• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.03.2024

11:37

Milivojević: Eskobar diplomatski rekao da ima potpunog neslaganja sa Prištinom

Informer

Politika

Milivojević: Eskobar diplomatski rekao da ima potpunog neslaganja sa Prištinom

Podeli vest

Karijerni diplomata Zoran Milivojević rekao je danas, povodom izjave zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da SAD imaju problem u komunikaciji sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, da je Eskobar koristio jedan diplomatski rečnik kada je to izjavio.


On je za Tanjug rekao da to u suštini znači da ima potpunog neslaganja što je,  potvrda onoga što je pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju Džjems O'Brajen rekao pre mesec dana.

- Ono što posebno pokazuje to nezadovoljstvo je ocena mere vezano za ukidanje dinara na KiM, za koju Eskobar kaže da je katastrofalna. Ukoliko je tačno prevedeno, onda je to najviši izraz nezadovoljstva koji je do sada mogao da se čuje - istakao je on za Tanjug.

Milivojević kaže da bi bilo prirodno očekivati da američka strana na direktniji način reaguje na ocene koje ima vezano za ukidanje dinara na Kosovu i Metohiji i na probleme koje proizvodi Kurti za njihove strateške interese kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, i dodaje da je povratak dijalogu Beograda i Prištine moguć samo ako američka strana primeni ozbiljnije mere.

- Ovo se sve do sada svodi na verbalne ocene, kritike i nezadovoljstva koja ne proizvode posledice i ne vraćaju nas u dijalog. Za vraćanje u dijalog je neophodno da se primeni konkretna mera, vraćanje u prethodno stanje po tri osnova - rekao je Milivojević.

Kako je naveo, prvi osnov je da se mera oko dinara potpuno suspenduje, odnosno da se vrati mogućnosti korišćenja dinara na prostoru KiM, zbog normalnog funkcionisanja života na KiM, ali i zdravstva, obrazovanja, usluga i svega što podrazumeva normalan život.

Milivojević dodaje da je drugi osnov vraćanje Zajednice srpskih opština na sto, što se, napominje on, u ovom trenutku vidi da je ključno pitanje jer da je pitanje ZSO bilo zaokruženo sve ovo se ne bi desilo.

- Treća stvar je disciplinovanje Kurtija kada je reč o merama i akcijama koje sprovodi i koje podrazumevaju zloupotrebu prava i represiju, od hapšenja do repsresije prema imovini, prema svemu onome što predstavlja srpski narod ne samo na severu KiM, nego i u enklavam na jugu - objasnio je on.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Milivojević kaže da su ovo tri stvari koje mogu da doprinesu deeskalaciji i da stvore ambijent za nastavak dijaloga, a da je sve drugo improvizacija i pokušaj da se preko tolerisanja tog stanja izvrši pritisak na Srbiju da prihvati neku vrstu realnosti.

Odgovarajući na pitanje zašto specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak dolazi u Beograd u petak, Milivojević je izjavio da Lajčak pred kraj mandata pokušava da spasi obraz EU.

- Savim je jasno da ova garnitura završava mandat neuspešno, kao i prethodna. I sam Lajčak je nedavno nama saopštio da ima puno političkih pitanja koja su otvorena i mislim da je to jasna poruka. I njegov mandat se ne može smatrati uspešnim, kao ni prethodni mandat garniture u EU. Dve stvari su ključne, nema normalizacije i nema dijaloga koji bi išao u pravcu normalizacije - naveo je on.

Prema njegovim rečima, ono što bi trebalo da bude strateški interes administracije u EU je normalizacije odnosa, stvaranje pozitinog političkog ambijenta i regulisanje odnosa na relaciji Beograd Priština bez stavljanja u prvi plan statusno pitanje. 

Milivojević kaže da ova administracija EU završava sa jednim jedinim, za njih, uspehom a to je što su napravili neku vrstu platforme na osnovu Ohridskog sporazuma, ali, napominje on, na osnovu pristrasnog pristupa gde nije u prvom planu normalizacija, već je statusno pitanje. 

- Sledeća administracija koja bude došla u EU če praktično nastaviti gde se i prethodno stalo, opet ćemo morati da se vratimo normalizaciji i da pošaljemo poruku da se ne može govoriti o statusnom pitanju, već da moramo poći od onoga što definiše međunarodno pravo, s druge strane politička volja Beograda da ne odustaje od svojih državnih i nacionalnih interesa, i sa treće strane ono što bi trebalo da bude model za region a to je normalizacija i garantovanje mira i bezbednosti - poručio je on.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Milivojević smatra da komplikovana geopolitička situacija komplikuje kosovski problem zbog situacije u Ukrajini, i dodaje da po principu koncentričnih krugova ovaj region, koji je ostao kao nerešeno pitanje, dobija na težini.

- Na zapadu je očigledan interes da se to pitanje zatvori pre velikog raspleta Ukrajine koji sledi u narednom periodu, i u meri u kojoj su interesi zapada nepovoljniji kada je reč o Ukrajini u tom smislu je veći pritisak da se ovo brzo reši na način koji bi amortizovao moguće stetne posledice - ocenio je on.

Dodaje da sledi novi pritisak na Srbiju za rešenje kosovskog pitanja, kao i novi pritisak da Ohridski sporazum bude osnova da Srbija to prihvati jer stvari na terenu Ukrajine ne idu dobro za zapadne interese.

Milivojeć je istakao da treba imati u vidu ne samo izbore koji predstoje, nego i činjenicu da su spoljnopolitička pitanja postala deo predizborne kampanje i mogućeg izbornog rezultata i u EU i u SAD.

- U tom kontekstu im je strašno važno da ovde naprave neki pozitivan poen i da ovo reše, i u tom će pritisak rasti, i u tom smislu je direktan uticaj nepovoljnih kretanja u Ukrajini i na Bliskom istoku na ovo naše pitanje - objasnio je on.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija