• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.04.2024

17:46

Za hapšenje Sofronijevića odgovorni EU i SAD! Oglasila se Kancelarija za KiM: Pogazili su garancije da Kurti neće da hapsi Srbe zbog mirnih protesta!

Epa/Ata

Politika

Za hapšenje Sofronijevića odgovorni EU i SAD! Oglasila se Kancelarija za KiM: Pogazili su garancije da Kurti neće da hapsi Srbe zbog mirnih protesta!

Podeli vest

Kancelarija za KiM ponovo se oglasila povodom hapšenja Srećka Sofronijevića. Kako se navodi, odgovorni za današnje hapšenje su EU I SAD, koji su dali, a zatim pogazili garancije da Aljbin Kurti neće hapsiti Srbe zbog mirnih protesta.

Saopštenje Kancelarije za KiM prenosimo u celosti:

- Aljbin Kurti sa svojim specijalnim policijskim jedinicama puki je izvršilac hapšenja Srbina iz Zvečana Srećka Sofronijevića, dok su pravi nalogodavci i direktno odgovorni za njegovo pritvaranje Sjedinjene Američke Države i Evropska unija koji su ovog i mnoge druge vidjene Srbe sa severa Kosova i Metohije nagnali u Kurtijevu zamku i njegove kazamate! 

Prišrina tereti Srećka Sofronijevića za navodno kršenje tzv. ustavnog poretka tzv. Kosova, samo zato što je branio svoj dom kada je Rosu 13. oktobra 2021. upala u Zvečan i bacala suzavac na Srbe i tada upucala Srećka koji je bio životno ugrožen.

Srećko Sofronijević je jedan od brojnih Srba koji su u prethodnom periodu na miran i demokratski način branili svoje pravo na život, ali svi oni su postali žrtve Kurtijeve srbomrzačke politike. Dok su oni koji su pucali na Srbe i srpsku decu slobodni, Srećko Sofronijević, koji je čuvao svoje dete, danas je u pritvoru. 

Srpski otpor Kurtijevom zulumu doveo je i do mirnih protesta i barikada kao izraza vapaja srpskog naroda da ih medjunarodna zajednica čuje.

Da budemo sasvim precizni, EU i SAD su 28. decembra 2022. godine dali čvrste pisane garancije državnom rukovodstvu Srbije da neće biti hapšenja niti progona Srba sa severa Kosova i Metohije zbog učešća na mirnim protestima i barikadama kojima su samo branili svoj kućni prag. 

U tački četiri pomenutih garancija se nedvosmisleno navodi:

"Pozdravljamo uveravanja rukovodstva Kosova koji su potvrdili da nema listi kosovskih Srba za hapšenje ili procesuiranje zbog učešća na mirnim protestima/barikadama".

Upravo zbog ovih garancija i reči koju su dale najmoćnije države sveta, predsednik Aleksandar Vučić zamolio je Srbe sa severa KiM da barikade povuku što su oni i učinili, nevoljno, ali slušajući svoju državu Srbiju i svog predsednika, ali i tada upozoravajući čitav svet da Priština neće stati i da će biti izloženi brutalnom progonu.

Od tog trenutka traje neprekinuti teror i hapšenja svih vidjenih Srba sa severa Kosova i Metohije, dok i Evropska unija i SAD nemo posmatraju ovaj progon srpskog naroda, praveći se nevešti da se 28. decembar 2022. nije dogodio.

Zbog njihovih laži, obmana i licemerstva, još jedna čestita srpska glava nalazi se u Kurtijevom kazamatu, postajući žrtvom ne samo Aljbina Kurtija, već medjunarodnih sila koje misle da mogu da se igraju životima našeg naroda u pokrajini i da gaze dogovore i sporazume koje su sami doneli i garantovali. 

Danas smo svedoci da garancije i reč najmoćnijih zemalja sveta padaju pred silom i terorom Prištine, a da prava i pravde za Srbe na Kosovu i Metohiji nema - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Podsetimo, Srbin iz Zvečana Srećko Sofronijević uhapsen je danas na administrativnom prelazu Brnjak i sa lisicama na rukama, bez ikakvog obrazloženja, odveden južno od Ibra.

Foto: Kancelarija za KiM

Srećko Sofronijević

Sofronijević je u trenutku hapšenja bio sa suprugom, koja je očevidac ove najnovije represije kosovske policije. Kancelarija za Kosovo i Metohiju odmah je obezbedila advokata uhapšenom Srbinu, koji će proveriti sve elemente ovog slučaja. 

Reč je o Srbinu koji je teško ranjen 13. oktobra 2021. godine od strane pripadnika Kurtijeve Rosu policije koja je tada upala na sever Kosova i Metohije kako bi izazvala incidente.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija