• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.04.2024

20:02

Nikada nećemo pristati na ucene i besmislene optužbe! Vučić se obratio naciji: Srbiju i srpski narod nikada neće moći da sruše!

Tanjug

Politika

Nikada nećemo pristati na ucene i besmislene optužbe! Vučić se obratio naciji: Srbiju i srpski narod nikada neće moći da sruše!

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastali su se sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nenadom Stevandićem.

Na sastanku se razgovaralo o odnosima Republike Srpske i Srbije, kao i najavljene Generalne skupštine UN na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici.

Jedna od tema o kojoj se takođe razgovaralo, jeste i organizacija predstojećeg Vaskršnjeg sabora Srbije i Republike Srpske, koji je ranije najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koji će se održati 5. i 6. maja.

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Na početku svog obraćanja predsednik je istakao da će poslati specijalnog izaslanika kod predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa njegovim pismom i tražiti da dobro razmotre kršenje svih procedura.

- Danas sam razgovarao sa predsedavajućim predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. U ponedeljak ću poslati specijalnog izaslanika kod predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa mojim pismom i tražiti da dobro razmotre kršenje svih procedura. Naime, obaveza da se pitanjem BiH bavi Savet bezbednosti u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, zato što je dalje reč o nestabilnom regionu, zato što je dalje tu postoje i međunarodne snage, čak i ono što oni nazivaju visoki predstavnik, da nije, ne bi postojao i ne bi ga slali. Zašto ovo govorim? Zato što oni hoće da prebace glasanje." - kazao je Vučić.

Foto: Masha Bandjur

 

Potom je istakao da su prekršili i stvar zbog koje može da se ugrozi mir.

-Zašto ovo govorim? Zato što oni hoće da prebace glasanje sa Saveta bezbednosti na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija da od nečega od čega zavisi očuvanje mira oni žele da prebace na priču na kulturu mira i kulturu sećanja. Onda su prekršili i drugu stvar od toga da je potrebno dve trećine upravo zato što se radi o nečemu što može da ugrozi ili očuva mir - rekao je predsednik.

Dodaje, da bi postavio tri ključna pitanja NATO-u.

- Dakle, to su proceduralni razlozi. Suštinski razlozi, rekao bih. Postavio bih 3 pitanja svima iz NATO-a, pošto je jasno da su glavni sponzori NATO zemlje plus Ruanda, dakle, glavni sponzori su velike sile, Nemačka pod broj 1, Velika Britanija, Amerika, Francuska, svi ostali, Turska, naravno. Valjda im nije lako o Jermenima da pričaju, pa se pozabavili Srbima i svima drugima. Njih sedamnaest ukupno, uključujući i Sloveniju, valjda su ostavili po strani Hrvate i još neke koji će da budu mnogo glasni, ali da baš ne bi išli toliko da nas unižavaju, da ne bismo smeli da pričamo o Jasenovcu i svim ostalim srpskim stratištima. Dakle, moje pitanje za sve njih, a što sad? To je moje prvo pitanje. Obeležavate 29. godišnjicu, pa nije on čak ni okrugla godišnjica. A što niste 28? Što niste 25? Što niste 26? Što niste čekali 30? - ističe predsednik. 

Predsednik istakao je da se nada odgovoru NATO-a na njegova pitanja, ali da zna da ga neće dobiti.

- Nadam se da će mi odgovoriti, ali pošto taj odgovor u svu moju nadu neću dobiti, reći ću vam ga odmah. Zašto znaju da će da imaju manje vlada koji bi to podržali sledeće godine nego što je to slučaj danas? Zato što globalni jug dobija sve više prostora u svetu, zemlje se oslobađaju kolonijalnih stega, neće više da im služe i da ih slušaju kao što su ih slušali tada i to je jedan od razloga. Moje drugo pitanje je a hoće li ova rezolucija da dodatno podeli narode i zemlje u svetu ili će to da bude jednoglasno kao i svaki put što je usvajano? Samo želim da vas obavestim. Rezolucija o genocidu ili holokaustu da bi se ograničio na jevrejske narode iz 2005. jer nisu Nemci proglašeni za genocidni narod zbog onoga što su učinili u Kragujevcu, Kraljevu ili Jajincima, već samo zbog onoga što su učinili Jevrejima. Dakle, uvek su bile jednoglasno usvajane. Jel vi stvarno mislite da će da bude ovo jednoglasno usvajano? -upitao se predsednik.

Kako ističe, Srbija će sama političkim sredstvima da se suprotstavi svim NATO zemljama.

- Republika Srpska nije deo Ujedinjenih nacija. Republiku Srpsku ne slušaju čak ni u Bosni i Hercegovini kada ima drugačiji stav i ne uvažavaju ga. I Srbija će sama političkim sredstvima da se suprotstavi svim NATO zemljama, od Turske do Nemačke, s tim da znamo da su nam šanse minimalne, ali ćemo se boriti do poslednjeg trenutka. Predsednik Dodik je tražio da se Srbija bori, mi ćemo se boriti do poslednjeg trenutka i za svaki glas. A onda se vi pravdajte kako ste to doneli odluku koji će da bude 65 za, sračunajte im sve ove zemlje, evropski, ono što kontrolišu u Okeaniji, ono što kontrolišu na severnoameričkom kontinentu i deo islamskih zemalja. Deo. Jer deo svakako neće da ide uz one koji su kolonialisti i uz one koji misle da mogu da dominiraju svetom, svojim diktatima. A što ćete raditi kada dobijete svega 10, 15 ili 20 glasova više od te koji su protiv. Jedini protivnik vam je mala Srbija. Rusija je imala svega sedam glasova u Generalnoj skupštini. Ja vam sad kažem, mi ćemo da imamo mnogo, mnogo puta više. Moje treće pitanje je, a šta to radite u regionu? Šta je smisao? - rekao je predsednik.

Foto: Masha Bandjur

 

Vučić ističe da je predsednik Dodik rekao neke teške stvari, velike stvari, koje je i prokomentarisao.

- Da prvo Srbima u BiH kažete, ne, mi nećemo s vama, vi ste genocidni narod, a da vašim komšijama u Srbiji kažete, e, ne interesuje nas taj deo autoputa i možemo jednu traku da napravimo za vas genocidaše, a mi ćemo fini i pošteni da idemo u ove druge dve trake. Ili ćete reći, ne, to nema veze, to je odnos prema prošlosti, stvarno? Predsednik Dodik je rekao neke teške stvari, velike stvari, ja sam zamolio rukovodstvo Republike Srpske da svakog dana razmatraju, razmišljaju, da vide šta im je činiti, da moramo da pokušamo gotovo po svaku cenu da sačuvamo mir, međunarodni poredak, da nas u zakoni međunarodni jedina brana njihovom sveukupnom nasilju, nasilju moćnih koji bi da se peru za razne stvari u savremenom svetu danas, ali ćemo svakako raditi svakodnevno - ističe Vučić.

Takođe, predsednik je prokomentarisao komentar nemačke ambasadorke kao sramotan.

- Komentar nemačke ambasadorke juče na brifingu u UN je sramotan, a inače ona jasno, šta vam je podsvest, je rekla kad je predstavnik Mađarske saopštio da nije ovo najpametniji trenutak i najbolji trenutak, oni nisu rekli nije to za srpski narod ili za Republiku Srpsku, nego je rekla, kaže, pa za Srbiju nikad nije vreme, e nek je za vas vreme, nek vi niste počinili genocida, nek Srbija su. Sve može da bude inverzno u savremenom svetu, ama baš sve. I valjda su mislili da će svi da se tresu od straha i da brinu za svoje funkcije, kako ljudi ne poznaju srpski narod. I tog dana, kad budete usvajali tu rezoluciju, ako je budete usvajali, i tog dana pokazat ćemo vam koliko smo ponositi i da nas nikada nećete podjarmiti i nikada srpski narod neće pristati na sve vaše. Pritiske, ucene i besmislice obtužbe. Pri svemu tome moramo... I tih dana pozvoćemo sve naše građane, i Srbije i Srpske, i sve Srbe, svuda gde goda žive. Na svakom mestu istaćićemo naše zastave, naša nacionalna obeležja. Dan kasnije, dan pošto nas proglase, pošto se prave naivni i blesavi, znaju oni dobro šta rade, pošto nas uzmu za genocidni narod, dan kasnije ćemo da istaknemo naša nacionalna obeležja, našu najlepšu trobojku. I da im pokažemo da Srbiju i Srpski narod nikada neće moći da se ruše, makoliko se trudili. I nemoj da se pravite naivni. I nemoj da nam prodajete rok za sveću više. Ono što mi moramo da radimo zbog incidenata koji su se dogodili u prethodna dva dana u Novom Pazaru, mi moramo da čuvamo mir po svaku cenu sa našom bošnjačkom braćom. Ni zašto oni nisu krivi ljudi, oni su samo naterani da moraju da slušaju - rekao je predsednik.

Foto: Masha Bandjur

 

Vučić je istakao i uticaj propagande Sarajeva, i prokomentarisao je čak 9.200 zlonamernih tekstova protiv njega.

- Propagandu Sarajeva, pošto su morali da slušaju 10 ili 12 godina kako sam snajperom ubijao oko Sarajeva i ako nikad snajper takav nikakav nisam imao u svojim rukama u životu svom. A šta ćete s lažovima kad imate posla? Objavljeno je 9200 tekstova o tome kako sam snajperom ubijao oko Sarajeva. Smo vidite s kakvim lažovima imate posla. I možete da demontujete koliko hoćete, ne vredi. I sve to bitangama služilo da bi došli do ovoga. Da bi pravili atmosferu žigosanja Srba i svega drugog. Svaku pruženu ruku nikada nisu hteli da prihvate. Nije im bilo do pijeteta, nije im bilo do toga da se poklonite bošnjačkim žrtvoma. Nije im bilo do toga da položite cvet. Šta je smisao ovoga? Da ukinete Srpsku? Da osudite Srpski narod? Šta je smisao? Hoćete li dobiti veće žaljenje od Srba? Od onoga koje ste dobili? A znači, ne tražite to, tražite nešto drugo. Pokažite nam šta je to što tražite. I on lažovu što je pisao i falsifikatoru što je pisao knjige protiv Srba, Bećiroviću, da poručim samo jednu stvar. Pošto se danas pravio pametan pa je rekao nije problem u Dodiku nego u Vučiću - rekao je predsednik.

Nećemo uvoditi sankcije Rusiji

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Vučić istakao je da nećemo uvoditi sankcije Rusiji bez obzira na pritiske pod kojima se naša zemlja nalazi.

- Srbija neće uvoditi sankciji Rusiji, nezavisno od položaja u kom se naša zemlja nalazi - rekao je kratko predsednik.

Za kraj, predsednik je poslao snažnu poruku srpskom narodu.

- Da nam ukinu srce i da nam ostave najteži ožiljak na duši srpskog naroda moći će da vide da nikada neće moći da pokore slobodarski srpski narod, nikada nećemo pristati na ucene i besmislene optužbe, a našu trobojku nećemo samo u srcu nositi već će biti najpopularnija zastava u celom svetu. Srbiju i srpski narod nikada neće moći da sruše! Živela Srbija - zaključio je Vučić.

Foto: Masha Bandjur

 

Obraćanje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se javnosti odmah nakon sastanka.

- Pitanje Srebrenice žele da kvalifikuju kao genocid. Prvo rekao sam i javno govorim da se genocid nije desio, da je genocid izmišljena forma u kojoj su pokušali da satanizuje čitav Srpski narod i da kroz individualne presude koje su bile na sudovima u Hagu to prebace na kolektivnu odgovornost tog jednog naroda, Srpskog naroda - istakao je Dodik.

Foto: Masha Bandjur

 

Kako je naveo, učiniće sve da ubedi predsednika Vučića da podrži sve bitne odluke koje Republika Srpska namerava da donese.

- Naravno da ću sve učiniti da do petog kada imamo naš vaškesni sabor uvjerim predsjednika Vučića da podrže sve odluke koje će namjerava Republika Srpska da donese. Mi smatramo da je ovo direktno rušenje mogućnosti da se živi zajedno u BiH da ta izmišljena akt u Ujedinjenim nacijama je upućen bez saglasnosti organa BiH da se lažno predstavljaju kao da predstavljaju BiH što naravno nije tako. Oni predstavljaju samo muslimansku odnosno bošnjačku stranu i direktno su upereni protiv Republike Srpske i Srpskog naroda  - istakao je Dodik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija