• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.06.2024

10:15

Deklaraciju Svesrpskog sabora dopuniti tačkom o dejugoslovenizaciji! Đurđev: Institucije moraju da nose srpski prefiks

Miloš Rafailović

Politika

Deklaraciju Svesrpskog sabora dopuniti tačkom o dejugoslovenizaciji! Đurđev: Institucije moraju da nose srpski prefiks

Podeli vest

Svesrpski sabor je bio nesumnjivo važan događaj u modernoj istoriji našeg naroda, a deklaracija usvojena tokom istog važan dokument, ali ostaje utisak da je istom falila tačka posvećena dejugoslovenizaciji Srbije i Republike Srpske, jer nema nacionalnog buđenja i srpsko-srpskih integracija ukoliko i dalje imamo institucije koje nose ime po državi koja ne postoji već četvrt veka, izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da u sred Beograda i danas imamo javne ustanove sa nazivima kao što su Jugoslovensko dramsko pozorište i Jugoslovensko rečno brodarstvo.

- Čije su te institucije, sigurno nisu ni građana Srbije ni Srba. Treba, međutim, ići i korak dalje, i svim institucijama države Srbije dati srpski prefiks u nazivu. Dakle, Srpska narodna skupština, a ne Narodna skupština Republike Srbije, Srpska narodna banka, a ne Narodna banka Srbije, Srpska radio-televizija, a ne Radio-televizija Srbije itd. Borba na simboličkom planu je važna, čak i presudna za nas - zaključio je Đurđev i dodao:

- Ovaj predlog deo je ranije kampanje Srpske lige, u kojoj temelj obnove srpske državnosti treba da počiva na promeni naziva državnih institucija, koji u sebi imaju pojmove “Srbija“ ili “republički/a“, u “srpski/a“, posebno zbog toga što je u zemljama u regionu na udaru sve što ima pridev “srpsko“, ali i zbog toga što je ustaljena praksa da se u nazivima zvaničnih institucija naše države izbegava upotreba ovog prideva. Iz tog razloga, Srpska liga se zalaže za promenu postojećih i primenu novih imena državnih institucija, javnih ustanova, preduzeća, sportskih saveza, pa tako, na primer, umesto Vlada Republike Srbije novi naziv bi glasio Srpska vlada, Vojska Srbije - Srpska vojska, Narodna skupština Republike Srbije - Srpska narodna skupština, Narodna banka Srbije - Srpska narodna banka, Pošta Srbije - Srpske pošte, Fudbalski savez Srbije - Srpski fudbalski savez i slično - poručio je Đurđev.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!
Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!

Jedinice grupe "Sever" su kod Volčanska, Bočkova i Lipcova u rejonu Harkova porazile ljudstvo i opremu 36. brigade marinaca, 113. brigade kopnene odbrane i 13. brigade Narodne garde. Pored toga, odbijen je kontranapad jurišnih grupa neprijateljske 71. brigade. Ovo je na jutanjem brifingu rekao portparol Ministarstva odbrane,general-potpukovnik Igor Konašenkov.

24.06.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija