• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

03.04.2024

19:15

Nebojša Bakarec: Agonija, ultimatumi i nasilje Đilasove opozicije!

Tanja Andric

Politika

Nebojša Bakarec: Agonija, ultimatumi i nasilje Đilasove opozicije!

Podeli vest

Mi iz SNS smo još u martu ove godine izašli u susret hiru opozicije da se beogradski izbori ne održe 28. aprila 2024., već, kako je opozicija tražila, 2. juna 2024. Opozicija je rekla da će 28.4.2024. biti na „holideju“(odmoru)!?!

U ponedeljak, 1.4.2024. godine, na kolegijumu Skupštine, tj na pregovorima vlasti i opozicije, mi iz SNS smo odmah prihvatili 2 od 3 zahteva opozicije, koji se tiču revizije biračkog spiska i RTS-a. Ogroman iskorak s naše strane. Pokazali smo spremnost na kompromis i dogovor, radi smanjenja napetosti u društvu, i radi boljeg rada najvišeg zakonodavnog tela.

Danas, 3.4.2024. godine, na još jednom kolegijumu i na pregovorima vlasti i opozicije, mi iz SNS, i predsednica Skupštine, Ana Brnabić, smo opoziciji ponudili još jedan kompromisni predlog, u vezi njihovog trećeg zahteva (da se beogradski izbori i redovni lokalni izbori u Srbiji održe istog dana). Taj naš kompromisni predlog se sastoji u tome da redovne lokalne izbore u Srbiji imamo, ne u julu ili avgustu, kada im je zakonski rok (a opozicija odbija jul ili avgust, zbog godišnjih odmora), već da budu u septembru ili oktobru. Opozicija je odbila ovaj kompromis.

Opozicija neće da učestvuje u razradi i primeni prva dva njihova zahteva, ako ne bude usvojen i treći. Dakle, opozicija neće da učestvuje u radu komisije za birački spisak, koju je sama predložila, i neće da pregovara o RTS-u, što je sama tražila!

Opozicija je u agoniji detinjastih, infantilniih kontradiktornosti.

U avgustu 2023. su pretili demonstracijama Vučiću da ne raspisuje izbore, i ultimativno su rekli da ne žele izbore! Vučić je rekao ok, nećete izbore, nema izbora.

Čim je to opozica čula, odmah su obrnuli zahtev i u septembru 2023. su ultimativno zatražili beogradske izbore i rekli ako se ne ponove beogradski izbori - radiće ulica. Tada su rekli, hoćemo razdvojene izbore, nikako spojene. Srđan Milivojević je 23.08.2023. rekao: „Razdvajanje izbora je demokratska tekovina koje se Vučić izuzetno plaši!“. Srđan Milivojević, poslanik DS i član tajkunske koalicije Dragana Đilasa, 01.04.2024. zahteva sasvim suprotno, da se izbore spoje. 01.10.2023. - Zoran Lutovac kaže: „Mi zahtevamo razdvojene izbore! Ako ne budu razdvojeni, imaće građane na ulicama!“. 02.04.2024. - Zoran Lutovac kaže sasvim suprotno : „Zahtevamo da izbori budu spojeni 2. juna ili na jesen, ako nije po zakonu neka promene zakon! Ako se ne ispuni ovaj zahtev, neće biti izbora!“.

Opozicija je u septembru 2023. tražila od Vučića da raspiše izbore. On je rekao u redu, ali raspisivanje je jedna stvar, a održavanje izbora druga, nije vam dobar zahtev, niste precizirali, tražili ste samo raspisivanje izbora, ali ne i održavanje. Čim je to čula, dečica iz opozicije je ultimativno zatražila da se izbori održe do kraja 2023. Vučić im je izašao u susret. Čim su to čuli, rekli su opet suprotno, da traže da uz beogradske izbore budu održani i parlamentarni. Vučić im je opet izašao u susret.

Dakle, na izričit zahtev opozicije održani su parlamentarni, beogradski i deo lokalnih izbora. Opozicija je sve izbore ubedljivo izgubila. Onda su počeli da vrište i traže da se opet ponove BG izbori. Kad je Vučić rekao ok, održaćemo BG izbore, treći put u tri godine, krajem aprila 2024., da ih ne bi držali na Vakrs, opozicija je vrisnula - nikako 28. aprila, idemo 12 dana na HOLIDEJ!  Radiće ulica ako izbori budu 28. aprila, hoćemo izbore 2. juna. Vučić je opet rekao, u redu, biće BG izbori 2. juna. Opet kontradiktorno, po stoti put, detinjasta opozicija je čim je čula da im je roditelj uvažio hir, promenila ploču, i rekla, ne nećemo beogradske izbore ni 2. juna, hoćemo BG izbore i lokalne izbore u Srbiji, na jesen, nema vremena da se primene preporuke ODIHR. Opozicija je rekla nećemo ni redovne lokalne izbore u Srbiji u julu ili avgustu, u redovnom roku, već na jesen. Potom je opozicija i to promenila i rekla nećemo redovne lokalne u Srbiji, na jesen, već 2. juna.

Foto: printscreen/ Nebojša Bakarec

 

Kada smo im mi iz SNS i nova predsednica Skupštine, Ana Brnabić, 1.4.2024. na kolegijumu Skupštine, rekli da prihvatamo 2 od 3 njihova zahteva, koja se tiču revizije biračkog spiska i RTS, opozicija je opet promenila ploču, i rekla nećemo izbore na jesen, već spojene BG izbore i lokalne 2. juna, a prva dva naša opoziciona zahteva nas ne interesuju, zanima nas samo naš treći zahtev, tj. spojeni izbori 2. juna. Da podsetim da je opozicija od 18. decembra 2023. do kraja marta 2024. tvrdila da su njima važna samo dva prva zehteva, tj. revizija biračkog spiska i RTS. Čim smo mi iz SNS rekli da prihvatamo ta dva zahteva, opozicija je rekla da ta dva njihova zahteva nisu važna.

U prilog tome da dodam da je lider opozicije, Dragan Đilas 28.3.2024. na TV Euronews Srbija, u emisiji „Direktno“, rekao da on ne vidi kako preporuke ODIHR mogu da budu usvojene do 2. juna, i da je rešenje da se svi izbori – lokalni u Srbiji, i za Beograd održe na jesen, da bi moglo da se primeni sve ono što ODIHR predložio.

Sedam dana kasnije njegova koalicija, na kolegijumu u Skupštini, 3.4.2024. traži potpuno suprotno – da izbori ne budu na jesen, već 2. juna!!! Tu pokazuju da im nisu važne ni preporuke ODIHR, ni birački spisak, ni RTS, već samo detinajsto kontriranje, poigravanje, način da nateraju vlast da im kaže NE. A Vučić i Brnabić, kao brižni roditelji, znaju za tu infantilnu igru, i detetu nikada ne kažu NE. A detinjasta opozicija je onda u očaju...i tako u krug, iznosi stalno suprotstavljene zahteve – Hoću izbore, neću izbore; Hoću spojene, neću spojene; Hoću razdvojene, neću razdvojene; Hoću 2. juna, neću 2.juna,  Hoću na jesen, neću na jesen; Hoću preporuke ODIHR, neću preporuke ODIHR, Hoću birački spisak, neću birački spisak i tako u beskraj...

Opozicija traži alibi da ne izađe na izbore, jer znaju da ih gube. To pokazuju i istraživanja koja su sami naručili. Drugo, oni su nesložni rogovi u vreći, desetak stranaka Đilasove koalicije, plus DSS, POKS, SDS, Dveri. Oni ne mogu da se dogovore ni o jednoj stvari. Treće, detinjasti su, čim im vlast usvoji neki predlog, oni od njega odustaju, i ispostavljaju suprotan, i tako u krug, koji sam gore opisao.

Današnji ultimatum opozicije, iznet na Kolegijumu Skupštine, zahteva da se počine opasni presedani, da se krše Ustav i zakoni, i da Skupština primenjuje pravno nasilje nad lokalnim samoupravama. Opozicija traži da se promeni Zakon o lokalnim izborima, koji su oni doneli dok su bili vlast, kojim bi se rok za raspisivanje izbora povećao sa 120 na 150 dana. Opozicija potom traži da Skupština Srbije, tj. vlast SNS, donese protivustavni „lex specialis“, poseban zakon, kojim bi se lokalnim samoupravama u Srbiji, veštački skratio mandat do kraja maja 2024.

Opozicija odbija činjenicu da je vlast prihvatila njihova 2 od 3 zahteva. Opozicija neće kompromis. Opozicija daje ultimatume. Opozicija preti nasiljem. Tako je Marinika Tepić, Đilasova potpredsednica, danas na kolegijumu, zapretila nasiljem: „Ja ću uvek biti spremna i sa najgrđim neprijateljem da sedim i da razgovaram do poslednjeg momenta, jer ne želim da budem odgovorna ni za čiju razbijenu glavu na ulici ili za bilo šta drugo. Ako to na kraju mora da se desi, daleko bilo, neće odgovornost biti naša...“. Po ko zna koji put, Marinika priziva krv na ulicama.

Ovim potezima, opozicija pokazuje da ne želi dijalog, da ne želi mir u društvu, i da ne želi stvarni razgovor o dodatnom unapređenju izbornih uslova. Opozicija je pokazala da odbija da radi na sprovođenju preporuka ODIHR-a! Odbijanjem da radi na razradi i primeni, svoja prva dva zahteva (birački spisak i RTS), opozicija pokazuje da su sasvim lažni njihovi tromesečni navodi o zloupotrebama biračkog spiska i neravnopravnom položaju u medijima, pre svega na RTS-u. Zbog svega toga će SNS uvek na izborima pregaziti opoziciju, kao plitak potok. Potpuno je nevažno kada će ti izbori biti – 2. juna 2024., u septembru 2024., u oktobru 2024. godine. Pobedićemo i u Beogradu, i u svim ostalim gradovima i opštinama u Srbiji. Zato što Srbija ne sme da stane!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija