• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.05.2024

14:06

Stano: EU želi da spreči još jednu krizu na KiM, odluke o mostu donositi u dijalogu!

Fotoilustracija/AP/ Alamy/Profimedia

Politika

Stano: EU želi da spreči još jednu krizu na KiM, odluke o mostu donositi u dijalogu!

Podeli vest

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da bilo kakve odluke u vezi sa mostom na Ibru u Kosovskoj Mitrovici treba da budu donete u okviru dijaloga u Briselu i poručio da je EU "veoma zainteresovana" za sprečavanje nove krize na KiM.

"Veoma smo zainteresovani da sprečimo još jednu krizu. Već je bilo dosta kriza i vrlo malo rešenja i koraka koji vode ka deeskalaciji", rekao je Stano, na pitanje Tanjuga kako komentariše najavu Prištine da će uskoro otvoriti za saobraćaj most na Ibru i kako reaguje na poziv Srpske liste EU, kao i Kforu i Euleksu, da spreče premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da izazove još jednu krizu na severu KiM. 

On je na brifingu za medije u Briselu istakao da je otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici predmet dva sporazuma iz 2015. i 2016. godine, koji su postignuti u ​​okviru dijaloga, koji se vodi uz posredovanje EU. 

"Uprkos našim višegodišnjim naporima u posredovanju kao Evropske unije, ovaj most ostaje zatvoren za saobraćaj. Pošto je ovo pitanje koje spada u okvir dijaloga kojim posreduje (EU), o pregovorima i bilo kakvim odlukama u vezi sa mostom treba da se razgovara i da se održavaju u okviru dijaloga, uz učešće zvaničnih predstavnika obe strane, Kosova i Srbije", poručio je Stano. 
On je pozvao obe strane da napreduju u primeni svih sporazuma, koji čekaju na implementaciju. 

"Sporazum o regulaciji mosta na Kosovu je deo sporazuma koji su već postignuti u dijalogu, dva puta. Sve obaveze iz sporazuma koje čekaju (na primenu)  treba da se ispune bez odlaganja. Isto važi i za sporazum o mostu i sporazum o putu ka normalizaciji odnosa", naveo je Stano. 
On je dodao da "svi ovi jednostrani koraci, nekoordinisani koraci" preusmeravaju pažnju sa glavnog prioriteta za obe strane, a to je, kako je naveo, sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.  

Srpska lista pozvala je u četvrtak Brisel, Kfor i Euleks da sreče premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da otvaranjem mosta na Ibru za vozila izazove još jednu krizu na severu Kosova i Metohije, kao i da stanu na put njegovom planu za progon Srba sa KiM.
Zamenik komandira kosovske policije za sever Veton Eljšani prethodno je rekao da će most biti otvoren vrlo brzo.

Most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci i severni deo, gde žive uglavnom Srbi.

Na njemu je više puta dolazilo do sukoba Srba i Albanaca koji su pokušavali da pređu u severni deo grada, a most i danas čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava KFOR-a.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija