• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.05.2024

10:32

Matić jasan: Odluka Prištine da Porfiriju zabrani ulazak na KiM vrhunac nasilja nad Srbima

Masha Bandjur

Politika

Matić jasan: Odluka Prištine da Porfiriju zabrani ulazak na KiM vrhunac nasilja nad Srbima

Podeli vest

Direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić izjavio je danas da odluka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da zabrani ulazak poglavaru Srpske Pravoslavne Crkve patrijarhu Porfiriju na Kosovo, predstavlja vrhunac nasilja koje on sprovodi nad srpskim narodom.

On je u izjavi za Tanjug ocenio da je dobro što je Kurti ovom odlukom ogolio prirodu svog režima i terora koji sprovodi nad srpskim narodom jer smatra da niko u svetu neće moći da nađe jednu reč opravdanja za ovo što je on uradio.

- Da li će biti osude ili ne čisto sumnjam, ali ne verujem da će iko moći ovo da pohvali ili opravda tako da je ovo dobra prilika i za našu diplomatiju da novom argumentacijom pokažemo zašto Kosovo ne ispunjava elementarne uslove da postane članica Saveta Evrope, zašto ovakvo Kosovo ne može da bude deo nikakvih integrativnih procesa u Evropi i ko zapravo koči proces normalizacije i briselski dijalog - naveo je Matić.

Matić smatra da je ovo dobar trenutak da Srbija reaguje i iskoristi ovo kao argument i pokazatelj prištinskog režima, ali i da pokuša da uradi sve što je u njenoj moći da se ovakve stvari u budućnosti spreče i ne ponove. Odgovarajući na pitanje da li očekuje neko rešenja na sedmom sastanku glavnih pregovarača Beograd i Prištine u Briselu o dinaru kako bi se smanjile tenzije na KiM, Matić je rekao da sama činjenica je Priština oročila da će od sutra kažnjavati Srbe na KiM kod kojih nađu dinare govori da su pregovori u Briselu obesmišljeni.

- Ako idete sa pozicije ultimatuma i već donosite odluke na terenu i na taj način vršite pritisak, šta srpska delegacija sura da uradi. Ima priliku ili da prihvati prištinski ultimatum da ne bi Srbi bili kažnjavani, ili da se borimo za naše nacionalne interese, međunarodno pravo i pravdu pa i po cenu da naši ljudi stradaju - izjavio je on.

Smatra da prištinska strana drži Srbe na KiM kao taoce i da je sada Beograd u veoma teškoj poziciji da li da podnese neku vrstu žrtve, ili da čini nacionalne ustupke kako Srbi na KiM ne bi stradali i ispaštali. Prema njegovim rečima, Srboja mora da ostane principijalna i dosledna i da, ukoliko Kurti bude kažnjavao Srbe, im pomogne na koji god način bude mogle, ali ne čineći ustupke po pitanju nacionalnih interesa po cenu bilo kakvih posledica.

Komentarišući sednicu Saveta bezbednosti UN o situaciji u Bosni i Hercegovini koja je zakazana za 15. maj, a kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Matić je izjavio da je, iako Srbija teško može da spreči usvajanje rezolucije o Srebrenici, važno da istakne svoj ključni argument, a to je da donošenje takve rezolucije neće da doprinese pomirenju i suživotu u regionu, već da će doprineti stvaranju novih sukoba što nikome nije u interesu. Ukoliko ta rezolucija bude izglasana tankom većinom, Matić kaže da će ona biti još samo jedna politička deklaracija bez ikakvog značaja, ali sa svim moralnim i političkim posledicama posledicama koje će ostaviti u regionu.

- Put ka pomirenju je da se svi složimo i Srbi, i Bošnjaci, i Albanci i Hrvati da žrtve nemaju nacionalni predznak, ali ni da zločinci nemaju nacionalni predznak. Neko ko je činio zločine iz srpskog naroda, to nije odgovornost srpskog naroda. Kada takav pristup svi zajedno budemo usvojili i kada se budemo sećali svih žrtava bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, to će biti kultura sećanja, korak ka pomirenju i napretku region - poručio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija