• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo online, Informer.rs

09.03.2024

12:42

Vesić: I za sve građane sa KiM sa srpskom ličnom kartom važe pogodnosti jedinstvenog tržišta "Otvorenog Balkana"!

Aleksandar Jovanović Cile

Politika

Vesić: I za sve građane sa KiM sa srpskom ličnom kartom važe pogodnosti jedinstvenog tržišta "Otvorenog Balkana"!

Podeli vest

Od pre nekoliko dana funkcioniše zajedničko tržište rada "Otvorenog Balkana" – Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ističe da i svi građani Kosova, "kao sastavnog dela Srbije", bez obzira na nacionalnost, ukoliko imaju srpsku ličnu kartu, mogu da koriste pogodnosti sporazuma u okviru ove regionalne inicijative.

"Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije i svi građani tog dela zemlje, bez obzira na nacionalnost, su državljani Srbije i mogu da koriste sve prednosti sporazuma koje je Srbija potpisala sa Severnom Makedonijom i Albanijom“, ukazao je Vesić.

To znači da svi kojima imaju ličnu kartu Srbije, mogu da dobiju identifikacioni broj i da bez ikakvih dodatnih papira rade u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

"Svaki građanin Srbije koji živi na KosovU, uz srpsku ličnu kartu može da koristi sve prednosti naših regionalnih integracija. To se odnosi i na Aljbina Kurtija. Dovoljno je da, ukoliko nema, izvadi ličnu kartu, i jednog dana, kada ne bude premijer moći će da radi možda u Tirani, bez ikakvih prepreka“, naglasio je Vesić.

Podseća da suština „Otvorenog Balkana“ da se ukinu sve prepreke, kako bi se uspostavio slobodan protok ljudi, robe i kapitala.

"Suština je u povezivanju ljudi i privreda. Treba da kreiramo veće, jedinstveno tržište, koje će omogućiti da svim građanima i svim zemljama bude dobro“, dodaje Vesić.

Primećuje da je to upravo sve suprotno od onoga što radi vlast u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

"On zatvara tržište na Kosovu i Metohiji, pokušavajući da se ogradi od Srbije i da napravi geto, za Srbe na Kosmetu, ali i za Albance koji žive na Kosovu i Metohiji. Suština regiona je povezivanje, da svi mogu slobodno da putuju, da svi ekonomski napredujemo, a ne da se zbog nekih političkih razloga ili bolesne želje za etnički čistim Kosovom kažnjavaju Srbi, ali istovremeno i Albanci“, poručio je ministar Vesić.

Navodi i da je jedna od najvažnijih stvari u njegovom resoru, a u okviru „Otvorenog Balkana“ sistem integrisane naplate putarine, koji od prošle godine uspešno funkcioniše između Srbije i Severne Makedonije.

"Sada smo pri kraju dogovora o uspostavljanju zajedničkog taga sa Grčkom, a radićemo na tome i su Crnom Gorom i Hrvatskom. To znači da, kada imate srpski tag, možete slobodno da putujete i po zemljama ’Otvorenog Balkana’, ali i po čitavom regionu“, napominje Vesić.

Dodao je da se radi i na uspostavljanju zelenih koridora, kako bi kamioni iz ove tri zemlje, iz jedne u drugu prolazili nesmetano, posebnim koridorima, čime se ukidaju dodatni troškovi i omogućava bolja saradnja.

"Budućnost je u integraciji, a ne u deljenju ljudi, kao što radi Aljbin Kurti. Deli Srbe i Albance, ali tako da Srbi nemaju nikakva, a Albanci sva prava. Budućnost je da svi živimo zajedno i da razvijamo našu privredu“, zaključio je Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15