• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.s

03.07.2024

12:12

'Ne obmanjujte javnost' - Vučić upitao crnogorsko rukovodstvo: Da li je rezolucija o Jasenovcu bila moja ideja?

Tanjug/ Vladimir Sporčić

Politika

'Ne obmanjujte javnost' - Vučić upitao crnogorsko rukovodstvo: Da li je rezolucija o Jasenovcu bila moja ideja?

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ljudi iz crnogorskog rukovodstva govore stranim predstavnicima da je rezolucija o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu doneta pod pritiskom Beograda i upitao predsednika Crne Gore i predsednika Vlade te zemlje da li ih je ikada pozvao telefonom da vrši pritisak na njih i da li je ta rezolucija bila njegova ideja.

- Najkonkretnije kažite i nemojte više da obmanjujete javnost. Ili je to bila vaša ideja da objasnite narodu u Crnoj Gori posle prihvatanja sramne rezolucije o Srebrenici, da ćete da pronađete nešto na čemu ćete da se izvučete. Nijednom ih nisam pozvao telefonom, nikoga od njih. Čak ni Andriju Mandića, mog druga - rekao je Vučić novinarima u kasarni na Banjici.

Vučić ih je upitao da li se stide rezolucije koju su sami predložili i doneli, navodeći da smatra da ona nije loša, već ona prethodna koja je doneta u UN.

- A te rezolucije ne vidim da se stidite i koju ste izglasavali u UN - rekao je Vučić i ukazao da su takve priče potrebne, jer Srbija mora da bude krivac.

Na pitanje da prokomentariše pisanja u hrvatskim medijima da se iza rezolucije o Jasenovcu krije njegov "mračni plan" da napravi u Crnoj Gori srpsku Belorusiju, Vučić je naveo da u regionu uvek postoji isti obrazac, odnosno "modus operandi" za napade na Srbiju i da je u Hrvatskoj od početka godine u medijima napisano više tekstova o njemu nego o hrvatskom predsedniku i premijeru zajedno, ali da to govori da on radi dobar posao za Srbiju.

- Kad god bi Srbija podigla glavu, kad god Srbija ne bi bila unižena, ne bi pristala na to da služi tuđim interesima, kad kad god bi se Srbija ekonomski podizala i predstavljala politički faktor koji više nije potpuno beznačajan i kada njeni političari više ne bi govorili samo izvinite zbog toga što ste nas ubijali, kao što su naši govorili donedavno i za Jasenovac, i za Jadovno, i Prebilovce, i za sve drugo, uvek bi se pravila koalicija u regionu nekada sastavljena od jednih, nekada od drugih, ali bi neki uvek bili stalno prisutni, poput pomenute Hrvatske - rekao je Vučić. 

On je dodao da sada govore o rezoluciji o Jasenovcu, pošto je za njih velika sramota da nešto, kako je rekao, "Crna Gora malena uradi, kako oni misle". 

- Morate da pronađete dežurnog krivica. Morate uvek da kažete to su oni koji su mali Rusi, makar je svakome jasno da smo mi samo Srbi, običan mali narod koji želi svoju slobodu, koji ne želi da bude patrljak, ni da služi ni Rusima, ni Amerikancima, ni Evropljanima, niti bilo kome drugom bar je tako što se tiče rukovodstva Srbije - rekao je on i ocenio da će se ta priča nastaviti. 

Vučić je ocenio i da su zvanični stavovi o rezoluciji o Jasenovcu kontradiktorni u odnosu na one koji se odnose na rezoluciju o Srebrenici.

- Rezolucije moraju da budu inkluzivne, da se svi u regionu sa tim usaglase. Sve ono što smo mi govorili oko Srebrenice, oni su odbijali. Ova rezolucija o Jasenovcu ne vodi pomirenju i bližim odnosima između naroda. A, je li? A o Srebrenici vodi, po kom kriterijumu - primetio je Vučić.

Na optužbe Leona Hartvela iz Centra za analizu evropske politike, da ne samo da negira genocid u Srebrenici, već je i sam saučesnik u njemu, predsednik kaže da veće laži nije čuo, ali da svako ima pravo da piše šta želi.

- Ovo je slobodan svet u kojem svako za sebe misli da je pametan. Racio je nešto što je najbolje raspoređeno među ljudima, svi misle da ga imaju dovoljno i niko se ni sa kim ne bi menjao, tako je to veliki Rene Dekart govorio - zaključio je Vučić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje!
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje!

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija