• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. STANKOVIĆ

01.06.2024

07:00

Kasno je, braćo! Crnogorski parlament raspravlja o genocidu u Jasenovcu - Džabe Milojko, tvoja bruka živeće doveka!

Tanjug/Reuters

Politika

Kasno je, braćo! Crnogorski parlament raspravlja o genocidu u Jasenovcu - Džabe Milojko, tvoja bruka živeće doveka!

Podeli vest

Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, koji su potpisala 43 poslanika crnogorskog parlamenta, predat je Skupštini Crne Gore i biće na dnevnom redu sednice krajem juna.

 

U tekstu pomenutog predloga se, između ostalog, navodi da se Skupštini predlaže usvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu, te da 22. april bude zvanično priznat kao Dan sećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obeležavati svake godine.

Šta piše u predlogu

"S dubokim saosećanjem prema žrtvama genocida u Jasenovcu tokom 1941-1945. godine, uvažavajući da će 2025. godine biti 80. godišnjica od ovog užasnog zločina, a prepoznajući da je 22. aprila 1945. godine logor smrti Jasenovac bio rasformiran i na taj dan poslednji preostali zatvorenici ubijeni, Skupština Crne Gore, vođena poveljom Ujedinjenih nacija, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, odlučuje da posveti posebnu pažnju komemoraciji i osudi zločine počinjene u tom logoru smrti", piše u predlogu i dodaje se:

Ljubiša Đurović, analitičar

Foto: Masha Bandjur

 

Naknadni pokušaj pranja uprljanog crnogorskog obraza uzaludna je rabota. Jednom uprljan obraz ne može se oprati. To isključuje bilo kakav oprost, tim pre što se u tekstu pozivaju na godišnjice, a ne na delo, zločin, genocid.

"Skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će sprečiti bilo kakav oblik revizionizma. Kroz usvajanje ove rezolucije Skupština Crne Gore obavezuje se da aktivno doprinosi očuvanju sećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, promoviše toleranciju, razumevanje i borbu protiv svih oblika mržnje i diskriminacije."

Upitan da prokomentariše ove navode, lider pokreta Slobodna Crna Gora Vladislav Dajković ocenjuje da je ovaj predlog rezolucije o Jasenovcu samo alibi Milojka Spajića pred srpskim biračima, koje je izdao podrškom rezoluciji o Srebrenici.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

- Zašto to mislim? Zato što su ove dve rezolucije nespojivi pojmovi. Ako se desio genocid u Srebrenici, onda nam za Jasenovac treba nova reč. S druge strane, rezolucija o Srebrenici je usvojena na svetskom nivou, a rezolucija o Jasenovcu bi bila moneta za potkusurivanje u domaćoj političkoj upotrebi. Ipak, čak i kao takva, siguran sam da ova rezolucija neće biti usvojena iz straha Milojka Spajića od hrvatskog uticaja, koji je neskriven - jasan je bio Dajković.

Ne verujemo im

S druge strane, narodni poslanik Dejan Bulatović duboko je uveren da je Srbima mnogo puta do sada učinjena nesaglediva nepravda time što se zanemaruje ili govori ublaženim tonom kada je u pitanju naš stradalnički narod i ogromne žrtve koje smo podneli i dali.

Foto: Tanja Andric

 

- Sramna rezolucija o navodnom genocidu u Srebrenici, koja je nedavno jedva izglasana, pokazala je svačije lice i sada jasno znamo ko su prijatelji, a ko neprijatelji Srbije. I dok jedna moćna Rusija i Kina staju na stranu Srbije, imamo primer "bratske" Crne Gore, koja nam zabija nož u leđa, pa ni to čak nije dovoljno, nego tone dublje amandmanima. Nakon te rezolucije, sve što dođe iz i od Crne Gore naš narod više ne može blagonaklono da prihvati. Većina zemalja iz okruženja, uključujući i Crnu Goru, koja je ogrezla u kriminalu i političkom slepilu, ne može Srbiji da oprosti Aleksandra Vučića i zato na sva usta šire mržnju koju imaju. I za kraj, verujem da bi za njih najmudrije bilo da se zabave o svom jadu i da prestanu više na račun Srbije da kradu neke sitne političke poene - poručio je Bulatović.

Nina Mitić, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Ukoliko je ovo pokušaj da se "bratska" Crna Gora "opere" od nedavnog glasanja za sramotnu rezoluciju o Srebrenici, smatram da ovo jeste dobar način i pozdravljam inicijativu, ali moram da naglasim da je na predstavnicima Crne Gore da li to žele ili ne. Bliska budućnost će nam pokazati da li ima sloge i ujedinjenja u crnogorskom parlamentu.

Foto: Tanja Andric

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50