• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.05.2024

15:25

Sastanak ministara iz regiona i predstavnika EU u Kotoru, dan uoči Samita Zapadni Balkan-EU!

Kosovo online

Politika

Sastanak ministara iz regiona i predstavnika EU u Kotoru, dan uoči Samita Zapadni Balkan-EU!

Podeli vest

Dan uoči Samita Zapadni Balkan – Evropska unija o Planu rasta za Zapadni Balkan, u Kotoru su se danas posle podne okupili ministri za evropske integracije, predstavnici ekonomskih institucija iz regiona i predstavnici Unije.

Domaćin današnjeg skupa je ministarka evropskih poslova Crne Gore Maida Gorčević, a sastanku prisustvuju i ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević, potpredsednik Vlade Severne Makedonije za evropske integracije Bojan Maričić, predsednik Privredne Komore Kosova Ljuljzim Rafuna, generalni direktor Direktorata za susedstvo i politiku proširenja Gert Jan Kopman.

Sutra će u Kotor stići lideri Zapadnog Balkana, kao i komesar za susedstvo i proširenje EU Oliver Varhelji i pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen.

Na Samitu pod sloganom „Jedan region, zajednička viziija“, ugostiće ih predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvane i partnerske organizacije, poput Saveta za regionalnu saradnju, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, Svetske banke, Transportne zajednice, Atlantskog saveza, Energetske zajednice, Fondacije za otvoreno društvo, GIZ-a, visoki predstavnici Evropske komisije…

Tokom prethodnih meseci, održani su ministarski sastanci i regionalni samiti lidera Zapadnog Balkana u Skoplju i Tirani, na kojima su lideri i predstavnici EU i SAD razgovarali su o Planu rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi evra bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socioekonomskog približavanja Evropskoj uniji, odnosno dve milijarde u grantovima i četiri milijarde u povoljnim kreditima koje garantuje EU.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija