansiranja kampanje.

Brnabić je posebno istakla da je ODIHR, u svom izveštaju, pohvalio novi Zakon o elektronskim medijima i Zakon o javnom informisanju i medijima. Istakla je da se u izveštaju ODIHR kaže da su, nakon široke konsultacija sa relevantnim zainteresovanim stranama, usvojena ta dva zakona i priznaju se pozitivni aspekti tih izmena. Takođe, rečeno je da su svi nacionalni emiteri pokrivali kampanjske aktivnosti u skladu sa zakonom obezbeđujući jednako vreme u etru za sve kandidate.

- "Srpska napredna stranka je dobila od 10 do 26 odsto pokrivenosti. SPS između šest i 14 odsto. Dveri šest do 14 procenata u neutralnom ili pozitivnom tonu. Srbija protiv nasilja je dobila između 10 i 36 procenata. Lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" dobila je između 10 i 26 procenata. Takođe, nešto što možete da nađete u finalnom izveštaju Odira - poručila je Brnabić.

O uvezenim biračima

- Što se tiče relokacije, konačni izveštaj ODHIR-a je konstatovao da je to postojalo kao problem, ali na način, citiram - da su se tokom dana širile tvrdnje o potencijalno velikom broju birača koji žive u inostranstvu i koji su bili dovezeni u glavni grad da glasaju za vladajuću stranku. 

ODIHR je konstatovao da je to postojalo kao problem ali na način "da su se tokom dana širile tvrdnje o potencijalno velikom broju birača iz inostranstva koji su organizovano dovezeni da glasaju za vladajuću stranku".

- I u samom izveštaju nema dokaza da su te tvrnje tačne - ne možete, zato što nisu tačne. Ne možete imati dokaz za nešto što se nije desilo. "Ove optužbe su pokopale javno poverenje u integritet lokalnih i rezultate" - napisao je ODIHR... Ja se sa ovim ne bih u potpunosti složila, ali delimično da, jer je to i bila logika svih tih besmislica i laži, da se potkopa javno poverenje i destabilizuje Srbije - rekla je Brnabić.

- ODIHR kaže i da po zakonu prevoz autobusima nije zabranjen osim ako se u zamenu nudi glas, dodala je ona, te navela i deo izveštaja u kojem se jasno navodi da su postojale tvrdnje o navodnim "mrtvima" na biračkom spisku, ali ne i dokaze.

Dominacija Vučića u kampanji

Rekla je i da u izveštaju piše da je kampanjom dominirao predsednik Aleksandar Vučić, za šta je dodala da je to tačno.

- Tačno je da je dominirao kampanjom. Ja bih rekla da je opozicija pravila ovu kampanju kao referendum - da li ste ili niste za Aleksandra Vučića. Naravno da je dominirao kampanjom, ako pogledate neke debatne emisije, šta god da ste ih pitali, govorili su da su protiv Aleksandra Vučića", rekla je Brnabić i navela da je opozicija želela tu kampanju i da ne misli da je to bilo u njihovom interesu.

- Mi s tim nemamo nikakav problem, mi se ponosimo Vučićem. Ako u budućnosti nastave sa takvom kampanjom, dobijaće sve manje glasova. Ali, ja tvrdnju da je kampanjom dominirao Vučić ne bih pripisivala samo nama, to je bio festival mržnje prema njemu i njegovoj porodici - da je lažov, tiranin, diktator, da mu otac nije otac, najgore laži za njegovu majku... Da, dominirao je kampanjom. Ako je to taj negativan aspekt, to može da se pripiše opoziciji. 

Foto: printscreen

 

 

Prvi put emiteri imali dužnost da kandidatima obezbede besplatno vreme

Brnabić je izjavila da su tokom proteklih izbora po prvi put javni emiteri bili dužni da obezbede svim izbornim učesnicima besplatno vreme u etru za predstavljanje njihovih platformi, a da, pored toga, emiteri mogu da prodaju vreme u etru kandidatima pod uslovom da utvrde nediskriminatorno cenovnike.

Ona rekla da je za protekle izbore u zemlji većina glavnih televizijskih kanala učinila tako plaćeno vreme dostupnim osim kablovskih kanala N1 i Nova S, koji su kako je rekla, odlučili da to ne urade.

- Sve žalbe i apelacije su razmotrene u rokovima, registar žalbi i apelacija koji vodi Republička izborna komisija je redovno ažuriran, doprinoseći transparentnosti rešavanja izbornih sporova - rekla je premijerka.

 

Prioritetne preporuke

- Imamo 7 prioritetnih preporuka - rekla je: 

1. Pokrenuti neophodne izmene zakonadavstva mnogo pre narednih izbora. Radna grupa vlade RS za praćenje i koroordinaciju preporuka treba da radi potpuno transparentno. 

2. Mogla bi da se razmotri standardizovana obavezna obuka za sve članove lokalnih izbornih komisija;

3. RIK treba da izradi i sprovede edukaciju birača

4. Treba preispitati relevenatne zakone i propise i prakse kako bi se omogućio pristup podacima o upisu birača u birački spisak i olakšalo sprovođenje svrsishodne revizije jedinstvenog biračkog spiska uz učešće relevantnih aktera, uključujući političke stranke i civilno društvo u skladu sa standardima koji se odnose na zaštitu podataka o ličnosti

5.  Zakonom bi trebalo jasno obezbediti razdvajanje aktivnosti nosilaca vlasti u okviru vršenja svoje javne funkcije i aktivnosti tokom kampanje. Nadležni treba da sprovedu mere kako bi sprečili zloupotrebu položaja.

6. Nadležni organi treba da spreče zastrašivanje i vršenje pritiska na birače, uključujući na zaposlene u javnim državnim institucijama i preduzećima i ojačaju mehanizme nadzora; Premijerka je navela da je ova preporuka postojala i ranije, te da je pitala ODIHR da imaju daju primer gde se ova preporuka ne sprovodi, kako bi je rešili. Njihov odgovor je, kako navodi Brnabić "to je percepcija".

7. Nezavisnost REM-a treba delotvorno garantovati.

- Ako su ovo prioritetne preporuke gde vam one govre da su ovo bili pokradeni izbori, da ne postoje institucije? One najbolje govore koliko su izbori bili fer i transparentni i stavljaju tačku na sve preporuke koje smo slušali mesecima. 

- Nema pomena o potrebi bilo kakve međunarodne istrage. Nema prporuke da liste ne smeju da nosi ime osobe koja nije nosilac liste. Ono što je opozicija tražila, to nije u skladu sa normama. 

Pitanja novinara

Da li se raste pritisak članova SNS na Vučića da se ne ide na ponovljene izbore jer postoji i legalna i legitimna većina?

-Postoji ogroman pritisak od članova SNS da se konstituiše većina u Gradskoj Skupštini i da se formiraju institucije u okviru Grada Beograda. Jasno je da mi većinu imamo - rekla je. 

Vučić je rekao da pazimo o tom legitimitetu. Mnogi misle da je legitimitet neupitan samim ti što je lista "MI - Glas iz naroda" nosila ime Aleksandra Jerkovića, da u tom smislu ne postoji problem. Mi ćemo dalje voditi razgovore, želimo da čujemo i savet šta o tome misli Vučić. Mmislim da se neće odlučivati 1. marta, već u skladu sa zakonskim okvirima 2. ili 3. marta, ali je pritisak ogroman da se formira vlast, postoji većina, mnogi misle i legitimitet.  Mi nemamo vremena za gubljenje, imamo mnogo toga da uradimo do 2027. godine. 

Pitanje N1 o javnom značaju objavljivanja finalnog Izveštaja ODHIR.

- Problem je što ste objavili Izveštaj pre nego što ga je ODHIR objavio. Moguće je da to tu tom trenutku nije bio finalni izveštaj. U skladu sa svojim postupcima, procedurama, ODHIR 48 sati pre objavljivanja finalnog izvetaja pošaje odrađenim akterima izveštaj da pogledaju i daju komentare i taj izveštaj onda dodatno može da se menja u skladu sa tim komentarima - rekla je, aonda je novinarka N1 dobacila da ne može.

- Ne može da se menja, to vi znate, mi ne znamo? - odbrusila je premijerka. 

- Mi smo juče u 10 ujutru imali razgovor sa timo ODHIR-a u skladu sa njihovim pravilima, da bi dobili komentare, saslušali sve relevantne strane. Zato se čeka finalni izveštaj. U javnom interesu je da ovi finalni izveštaji ODHIR-a što pre ugledaju svetlost dana, ali se samo u Srbiji do sada desilo da neko objavi taj izveštaj pre nego što ga objavi ODGIR. Vi mislite da ste po najvećim standardima?! Ovo upravo govori suprotno. ne poštujete proceduru, ni ODHIR. Objavili ste stvari iz nečega što možda nije konačni izvetaj jer su oni još uvek radili. Objavili ste ga ne zarad javnog interesa već zarad širenja daljeg narativa da je bilo krađe izbora. To ne postoji u Izveštaju. To je bio interes vašeg vlasnika. 

Foto: printscreen

 

 

 

Izveštaj ODIHR

ODIHR potvrdio regularnost izbora

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) objavila je danas izveštaj o izborima održanim u Srbiji 17. decembra 2023. Izveštaj je pokazao da su izbori bili regularni, potvrđujući time ispravnost izbornog procesa. Osim toga, izveštaj je demantovao optužbe opozicije o navodnoj krađi izbora, ocenjujući ih kao neosnovane i netačne.

Manje preporuka nego posle prethodnih izbora

Interesantno je napomenuti da je ODIHR nakon ovih izbora dao manje preporuka nego posle izbora 2022. godine, što ukazuje na poboljšanje izbornih procesa u Srbiji. Takođe, ODIHR je konstatovao da su sve prethodne preporuke Srbija uspešno implementirala, što predstavlja pozitivan korak ka unapređenju izbornih standarda.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija