Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.06.2024

18:52

MSP povodom godišnjice potpisivanja Povelje UN: Više nego ikada potrebna snažna i principijelna svetska organizacija

Shutterstock/logo

Politika

MSP povodom godišnjice potpisivanja Povelje UN: Više nego ikada potrebna snažna i principijelna svetska organizacija

Podeli vest

Srbija se dosledno zalaže za poštovanje pravila ponašanja u međunarodnim odnosima, zasnovanih na Povelji UN, svesna da principi te povelje predstavljaju osnovu na kojoj treba da se gradi mir i stabilnost u svetu, a ima i dodatnu obavezu da se bori za pobedu vrednosti i principa definisanih u Povelji UN s obzirom na to da je u njenom slučaju grubo narušeno međunarodno pravo, saopštili su iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

MSP Srbije je povodom godišnjice potpisivanja Povelje Ujedinjenih nacija, na Instagramu istaklo da je godišnjica tog značajnog događaja, koji je uspostavio moderne međunarodne odnose, prilika da se pozove na dalje jačanje autoriteta UN, jer je danas, možda više nego ikada u novijoj istoriji, potrebna snažna i principijelna svetska organizacija.

- Srbija se dosledno zalaže za poštovanje pravila ponašanja u međunarodnim odnosima, zasnovanih na Povelji UN, svesna da principi, kao što su suverena ravnopravnost svih članica UN, obaveza da se uzdrže od upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili politička nezavisnost bilo koje države, ili obaveza da se međunarodni sporovi rešavaju mirnim putem, predstavljaju osnovu na kojoj još treba da gradimo mir i stabilnost u svetu - navodi se u saopštenju.

Srbija, kako se ističe, ima dodatnu obavezu da se bori za pobedu vrednosti i principa definisanih u Povelji UN, s obzirom na to da je u njenom slučaju grubo narušeno međunarodno pravo.

- Kao zemlja orijentisana ka budućnosti, ali i zemlja koja je poslednjih decenija na sopstvenoj koži osetila i pokušaj secesije i rat koji je protiv nje vođen – što je i jedno i drugo na najbrutalniji način prekršilo međunarodno pravo – osećamo dodatnu obavezu da se borimo za pobedu vrednosti i principa definisanih u Povelji UN - poručuju iz MSP Srbije.

Povelja Ujedinjenih nacija potpisana je na današnji dan 1945. godine u San Francisku.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija