• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.03.2024

17:04

Zbog ukidanja dinara na KiM ugrožena egzistencija osobama sa invaliditetom: Potpuno onemogućen pristup novcu!

freepik

Politika

Zbog ukidanja dinara na KiM ugrožena egzistencija osobama sa invaliditetom: Potpuno onemogućen pristup novcu!

Podeli vest

Sporna odluka banke i vlade u Prištini o zabrani upotrebe dinara znatno je otežala pristup socijalnim primanjima iz centralne Srbije velikom broju osoba sa invaliditetom, a jednom delu njih na Kosovu i Metohiji potpuno onemogućila ostvarivanje ovog prava.

Procenjuje se da je ovom odlukom za više hiljada primalaca invalidskih penzija i tuđe nege, koji su primanja dobijali isporukom gotovine na kućnu adresu, potpuno onemogućen pristup novcu iz socijalnih davanja još od januara 2024. godine, upozorava se u saopštenju Kosovske inkluzivne mreže, koalicije organizacija koje se bave promovisanjem prava osoba sa invaliditetom u srpskim sredinama.

Dodaju da se još veći broj korisnika ovih oblika socijalne pomoći suočava sa velikim problemima, kašnjenjima i povećanim troškovima u ostvarivanju svojih prava na materijalna primanja, što dodatno ugrožava njihov materijalni status.

Foto: Foto: Shutterstock

 

Podsećaju javnost i donosioce odluka da osobe sa invaliditetom često žive na društvenim marginama, suočene sa egzistencijalnim finansijskim rizicima i siromaštvom, te da socijalna davanja ove vrste za osobe sa invaliditetom, a u nekim slučajevima i za njihove porodice, predstavljaju jedini izvor prihoda, piše RTS.

Poručuju da rigidne političke i jednostrane odluke vlade u Prištini ugrožavaju egzistenciju, pravo na urođeno dostojanstvo i jednaki pristup uslugama koje međunarodne konvencije garantuju osobama sa invaliditetom.

Foto: Shuterstock

 

- Zbog svega toga pozivamo međunarodnu zajednicu na dodatni pritisak na relevantne kosovske institucije u cilju odlaganja primene ove odluke sve do pronalaženja sveobuhvatnog i funkcionalnog rešenja koje će omogućiti svim društvenim kategorijama nesmetani pristup socijalnim davanjima i uslugama - navodi se u reagovanju koje su potpisali Centar za afirmativne društvene akcije (CASA), nevladine organizacije Faktor, Primo la tolleranza, Asocijacija slepih Gračanica i Handikos Ranilug.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija