• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.07.2024

13:46

Sastanak ministra odbrane Bratislava Gašića sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Italije

Ministarstvo odbrane

Politika

Sastanak ministra odbrane Bratislava Gašića sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Italije

Podeli vest

Ministar odbrane Bratislav Gašić sastao se danas sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Republike Italije admiralom Đuzepeom Kavo Dragoneom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, i razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i saradnji u oblasti odbrane.

Na početku razgovora, ministar odbrane čestitao je admiralu Kavo Dragoneu na imenovanju za narednog predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO i poželeo mu mnogo uspeha na toj dužnosti.

Prema rečima ministra Gašića, stabilnost regiona od strategijskog je interesa za Srbiju i zbog toga postoji redovan i intenzivan politički dijalog dve države na najvišem nivou, što doprinosi unapređenju sveukupnih odnosa.

Foto: Ministarstvo odbrane

 

Kako je istakao, Srbija je posvećena mirnom rešavanju svih pitanja, radi boljeg života svih na Kosovu i Metohiji, uz zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta uz puno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkog sporazuma.

Govoreći o saradnji Vojske Srbije i KFOR, ministar Gašić rekao je da postoji korektan nivo saradnje, uzajamnog poverenja i partnerstva i dodao da je pitanje bezbednosti svih građana na Kosovu i Metohiji isključivo u nadležnosti KFOR, kao jedinoj legalnoj oružanoj formaciji na tom prostoru. On je izrazio zahvalnost zbog sveukupnog višegodišnjeg angažmana Oružanih snaga Italije u KFOR, a posebno u zaštiti istorijskog i kulturnog nasleđa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Ministar Gašić rekao je da je saradnja između Vojske Srbije i Oružanih snaga Italije sadržajna i usmerena na jačanje uzajamnog poverenja. Srbija posebnu pažnju poklanja unapređenju vojno-ekonomske saradnje sa Italijom, koja predstavlja perspektivnog partnera, imajući u vidu tehnološki nivo razvijenosti italijanske privrede i industrije.

Sagovornici su se saglasili da postoji spremnost obe strane da nastave s realizacijom i unapređenjem saradnje u oblastima od zajedničkog interesa i namera da se bilateralna vojna saradnja unapređuje na obostranu korist. Takođe, na sastanku je istaknuto da je zajednički angažman u okviru multinacionalnih operacija, kao što je operacija Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu, pozitivan pokazatelj partnerstva dve zemlje i saradnje naših oružanih snaga.

Admiral Kavo Dragone zahvalio je ministru Gašiću na ukazanoj prilici da razgovaraju o temama od značaja za dve vojske. On je izrazio očekivanje da će general-major Enriko Barduani, po preuzimanju dužnosti komandanta KFOR, imati odličnu saradnju i komunikaciju sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kako je došlo do atentata ako je tajna služba imala informacije o njemu? Ekspert za Bliski istok o navodnoj umešanosti Irana u pokušaj Trampovog ubistva! (VIDEO)
Live TV

Kako je došlo do atentata ako je tajna služba imala informacije o njemu? Ekspert za Bliski istok o navodnoj umešanosti Irana u pokušaj Trampovog ubistva! (VIDEO)

Stručnjak za Bliski istok Lea Kumer bila je gost Informerovog "Info jutra" u kom je govorila o navodnoj umešanosti Irana u atentat na bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa. SAD su u poslednjih nekoliko nedelja dobile obaveštajne podatke o navodnoj zaveri Irana da pokuša ubistvo Trampa, preneo je nedavno Si-En-En (CNN) pozivajući se na neimenovane izvore. Teheran je ubrzo demantovao ova pisanja američkih medija.

18.07.2024

09:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija