• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.05.2024

09:46

VUČIĆEVA SIMULTANKA! Velemajstor svog zanata: 2 od 2  u najtežih sedam dana!

Printscreen/Informer

Politika

VUČIĆEVA SIMULTANKA! Velemajstor svog zanata: 2 od 2 u najtežih sedam dana!

Podeli vest

Srpska diplomatija pod dirigentskom palicom predsednika Srbije Aleksandra Vučića u samo sedam dana pokazala je neverovatnu žilavost, agilnost i visprenost i odnela dve ključne pobede u novijoj istoriji Srbije.

Zahvaljujući upornosti, marljivosti i zalaganju šefa države i njegovog tima, pakleni plan Prištine da na mala vrata uđe u Savet Evrope srušio se kao kula od karata pošto se prijem lažne države nije našao dnevnom redu Saveta ministara održanom 17. maja.

Foto: printscreen

 

Totalni fijasko Aljbina Kurtija i ubedljivu pobedu Srbije priznali su i u Prištini.

Štaviše, i analitičari sa Kosova priznaju da je to pitanje arhivirano bar u bliskoj budućnosti.

- Ukoliko Kosovo ne preduzme hitne korake ka formiranju zajednice opština sa srpskom vecinom, njegovo čekanje na članstvo u Savetu Evrope će se pretvoriti u "dugu bolest" i sa "visokom cenom" - kaže nedavno Demuš Šaša iz Kosovskog instituta za evropsku politiku.

Srpska diplomatija izdržala je najteži test i sedam dana kasnije kada je na najvećoj svetskoj pozornici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija sramotna rezolucija o Srebrenici usvojena blamatnom većinom, i to samo zahvaljujući proceduralnim manjkavostima koje su zapadni moćnici sproveli pokušavajući da nametnu genocidni žig celom srpskom narodu.

Prvo, rezoluciju su u ime Bosne i Hercegovine inicirale Nemačka i Ruanda, mimo saglasnosti Republike Srpske i njenih predstavnika.

Foto: Informer

 

Drugo, jedino merodavno telo koje bi moglo da odlučuje o ovakvoj rezoluciji je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji je još 2015. godine ruskim vetom odlučilo protiv usvajanja tog dokumenta.

Treće, prekršeno je i pravilo o dvotrećinskoj većini kojom bi trebalo da se usvajaju ovakve i slične rezolucije, a kada je i to palo u vodu zapadni moćnici odlučili su da se odluka donese prostom većinom, ali i tu su ostali kratkih rukava.

Foto: Printscreen

 

 

Na kraju, usvojena je odluka da se ne računaju ni glasovi udržanih i onih koji nisu bili u sali, pa uprkos svemu tome, kosponzori rezolucije obezbedili su tek 84 glasa za.

Imajući sve navedeno u vidu, jasno je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odigrao još jednu majstorsku partiju geopolitičkog šaha i sačuvao Srbiju u najtežim trenucima za zemlju.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)
Live TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)

Juče je počeo mirovni samit u Švajcarskoj gde se sastalo gotovo 100 zemalja i preko 50 šefova država da razgovaraju o trajnom prekidu vatre, među kojima su premijerka Italije, Đorđa Meloni, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, dok je Rusija u potpunosti izuzeta iz ovog skupa. Ekspert za energetiku Dragan Škobalj komentarisao je ovaj događaj tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

16.06.2024

12:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama

Episkop šumadijski mitropolit Jovan uz sasluženje umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanskog i nekadašnjeg Administratora Eparhije šumadijske Vasilija Kačavende, osveštao je danas hram posvećen Svetim novomučenicima kragujevačkim u Spomen parku u Šumaricama.

16.06.2024

14:26