• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.06.2024

15:53

Brutalan odgovor  Vučića: Upitao američku ambasadu u BiH - a gde to piše?!

Instagram video printscreen

Politika

Brutalan odgovor Vučića: Upitao američku ambasadu u BiH - a gde to piše?!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na napade od strane američke ambasade SAD u Sarajevu.

Kako je rekao bila mu je interesantna kritika američke ambasade u Sarajevu po pitanju Svesprkog sabora, koji je kako kaže bio dobro organizovan i održan na radost sveg srpskog naroda.

- Međtum, rekao sam da ću da postavim neka pitanja... Vi ste čuli već mnogo puta svi u Srbiji i u BiH i u celom regonu jednu sintagmu koja glasi "duh Dejtonskog sporazuma". Ako mi kao zemlja koja je potpisala Dejtonski sporazum nismo garant sprovođenja, jer kažu da to ne piše nigde, već smo samo potpisnik, iako bi "duh" upravo tog potpisa upravo to znači, ja ne bih da se bavim "duhom" i "duhovima" već imam najkonkretnije pitanje za one koji su rekli da smo mi pogazili Dejtonski sporazum za naše partnere iz američke ambasade u BiH. Naime Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane su nadležnosti centralnih vlasti i entiteta. Moje prvo pitanje za njih je kako, gde i otkada negde piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima? Naime Članom 3, tačkom tri Ustava BiH, aneks 4. Dejtonskog sporazuma predviđeno je da sve državne funkcije i ovlašćenja koja nisu izričito dodeljena insitucijama BiH pripadaju entitetima. A Članom 3. tačka jedan navedene su nadležnosti institucija BiH: spoljna politika, spoljna-trgovinska politika, carinska politika, monetarna politika, finansiranje ustanova i međunarodnih obaveza BiH... Kao što se vidi nigde se ne pominju ni javna imovina ni javna svojina. Te vas molim, dragi partneri, iz američke ambasade da mi konkretno odgovorite, kako ste došli do zaključka i na osnovi čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima, kao što jasno piše u Dejtonu, a zbog čega ste između ostalog učestvovali u izazivanju krize na prostoru BiH - kazao je Vučić.

- Istovremeno, očekujem da mi odgovorite, kao što ste već u nekoliko navrata rekli, da to ima veze sa sporazumom u pitanju sukcesije iz 2001. koji je stupio na snagu 2004. Odmah ću vam reći, nemojte to da odgovarate, jer bi bilo mnogo glupo. Suksecijom se regulišu prava i obaveze država članica nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, a ne kako će javna svojina ili javna imovina biti raspoređena unutar jedne od država članica nastale raspadom SFRJ. Tako da, molim vas da mi na ovo jedno prosto pitanje pružite odgovor - rekao je između ostalog Vučić.

Napomenuo je i to da je mnogo srećan što je američka ambasada u BiH prihvatila argumentovanu i civilizovanu i bez ikakvih uvreda raspravu, te da je uveren da će dobiti odgovor.

 

 

- Poštovani američki partneri, gde to piše? - upitao je srpski predsednik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija