• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.06.2024

19:14

Predsednik Vučić: Očekujem eskalaciju situacije u narednim mesecima, suočićemo se sa teškim posledicama u Evropi i svetu! (FOTO/VIDEO)

Tanjug/Vladimir Sporčić

Politika

Predsednik Vučić: Očekujem eskalaciju situacije u narednim mesecima, suočićemo se sa teškim posledicama u Evropi i svetu! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio naciji iz zgrade Generalnog sekretarijata.

Govorio je o svim aktuelnim temama koje se tiču Srbije i regiona.

Foto: Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

- 29. aprila sam se poslednji put na ovakav način obratio i danas želim da zamolim građane naše zemlje, jer isključivo ću govoriti o Srbiju, nikako ne pominjući partije, već o problemima, lepim stvarima, ali bih voleo da saslušate i otvorimo široku raspravu i zajednički odgovorimo na izazove koji su pred nama. Živimo u vreme najveće geopolitičke krize posle Drugog svetskog rata. Zarad istorije, želim da vam kažem, a imam saznanja, očekujem eskalaciju situacije u narednim mesecima i da se suiočimo sa teškim posledicama, govorim o Evropi i svetu. Živimo u vreme najveće geopolitičke krize posle Drugog svetskog rata. Zarad istorije, želim da vam kažem, a imam saznanja, očekujem eskalaciju situacije u narednim mesecima i da se suiočimo sa teškim posledicama, govorim o Evropi i svetu - rekao je predsednik na početku obraćanja. 

Foto: Printscreen

 

O EKSPU

- Rekli smo da je EKSPO 2027 ključna, ne krajnja, ali prekretna tačka za razvoj Srbije. Danas ću vam predstaviti dokle smo stigli, brojne probleme, rešenja, i govoriti otvoreno o onome šta su izazovi za nas, te vas molim da bez obzira na partijsko opredeljenje - saslušate. Važno je da čujemo mišljenje svakog građanina. Želim da vam pokažem šta smo dosad uradili", rekao je predsednik Vučić i na tabli detaljno pokazao šta se gde nalazi na proketku "EKSPO 2027". U novembru očekujemo da dobijemo zastavu EKSPA".

- Nacionalni stadion biće povezan sa EKSPOM, u toku su razgovori sa jednom od dve najveće kompanije sveta - "Ledžends". Radićemo da, ne samo upravljaju stadionom u Beogradu, već i u Zaječaru, Loznici, Leskovcu. Priredbe i manifestacije na Nacionalnom stadionu pripadaće EKSPU". Dozvoljeno nam je da EKSPO bude na 25 hektara. Odvojili smo malo veći prostor, trg sa binom, gde će biti i druge velike kompanije da se predstave. Imamo EKSPO promenadu, pešačka zona ide od železničke stanice - bio je jasan predsednik. 

Foto: printscreen

 

- Tu je i aktivaciona zona, potom paviljoni za velike zemlje koje žele da ih iznajme. Biće tu i za manje zemlje koje će imati video zid. Fascinantnog izgleda. Biće tu kao galerija od 6.000 kvadrata kao galerija sa restoranima, kafićima. Dva sa 8.500 kvadrata su objekti koje ćemo da sklonimo kad se EKSPO završi. Tu je i paviljon 'Igraj za napredak'. Tereni za padel, košarku, odbojku, rukomet - govori Vučić u dahu i nastavlja. 

Foto: printscreen

 

- Tu je i aktivaciona zona, potom paviljoni za velike zemlje koje žele da ih iznajme. Biće tu i za manje zemlje koje će imati video zid. Fascinantnog izgleda. Biće tu kao galerija od 6.000 kvadrata kao galerija sa restoranima, kafićima. Dva sa 8.500 kvadrata su objekti koje ćemo da sklonimo kad se EKSPO završi. Tu je i paviljon 'Igraj za napredak'. Tereni za padel, košarku, odbojku, rukomet.Nacionalni stadion imaće kapacitet 52.000. Već 2028 očekujemo da se igra finale Lige Evrope. Dosad ne kasnimo oko stadiona iako nam radovi idu teže nego oko EKSPA. Radi se u dve smene, a kad se postave reflektori, radiće se u tri smene. Ovde je reč o akvatik centru. Zahvalni smo mađarskim prijateljima od kojih smo dobili kompletan projekat. O tome sam razgovarao sa Orbanom. Biće drugi ili treći najveći u Evropi - oduševio je milionski auditorijum predsednik. 

- Razgovaramo sa najvećom firmom za dovođenje stalne postavke - od cirkusa do tematskih parkova. Lego lend je malo skuplji. Svakako će biti najveće mesto za zabavu u jugoistočnoj Evropi"."Imaćemo i delfinarijum. Akvarijum će biti kod Ušća, a na EKSPU delfinarijum. Kažu da ništa na decu sa autizmom ne utiče kao terapeutski delfini. Obećali smo da će od 2027. leteti taksijima iznad Beograda. U pregovorima smo sa 5 svetskih kompanija. 

U prvom kvartalu ove godine Srbija je imala najveći rast u Evropi

- Potrebna nam je stabilnost javnih finansija. U prvom kvartalu ove godine Srbija je imala najveći rast u Evropi. Rast nam omogućava da imamo više novca i da možemo da obezbeđujemo veća primanja. Krenula je sezona raznih štrajkova i zahteva. Gledaćemo da učinimo sve što možemo, ali molim ljude da se ponašaju u skladu sa mogućnostima zemlje, a ne svojim željama. Svake godine slušam kako će neko da baci svoj rod, a svake godine rade sve više, imaju nove mašine, zarada sve veća. Zato vas molim da ne tražimo šta je nemoguće.

Foto: Foto: Printscreen/Informer

 

- Inflacija očekujemo da u junu bude na nivou 4,1 odsto. Zvanično će biti za dva, tri dana. Za nas je važno da smo na rekordnom nivou zaposlenih - 2.313.000. Devizne rezerve su nam 27 milijarde evra, što je apsolutni rekord, a zlato na 41,3 tone - 2012. je bilo svega 15 tona, a rezerva 10 milijardi. 615 milijardi dinara nam je danas na računu. To je naša zajednička politika, premijera Vučevića, ministra Malog i mene da napravimo jastuke - takozvane bafere. Uspeli smo da obezbedimo dodatne bafere. Očekujem velike poremećaje na tržištu svega, od energenata do hrane i svega drugog u mesecima pred nama. Ne u Srbiji, već u svetu. Zato smo se snašli. Proizvodićemo električni automobil u Kragujevcu, što dovodi do novih problema. Za svaki auto električni dobićete stimulans. Od države ćete dobiti 5.000 evra za svaki električni automobil, još i više ako je domaći automobil - bio je jasan predsednik Vučić. 

Preventivni pregledi vikendima - besplatni tumor markeri 

- Sve će biti potpuno besplatno za starije od četrdeset godina. Vratićemo sistematske preglede u škole. Hoćemo da nam deca budu zdrava. Verujem da možemo hiljade i hiljade života da spasemo. Sve je besplatno i sve ćemo da završimo do kraja decembra. Imaćemo i kardiološke kontrole, i sve potpuno besplatno za građane iznad 40 godina. Sutra počinju radovi na svim porodilištima u Borskom okrugu. U aprilu sledeće godine i u GAK Narodni front u Beogradu. Nadamo se i porodilište u Nišu.

O litijumu

- Mi moramo u narednom periodu da otvorimo dijalog. Reč je o litijumu i kakvu ćemo odluku kao društvo da donesemo. Uvek sve možete da prekinete do 2028, a ako prihvatimo sve mogli bi da otvorimo rudnik litijuma. Potrebno je da se priča sa argumentima, a ne prazne priče, a ne 'ne damo Jadar i Rađevinu' a objasniću vam kako ste ih dali. Ti koji viču da ih en daju, ne zanju ni na guglu da pronađu reke koje su ugrozile Krupanj. Lično sam ulestvovao u ideji da obnovimo Tršić, banju Koviljaču, izgradnju stadiona u Loznici, o izgradnji bolnica zaustavljenih još '87 da ne govorim. D ane pričam o auto-putu Ruma-Šabac i Šamac-Loznica koja će biti gotova do ktaja godine, dakle za sat vrmena od Beograda do Loznice. Samo nemojte da govorite kako neko drugi brine. Imamo mogućnost da proizvedemo 58.000 tona na godišnjem nivou. Dok nam Nemci ne budu garantovali da ćemo imati čiste reke i planine, da ćemo i odlaganje za deponiju da imamo u skladu sa najvišim standardima, nećemo ni da pokušavamo niti počinjemo - istakao je predsednik. 

Foto: printscreen

 

Predsednik je zatim pokazao da projekat ima 3 elementa:

1. Životna sredina - da nam garantuju da nikakvih negativnih efekata po životnu sredinu neće biti.

2. Socijalni efekat - zahvaljujući investiciji koju smo obezbedili, od kada smo napravili transakciju sa Kinezima, a i dalje smo vlasnici 33 ili 37 odsto borskog rudnika - pet puta je veći budžet grada Bora. Građani Loznice ne bi znali šta sa novcem da rade.

3. Ekonomija - Ovo smo radili pre dve godine, dok Vlada Srbije nije donela odluku da sve prekine. Litijum spada u kritične mineralne sirovine oko kojih će se voditi ratovi, kao što su se vodili oko nafte. Mogao bih kao teoretičari zavera da kažem da je pre dve godine bila prava minijatura nekih zapadnih sila da zaustave naš razvoj. Oduzeli su nam dve godine da bi se izborili za neke svoje interese.

Foto: printscreen

 

- Ovo je LFP baterija koju su napravili naši ljudi u Subotici. I "Folksvagen" i "Reno" su rekli da je najbolja na svetu. To čini motor sutrašnjice. Ako budemo uspeli da proizvodimo u Srbiji, time obezbeđujemo ogroman novac. 0.95 odsto bismo imali povećanje BDP - bio je jasan predsednik.

- Ode Srbija u nebesa. To nije jednokratno, to bi bilo svake godine, desetinama godina. Pogledajte kakva je to naša prednost. Ne sumnjam u naš talenat da sve uništimo. Imamo mnogo energetskih problema. Bilo je lepo videti da nam struja nije nestala, kada je svima nestala. Porasla je potrošnja električne enrgije, prvenstveno zbog upotrebe klima tokom letnjih dana, a da tek svi nadolazeći projekti poput letećih automobila i data centara će zahtevati još više struje. Da nije izgrađen termoblok Srbija ne bi imala struju i mora da se požuri sa kostolačnik vetroparkom, obnovljivim izborima sa baterijama. Mnogo je problema u energetici. 

Obnovićemo prugu od Pančeva

- U pregovorima smo sa Kinezima oko finansiranja. Možemo da potrošimo milijardu ili dve evra više, ali bismo napravili deficit. Ovo je pruga od Pančeva. Uradićemo potpunu obnovu pruge od Pančeva i produžiti do Čoke, Sente i Subotice. Uradićemo Vrbas - Sombor. Očekujemo u narednim danima da možemo taj dogovor da postignemo.

Biće velikih nedostataka hrane

Foto: printscreen

 

- Moja je pretpostavka da će biti velikih nedostataka hrane, ne samo kod nas, nego u svetu.  Vidite šta smo sve obezbedili, koje količine pšenice, kuhinjske soli, tovnih prasića, šećera, testenine i svega drugog- dočarao je realnu situaciju Vučić.

Zdravi obroci za decu

- Da obezbedimo zdrave obroke od malih nogu. Ne moraju svi da budu bucmasti kao ja, da probamo da im obezbedimo zdraviji život. To je predlog lekara i Ministarstva zdravlja. Zamolićemo ketering da ne prave samo ono što deca vole, nego i ono što je zdravo - rekao je predsednik.

Foto: printscreen

 

O putu u Brisel

- Sutra uveče putujem u Brisel gde ću imati razgovor i sa Kopmanom. Što se tiče KiM, to ostaje veliki bezbednosti i politički izazov. Trudićemo se da dijalogom rešavamo stvari. Ne verujem u volju druge strane.

O dovođenju najboljih univerziteta iz sveta predsednik je imao jasan stav.

- Daćemo sve od sebe da dovedemo najbolje univerzitete iz sveta, vodimo pregovore sa dva evropska univerziteta, Prvo će doći fakultetski kampusi, jer želimo da naša deca koja neretko idu na evropske univerzitete ostanu ovde i ne moraju da idu od roditelja i daleko od svoje zemlje.

Foto: Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

O predstojećim izborima u Francuskoj i Americi

- Nemam pravo da se mešam u unutrašnja dešavanju u drugim zemljama. Imam dobar odnos sa Makronom. Naravno da su američki izbori najvažniji na svetu. Na neki način u novembru se donosi odluka o sudbini čovečanstva. Plaši me da bi pre toga moglo da dođe do teških stvari, te bi u tom smislu ti izbori mogli da budu zakasneli. Francuska je jedna od dve najveće evropske sile. Svakako da sve što se zbiva u Francuskoj, odražava se i na evropsku politiku. Ukoliko bi Ursula ostala na čelu Komisije, za Srbiju bi značila stabilnost. Poznajemo se, dolazila je u Srbiju više puta, iako razgovori s njom nisu uvek laki.

O Mađarskoj kao predsedavajućoj EU

- Mađarska braća su nam najveći prijatelji koje imamo u EU. Mnogo i često razgovaramo. Sinoć sam Orbanu čestitao gol u 100. minutu. Bio je radostan. Odnosi su nam izuzetno dobri. Radimo i više nego što se vidi. Nisam siguran da zemlja kao predsedavajuća može mnogo da promeni - zaključio je predsednik. 

Foto: Foto: Printscreen/Informer

 

Podsetimo, predsednik Vučić bi 26. juna, putuje u Brisel, na novu rundu dijaloga sa premijerom privremenih prištinskih institucija, Aljbinom Kurtijem, što će biti jedna od tema današnjeg obraćanja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Očekujem da svako domaćinstvo prati utakmicu protiv Amerike! Naši sportisti će nas učiniti ponosnima u Parizu! (VIDEO)
Live TV

Očekujem da svako domaćinstvo prati utakmicu protiv Amerike! Naši sportisti će nas učiniti ponosnima u Parizu! (VIDEO)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je juče sportiste i članove olimpijskog tima Srbije u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike i tom prilikom je uručio državnu zastavu odbojkašici Maji Ognjenović koju će s Dušanom Mandićem nositi na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu. Ovim povodom gost "Info jutra" bio je državni sekretar za sport Marko Kešelj.

22.07.2024

12:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Osnovan ženski manastir u prizrenskom naselju Potkaljaja
Srbija

Osnovan ženski manastir u prizrenskom naselju Potkaljaja

Crkva Svete Nedelje u prizrenskom naselju Potkaljaja postala je ženski manastir. Za igumaniju novoosnovanog manastira Srpke pravoslavne crkve postavljena je monahinju Zlata, koja je do sada službovala u manastiru Brnjak, kod Zubinog Potoka.

22.07.2024

16:16

Gori šuma na Tari!
Srbija

Gori šuma na Tari!

Na Tari, u veoma nepristupačnom delu, iznad mesta Krtica na putu Perućac -Mitrovac, vatrogasci i zaposleni u NP Tara ulažu velike napore da lokalizuju i ugase požar.

22.07.2024

13:30