• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.05.2024

07:17

U Kotoru Samit lidera EU i Zapadnog Balkana: Učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Tanjug

Politika

U Kotoru Samit lidera EU i Zapadnog Balkana: Učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Podeli vest

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija", biće održan danas u Kotoru, a lideri regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatraće Plan rasta za Zapadni Balkan.

Samitu će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a sa njim u delegaciji biće i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Kako je najavljeno samit počinje u 9.30 časova, a domaćin je predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić. Najavljeno je i prisustvo evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheljia i pomoćnika američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju Džejmsa O'Brajena. 

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvani i Savet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Regionalni samit biće završen zajedničkom konferencijom za novinare u 10.30 časova, na kojoj će se obratiti Spajić i Varhelji.

Ovo je treći regionalni samit lidera Zapadnog Balkana koji se održava u poslednjih nekoliko meseci, prethodna dva održala su se u Tirani i Skoplju. 

Na samitu u Tirani razgovaralo  se o uspostavljanju jedinstvenog tržišta, o "zelenim koridorima", odnosno o regionalizaciji carina radi lakšeg prelaska granica za privredu, stvaranju istraživačkog i razvojnog čvorišta i uvođenju slobodnih wi-fi zona u javnim prostorima na Zapadnom Balkanu.

Inače, Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024.godine do 2027.godine i predvidja da svaka vlada zapadnobalkanske ssestorke dobije odredjenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija