• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.06.2024

16:55

Kancelarija za KiM: Hapšenje Srbina nastavak politike terora Prištine

printscreen

Politika

Kancelarija za KiM: Hapšenje Srbina nastavak politike terora Prištine

Podeli vest

Kancelarija za Kosovo i Metohiju poručila je danas da je hapšenje Srđana Lazovića iz Leposavića nastavak "politike terora Prištine", koji se ponovo intenzivira u danima nakon dijaloga u Briselu koji je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti "pogazio".

"Njegovo privođenje samo dan nakon što je Kurti odbio dijalog, a dve i po decenije nakon sukoba jasno ukazuje na prave i jedine političke motive Lazovićevog hapšenja, a to je da Priština stvori novu krizu i eskalaciju i da nastavi sa proterivanjem Srba sa severa KiM, jer Prištinu nikakva normalizacija odnosa ne zanima, već ogoljeni teror i represija nad Srbima", ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije ukazuju na to da je 48-godišnji Lazović uhapšen zbog navodnih ratnih zločina, iako je u vreme sukoba bio tek mladić.

"Za uhapšenog Srbina svi imaju samo reči hvale u Leposaviću, gde živi sa svojom porodicom i troje dece, i nikada nije imao zbog čega da se krije", kaže se u saopštenju i dodaje da je Kancelarija za KiM uhapšenom Srbinu odmah obezbedila besplatnu pravnu pomoć i da će se obratiti svim međunarodnim misijama povodom njegovog slučaja i politički motivisanog hapšenja.

"Neka svima u međunarodnoj zajednici bude jasno da je Kurti taj koji generiše nove krize i tenzije na prostoru Kosova i Metohije i da je za svega nekoliko dana, uoči i nakon dijaloga, povukao više poteza koji direktno idu u pravcu dodatne eskalacije situacije na terenu", poručili su iz Kancelarije.

Takozvana kosovska policija saopštila je ranije danas da je u Leposaviću juhapšen Srbin S. L. zbog navodnih ratnih zločna protiv civilnog stanovništva u Đakovici tokom rata na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

U saopštenju piše da je policija, nakon višemesečnog istražnog rada, 20. juna protiv S. L. podnela krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu zbog navodnih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva u regionu Đakovice tokom rata na KiM 1998. i 1999. godine.

Policija je navela i da je izvršen pretres u kući osumnjičenog u Leposaviću.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija