• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.03.2024

09:33

Kineski ministar potvrdio Vučićeve sumnje, za manje od 24 sata rekao identičnu stvar: Ukoliko hitno ne dođe do mirovnih pregovora, čeka nas još veća kriza!

EPA/Beta/shutterstock

Politika

Kineski ministar potvrdio Vučićeve sumnje, za manje od 24 sata rekao identičnu stvar: Ukoliko hitno ne dođe do mirovnih pregovora, čeka nas još veća kriza!

Podeli vest

Manje od 24 sata od kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo zabrinjavajuće tvrdnje oko rata u Ukrajini i širenja sukoba u Evropi, istim povodom se oglasio i šef kineske diplomatije Vang Ji

- Kina podržava održavanje međunarodne mirovne konferencije koju podržavaju i Rusija i Ukrajina, uz ravnopravno učešće svih strana. Pregovori su fundamentalna osnova koju Peking promoviše u cilju političkog rešavanja ukrajinske krize - istakao je ministar Ji i dodao da "ukoliko mirovni pregovori ne počnu, nerazumevanje i netačne procene će se akumulirati i preklapati, što će dovesti do još veće krize".

Prema njegovim rečima, probleme treba rešavati uzimajući u obzir "razumne zabrinutosti svih strana, jer u tom slučaju Evropa će definitivno moći da stvori uravnotežen, efikasan i održiv bezbednosni sistem".

Foto: printscreen

 

 

Juče u popodnevnim časovima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je identičnu stvar tokom obraćanja posle sednice Predsedništva SNS.

- I pred Srbijom i pred svetom su najteža vremena, ekonomski za nas su najbolja ali geopolitički najteža. Plašim se da ćemo doći do katastrofe neviđenih razmera, moje nade su do srednine ili kraja maja da se to zaustavi. U skladu s tim moramo da se pripremimo.

Vučić je istakao da je Srbija, bez sumnje, na dobrom putu, ali da je jako zabrinut zbog mogućeg širenja sukoba u Evropi i da veruje da će situacija u svetu ove godine biti mnogo gora.

- Ekonomski rastemo, napredujemo velikom brzinom. Može više, naravno. Moramo da radimo još napornije, da radimo još više, da radimo još bolje. Ali, da li je zemlja na dobrom pravcu, nema nikakve sumnje. Ali sam veoma, veoma zabrinut, a o tome sam govorio još u novembru 2021. govorio o mogućem sukobu u Evropi. Tada su mi se smejali. Tako da se plašim da će biti mnogo, mnogo, mnogo teže vreme u svetu - rekao je Vučić.

Kako je rekao, ako analizirate ono što je francuski predsednik Emanuel Makron rekao o slanju trupa u Ukrajinu, mnogo više zamalja je bilo za, nego protiv. Takođe, rekao je da je vrlo loše to što je danas u Odesi pala bomba blizu mesta gde su bili grčki predsednik Kirjakos Micotakis i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ukrajina je samo početak! Ruski general zaledio svet: Veliki rat pred vratima Evrope, sukob Rusije i Zapada tek počinje!
TRAGEDIJA SE NASTAVLJA

Ukrajina je samo početak! Ruski general zaledio svet: Veliki rat pred vratima Evrope, sukob Rusije i Zapada tek počinje!

Nije isključena mogućnost eskalacije sukoba u Ukrajini u veliki rat u Evropi, raste verovatnoća uvlačenja Rusije u novi vojni konflikt, a Zapad je sebi kao cilj postavio „strateški poraz“ Rusije, napisao je načelnik vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general-pukovnik Vladimir Zarudnicki u u članku za časopis Vojna misao.

07.03.2024

09:40

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija