• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.06.2024

14:56

Tužilaštvo zove dekana FPN Dragana Simića zbog toga što je organizovao linč i ugrozio bezbednost članova Saveta na tom fakultetu

Beta/Google maps printscreen

Politika

Tužilaštvo zove dekana FPN Dragana Simića zbog toga što je organizovao linč i ugrozio bezbednost članova Saveta na tom fakultetu

Podeli vest

Kako saznajemo, nekoliko članova Saveta Fakulteta političkih nauka podneće sutra krivičnu prijavu protiv bivšeg dekana ovog fakulteta Dragana Simića zbog osnovane sumnje da je sa svojim saradnicima počinio više krivičnih dela tokom organizovanja sednice Saveta FPN u petak, 7. juna.

Članovi Saveta u krivičnoj prijavi navode da je sednica ovog tela održana u neregularnim uslovima, za koje je direktno po zakonu odgovoran dekan Fakulteta, prof. dr Dragan Simić.

Simić, koji pokušava da blokadom izbora dekana sebi nezakonito obezbedi četvrti vezani mandat dekana, organizovao je hajku na članove Saveta fakulteta kako sednica ne bi ni bila održana. 
Po nalogu dekana Simića, sekretarijat fakulteta je dva sata pre sednice pozvao selektivno članove Saveta iz reda onih koje je predložila Vlada Srbije sa lažnim obaveštenjem da je sednica otkazana!? Tako je su dovedena u zabludu dva člana Saveta koji se posle Simićevog obaveštenje nisu pojavili na sednici dok je dvoje članova došlo na sednicu sa kašnjenjem. Kako navode podnosioci prijave “Simić je, iako nije imao zakonsko pravo da otkaže sednicu Saveta,  direktno uticao na broj prisutnih članova Saveta na sednici.

Simić, koji je po zakonu obavezan da održava red na fakultetu i obezbedi uslove za nesmetan rad članovima Saveta i garantuje njihovu fizičku bezbednost uradio je sve suprotno. Prema navodima iz krivične prijave organizovao je protest protiv održavanja sednice na kome je bilo prisutno oko pedeset lica od čega 35 van fakulteta. Obraćao se onima koji protestuju, izveštavao ih šta se događa na sednici i dozvolio da uđu u zgradu i ispred samih vrata vrše pritisak i prete članovima Saveta.

Simić je odgovoran jer je na sednici Saveta, na kojoj je obavezno tajno glasanje, po Zakonu o visokom obrazovanju kada se bira dekan tajnost bila narušena.
Dozvolio je medijima i lica čiji identitet članovi Saveta nisu uspeli da utvrde da snimaju čin glasanja iza paravana. Oni su zumirali i snimali kako ko glasa, ne bi li izvršili pritisak da se prisutni predomisle ili podnesu ostavke.

- Paravani za glasanje su bili postavljeni tačno ispred stakla kod ulaznih vrata i na insistiranje troje članova Saveta, paravan je pomeren, ali je snimanje glasanja nastavljeno - piše u prijavi.

U prijavi se navodi da je Simić u kordinaciji sa grupom ljudi koja je protestovala ispred vrata fizički sprečio dvojicu članova Saveta da uđu u salu u kojoj se održavala sednica.

Čak i kada je sednica Saveta počela Simić je davao izjave medijima o odlukama Saveta, iako na to nema zakonsko i statutarno pravo, pre, u toku i posle sednice, podstičući protestante da budu uporni u svojim nastojanjima, tvrdeći da sednica nije legitimna i iznoseći lažne informacije o toku sednice.


Na sednici Saveta članica ovog organa iz reda zaposlenih Kristina Šmidling,
 tražila je zaštitu od članova Saveta uz obaveštenje o tome da je zbog ranijeg glasanja o školarinama u Savetu, bila izložena „raznim kritikama, pretnjama, nametanju osećaja krivice” od strane dekana Simića.

Po nalogu Simića, pre glasanja sekretarka fakulteta je pred svima pocepala pet glasačkih listića! Na pitanje članova Saveta zašto uništava listiće sekretarka je pobegla da sednice, zalupivši vrata, dočekana od strane onih koji su vršili pritisak na Savet ovacijama. Podnosioci krivične prijave podsećaju tužilaštvo da je uništavanje izbornog materijala krivično delo.

Foto: printscreen

 

Podnosioci prijave navode da je sednica održana u atmosferi potpunog linča uz konstantno vređanje, dobacivanje, pa čak i fizičko nasrtanje na pojedine članice i članove Saveta, od kojih su neki, samo uz pratnju obezbeđenja uspeli da bezbedno napuste zgradu fakulteta. Članicu Saveta koja je u osmom mesecu trudnoće protestanti koje je organizovao dekan Simić pratili su do kola, gurali je, vređali i ponižavali dok je dekan Simić uz osmeh sve to gledao.

Dekan Simić ne samo da nije učinio ništa da bezbednost i integritet članova Saveta ostanu sačuvani, već je odredio da se sednica održi tačno iznad mesta gde se održavaju demonstracije, tvrde podnosioci prijave. Oni tvrde da je sednica mogla da se održi u prostorijama Dekanata, koji može da se obezbedi sa obe strane, Simić je svesno pustio da se sednica održava tako da nekoliko desetina „studenata“, zajedno sa odabranim medijima koji su jedno uz njegovu saglasnost mogli da uđu na fakultet, vrše pritisak na članove Saveta. Uprkos insistiranju više članova Saveta da se obezbede uslovi za rad, Simić je povremeno izlazio i nije uradio ništa osim davanja intervjua televizijama i obraćanju pristalicama koji su ga pratili ovacijama.

U obraćanju je tvrdio da je sednica održana nezakonito i tako one koji protestuju umesto da ih smiruje i poziva da se raziđu radikalizovao “crtajući metu” prisutnim članovima Saveta. Tako su članovi Saveta, praćeni pretnjama, vređanjem i uz fizičke napade, jedva uspeli da napuste zgradu fakulteta, što je prvi ovakav slučaj u istoriji fakulteta, za koji Simić mora i treba krivično da odgovara piše u prijavi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17