• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs / novosti.rs

31.03.2024

10:55

Skoro pola planete je u ovom savezu! Vučić je specijalni gost: Ima li Srbija koristi?

EPA-EFE/KIM LUDBROOK

Politika

Skoro pola planete je u ovom savezu! Vučić je specijalni gost: Ima li Srbija koristi?

Podeli vest

Sa pet novih članova BRIKS će obuhvatiti oko 46 odsto stanovništva planete, oko 37,3 procenta svetskog BDP-a i više od trećine svetske proizvodnje nafte.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvan je kao specijalni gost na centralni samit BRIKS-a koji će u oktobru održati u ruskom gradu Kazanju, potvrđeno je u ovoj organizaciji koja okuplja zemlje sa rastućim ekonomijama. BRIKS su 2008. osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južnoafrička Republika se pridružila 2011. au 2024. kada BRIKS-om predsedava Rusija, ravnopravni članovi postali su Egipat, Etiopija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Sa pet novih članova BRIKS će obuhvatiti oko 46 odsto stanovništva planete, oko 37,3 procenta svetskog BDP-a i više od trećine svetske proizvodnje nafte.

- Poziv predsedniku Vučiću da kao specijalni gost prisustvuje ovogodišnjem centralnim samitu BRIKS je konstruktivna inicijativa na liniji uravnotežene spoljne politike Srbije, učvršćivanja vojne neutralnosti i boljeg raspoređivanja srpskih interesa na globalnom planu, posebno ekonomskih interesa. Smatram da bi bilo korisno za Srbiju da naš predsednik prihvati poziv i da ode na samit BRIKS-a, a uverio sam se da to želi i mnogo mislećih ljudi u Srbiji. Oni smatraju da smo se previše oslonili na Zapad, koji to zloupotrebljava i oko Kosova i Metohije i oko Republike Srpske i uopšte globalnom antisrpskom politikom - kaže bivši šef diplomatije Živadin Jovanović, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih.

On smatra da bi bliža saradnja Srbije sa BRIKS-om omogućila da se ispravi postojeći veliki disbalans u ekonomskim vezama.

- To je integracija globalnog karaktera i kao nijedna druga je otvorena, u njoj nema poglavlja, a pogotovo se ne postavljaju nikakvi politički  preduslovi i ucene, kakve pred nas postavlja EU. Treba imati na umu da BRIKS raspolaže ogromnim delom planetarnih resursa, da obuhvata polovinu svetskih teritorija i populacije i, što je najvažnije, najveće svetske rezerve strateških minerala. Dakle, reč je o integraciji koja je okosnica izgradnje sveta budućnosti. BRIKS će biti motor razvoja na planeti u 21. veku - smatra Jovanović.

On naglašava da bi prisustvo predsednika Srbije na samitu bilo posebno važno zbog novih planova protiv Srbije i Republike Srpske, o kojima je govorio tokom obraćanja naciji.

- Već i sama objava da prihvatamo učešće na samitu BRIKS bio bi signal da Srbija ne miruje dok je drugi dave i vrše pritiske. Hajde da kažemo otvoreno, nema problema sa nekim malim Kurtijem, već sa onim ko stoji iza njega, sa zapadnim ekspanzionizmom i dominacijom i mi moramo da pravimo ravnotežu - ukazuje Živadin Jovanović.

On podseća da EU nije ni pomišljala da finansira nešto od naše infrastrukture pre sporazuma sa Kinom da se gradi brza pruga Beograd-Budimpešta, koja je na strateškom evropskom saobraćajnom pravcu.

- Onda se brže-bolje pojavila Berbokova s ponudom da EU finansira prugu Beograd-Niš. To pokazuje kako treba raditi sa onima koji nas ucenjuju, menjaju sadržaj poglavlja, prete i postavljaju rokove - smatra Živadin Jovanović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Jago i Kaboklo zajedno traže vizu za Pariz!
Košarka

Jago i Kaboklo zajedno traže vizu za Pariz!

Selektor košarkaške reprezentacije Brazila, Aco Petrović (65), objavio je konačan spisak igrača za kvalifikacioni turnir u Letoniji, kroz koji će njegovi izabranici moći da izbore plasman na Olimpijske igre u Parizu (26. jul - 11. avgust).

01.07.2024

17:24

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija