• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.03.2024

07:00

Putin traži pravdu za Srbiju! Novi prijateljski potez Moskve: Rusija zahteva da Zapad odgovara za NATO agresiju na našu zemlju

zoran sinko/reuters

Politika

Putin traži pravdu za Srbiju! Novi prijateljski potez Moskve: Rusija zahteva da Zapad odgovara za NATO agresiju na našu zemlju

Podeli vest

Ruska duma, povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja Srbije, usvojila nacrt dokumenta kojim će od UN, međunarodnih organizacija i parlamenata stranih država tražiti da zapadne zemlje budu kažnjene za taj zločin.

Ruski predsednik Vladimir Putin namerava da traži pravdu za Srbiju. Ruska duma je juče, povodom 25 godina od NATO agresije na Srbiju, usvojila nacrt dokumenta kojim će od članica Ujedinjenih nacija tražiti da Zapad odgovara zbog tog zločina.

Odlučuju o sudbini drugih 

Kako je u tekstu dokumenta navedeno, oba doma Federalne skupštine Ruske Federacije obraćaju se UN, međunarodnim parlamentarnim organizacijama i parlamentima stranih država s pozivom da osude vojnu operaciju zemalja NATO protiv Srbije, da se suprotstave pokušajima menjanja istorijske istine o tragičnim događajima 1999. godine u interesu kolektivnog Zapada i da preduzmu mere kako bi države članice Severnoatlantske alijanse bile pozvane na međunarodnopravnu odgovornost za taj zločin.

Foto: printscreen

 

Možemo da oprostimo - nećemo zaboraviti

Ambasada Srbije u Moskvi juče je organizovala komemoraciju povodom 25. godišnjice od početka NATO agresije. Tim povodom otkrivena je spomen-ploča u znak sećanja na žrtve agresije pod nazivom "Možemo da oprostimo - nećemo zaboraviti".

Događaju je prisustvovao veliki broj gostiju iz Srbije, Rusije, ali i drugih zemalja, a osim ambasadora Srbije u Rusiji Momčila Babića, obratila im se i doktorka političkih nauka Jekaterina Entina.

Posebno je istaknuto to da je nekažnjivost NATO agresije na Srbiju stvorila preduslove za nove vojne akcije širom sveta pod izgovorom "borbe za vrednosti slobode i demokratije".

"Uverenje kolektivnog Zapada u svoju nepogrešivost i pravo da odlučuje o sudbini drugih naroda i država dovelo je do stvaranja neonacističkog režima u Ukrajini, koji je posle državnog udara 2014. postavio kurs za sprovođenje politike genocida nad ruskim stanovništvom i pokretanje oružanog sukoba na teritoriji te zemlje", navedeno je u nacrtu teksta rezolucije.

Taj dokument usvojen je nakon što je Putin u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu, koji je pogledao ceo svet, posebno istakao Srbe i Srbiju, te se dotakao NATO agresije i toga da se Rusija oštro protivila toj zločinačkoj akciji.

- Rusija nije mogla a da ne digne glas u znak podrške Srbima, jer su Srbi poseban i nama blizak narod pravoslavne kulture i tako dalje. To je narod koji je toliko patio generacijama. Bez obzira na to, važno je da je Boris Jeljcin izrazio podršku srpskom narodu. A šta su uradile Sjedinjene Države? Kršeći međunarodno pravo i povelju UN počele su da bombarduju Beograd - kazao je Putin u intervjuu objavljenom početkom februara.

Foto: EPA

 

Zločinački poduhvat

Uprkos tome što se Rusija, zajedno s Kinom, oštro protivila napadu na Srbiju, NATO operacija je ipak izvedena, i to bez odobrenja Saveta bezbednosti UN. Amerika i njene saveznice su to opravdavale na osnovu lažnih tvrdnji da su vlasti Srbije izvele etničko čišćenje u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija, te da je zvanični Beograd na taj način izazvao humanitarnu katastrofu. Alijansa je tako 24. marta 1999. započela bombardovanje Srbije, u kojem je korišćeno čak oko 1.000 letelica različitog tipa. Napad je počeo udarima na vojne ciljeve, ali je ubrzo proširen i na privredne i civilne objekte. Razaranje Srbije nadmoćnom silom iz vazduha trajalo je sve do 10. juna. U tom periodu ubijeno je najmanje 2.500 civila, među kojima i 87 dece. Ranjeno je oko 12.000 civila, uključujući i 2.700 dece. Uništeni su stambeni objekti, škole, vrtići, domovi zdravlja, bolnice, putevi, pruge, mostovi, spomenici kulture, fabrike, rafinerije nafte, a bombardovana je i zgrada Radio-televizije Srbije. Šteta od NATO agresije procenjena je na oko 100 milijardi dolara, međutim, posledice te zločinačke vojne akcije i danas se osećaju. Usled bombardovanja zabranjenom municijom sa osiromašenim uranijumom, od 1999. u Srbiji se beleži ogroman porast broja obolelih od raka.        

Dačić danas u Moskvi s Lavrovom 

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova najavila je da će se danas u Moskvi sastati šefovi ruske i srpske diplomatije  Sergej Lavrov i Ivica Dačić. 

Na sastanku ministara u Moskvi planirano je da se razgovara o širokom spektru pitanja rusko-srpske političke i ekonomske saradnje, da se razmene mišljenja o rešavanju problema na KiM, situaciji u balkanskom regionu u celini, kao i o aktuelnim međunarodnim problemima - saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Putin: Neprijatelji Rusije ne shvataju s kim imaju posla

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da neprijatelji Rusije "ne shvataju s kim imaju posla".

- Rusija je zajednica ljudi ujedinjenih zajedničkim ciljevima, bez obzira na etničku ili religijsku pripadnost. Imamo zajedničku kulturu, nešto što nas sve ujedinjuje - rekao je Putin.

On je dodao da neprijatelj neće uspeti u zastrašivanju ruskog naroda.

- Nedavno sam rekao da je neprijatelj rešio da zastraši ruski narod, multinacionalnu zajednicu Rusije. To se nikada nije desilo, niti će se desiti. Pokušaji neprijatelja da zastraše Ruse imaju suprotan efekat - poručio je Putin.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija