• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.04.2024

10:26

Sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani! Vesić nikad oštriji: Preuzela je odgovornost za svaki napad na Srbe na KiM!

Pedja Milosavljević

Politika

Sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani! Vesić nikad oštriji: Preuzela je odgovornost za svaki napad na Srbe na KiM!

Podeli vest

Odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da usvoji preporuku o prijemu tzv. Kosova u članstvo u toj organizaciji je sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani, koja je svojim izveštajem o stanju na Kosovu i Metohiji pokušala da prikrije etničko čišćenje Srba koje sprovodi Aljbin Kurti, poručio je ministar Goran Vesić.

Vesić je ukazao da je Bakojani u svom izveštaju navela nekoliko stvari koje apsolutno nisu tačne.

- Prvo, rekla je da se ne bavi statusom Kosova i Metohije, ali kada u Savet Evrope primate jedan entitet jer oni nisu država, jasno prejudicirate da je to država, koliko god ona tvrdila da nikada ne bi prihvatila razgovore o statusu i da bi u tom slučaju sledila politiku svoje zemlje, Grčke, koja ne priznaje lažnu državu Kosovo. Ali, to nije istina, jer je ona svojim izveštajem prejudicirala status Kosova i Metohije i znala je da radi - rekao je Vesić za TV Prvu.

Istakao je da zapanjujuće to što je u izveštaju navela da se na Kosovu i Metohiji poštuju ljudska prava.

- Da je tako, ne bi se 14 odsto Srba iselilo zbog progona i terora Aljbina Kurtija. Ne bi se dešavali napadi na Srbe gotovo svakodnevno kao pre neki dan kada je Srbin iz Zubinog potoka pretučen od strane Kurtijevih batinaša u uniformama policije, i ti napadi ne bi ostajali nekažnjeni. Na Kosovu i Metohiji se sprovodi segregacija Srba. Kurti vodi rasističku politiku prema Srbima, kako bi ih proterao sa KiM - rekao je Vesić.

Skandalozno je, kaže, što – iako je i sama u izveštaju navela da je došlo do pogoršanja odnosa Prištine prema manjinama, što ne može čak ni ona da sakrije – Bakojani kaže da veruje da je vlada Aljbina Kurtija spremna da ispuni svoje obaveze.

- Rekla je da je 301 dan radila na izveštaju, ali za to vreme samo nije posetila Beograd. Zašto nije razgovarala sa Srbima? Ako već govori o poštovnju ljudskih prava, trebalo da razgovara sa Srbima na Kosovu koji su najugroženiji ljudi u Evropi. Pošto nije, njena namera je potpuno jasna da abolira Kurtija i da žrtvuje Srbe - rekao je Vesić.

Vesić je rekao da je Bakojani “zaboravila” na Zajednicu srpskih opština i pored toga što je ranije tvrdila da je Kurtijeva vlada preuzela obavezu da formira ovu zajednicu juče je rekla da će se time baviti Ministarski savet koji donosi konačnu odluku o članstvu u Savetu Evrope. 

Ovime je, ističe, Dora Bakojani preuzela odgovornost za sve što će se desiti Srbima na Kosovu i Metohiji.

- Preuzela je odgovornost za svaki napad na Srbe na KiM. I ona je pravoslavka i valjda veruje u Boga pa se nadam se da je svesna da je ovakvim izveštajem opravdala pokušaj ubistva srpskih dečaka na Banji dan. Ne znam kako bi se ponašala u Grčkoj da neko puca na grčke dečake koji slave Božić - poručio je Vesić.

Dodao je da je, zbog svega toga, predsednik Srbije s pravom poručio da Bakojani treba da se stidi, jer je ovakav izveštaj zapravo legalizacija najvećeg etničkog čišćenja u Evropi i pokušaj da se sakrije Kurtijev teror nad Srbima na KiM.

- Ovo je bio sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani. Grci su nama prijateljski narod i siguran sam da većina Grka osuđuje ono što je ona uradila juče. Bakojani je izveštajem rekla da je Kurti demokrata, da se na Kosovu poštuju ljudska prava, iako i sama zna da to nije tako. A, zašto je to uradila i zbog čega - samo ona zna. Imate njene zajedničke fotografije sa Kurtijem koje su objavljivane i čime se hvali. Fotografije nema doduše sa Srbima jer njih očigledno mrzi - zaključio je ministar Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija