• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.03.2024

18:00

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije!

Tanjug/Sava Radovanović

Politika

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije!

Podeli vest

Srbija dobila novu predsednicu Narodne Skupštine.

Ana Brnabić, doskorašnja premijerka Vlade Srbije, na današnjoj konsitutivnoj sednici izabrana je za novu predsednicu Skupštine Srbije.

153 je glasalo, 5 je protiv bilo, uzdržanih nije bilo.

Ana Brnabić  je inače rođena u Beogradu 28. septembar 1975. Predsednik je Vlade Republike Srbije od 29. juna 2017, prethodno je bila ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije.

Bivša je potpredsednica Upravnog odbora NALED-a. Ušla je u Vladu Srbije kao nestranačka ličnost 2016.

Bila je prva je žena na položaju Predsednik Vlade Republike Srbije.

Prva je javno deklarisana homoseksualno orijentisana osoba u Vladi Republike Srbije. 

Završila je Petu beogradsku gimnaziju 1994. godine. Na univerzitetu Nortvudu u Mičigenu završila je studije poslovne administracije 1998. godine, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga na Hul univerzitetu u Engleskoj.

Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gde je radila za različite američke konsultantske firme na projektima razvoja lokalne samouprave, a koje je finansirao Ju-es-ejd. Od 2002. do 2011. radi u Ju-es-ejd-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom periodu, u zvaničnoj biografiji navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine.

Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vetroparkova Continental Wind Serbia, a od januara 2013. je i njen direktor. U isto vreme potpredsednica je Upravnog odbora NALED-a od 2013, a od aprila 2016. godine je i predsednica UO ove poznate javno-privatne alijanse koja okuplja lokalne samouprave, privatna preduzeća i nevladine organizacije.

U avgustu 2016. mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić predložio ju je za ministra državne uprave i lokalne samouprave, što je ona prihvatila.

Tu funkciju je obavljala do izbora za predsednicu Vlade. Bila je skoro sedam godina na čelu Vlade Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija