• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

24.07.2024

14:58

Vanredna sednica Skupštine, skandalozno i divljačko ponašanje opozicije!

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/

Politika

Vanredna sednica Skupštine, skandalozno i divljačko ponašanje opozicije!

Podeli vest

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su u 10 časova raspravu o 60 zakonskih predloga, među kojima je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. Prvog dana zasedanja dominantna tema među poslanicima – rudarenje litijuma.

14.39 - Nastavljena sednica

13.30 - Pauza

Predsednica Skupštine je odredila pauzu za ručak u trajanju od sat vremena. 

13.20 - Jovanov: Ćuta je čovek za iznajmljivanje, samo još cenovnik da okači oko vrata

- Da odgovorim čoveku koji dobacuje ceo dan. Videli smo da on ne radi ništa za džabe. On je jedan rent a poslovnik, još samo da okači oko vrata cenovnik i da svako zna da može da ga iznajmi za ono što mu treba. Dakle, kada kum seče stabla, to je u redu, to je plaćeno, može. Kad treba da se brane Nedeljice, pet ari njive, pa će da brani Nedeljice. Kad treba reka u cev, može i to, "predsedniče imam sjajan projekat", kad je ono zaskočio Vučića, pa kad projekat ne prođe onda je protiv toga da se trpaju reke u cevi. Vi tu vidite jedan "modus operandi", način funkcionisanja, Ćuto, da ti prevedem odmah da se ne zamaraš. Nije to ništa uvredljivo. Dakle, gde on ima koristi, tamo će da preti hapšenjima, da leži pod prugu, ja samo molim da ne legne na prugu, mi bismo bez njega bili u velikom deficitu, ali čovek ima cenu za svaku akvciju koju vodi. Nije on nikakav ekološki aktivista, on je čovek na iznajmljivanje - rekao je Jovanov. 

- Najobičniji buzundžija, samo što ti ovo nije Boj na Kosovu. To što te Đilas doveo da budeš buzundžija ovde, to je u redu, i to što te za to plaćaju, to je tvoja stvar, ali prestani da pretiš ljudima, ponašaj se civilizovano koliko možeš. Nemoj da glumiš nekakvo poštenje i ideologiju, jer nemaš ni jedno ni drugo. Gde su pare sa računa NVO ili stranke koju imaš? Zašto te ljudi napuštaju, jer si sve pare skinuo sa raluna stranke. I to si uradio! Država ti prebacuje pare, a one završavaju u tvojim džepovima. Ne za stranku, nego za tebe lično. Što ne odeš u Pirot, gde ti je poslanica iz Pirota...? Što ste tako nervozni, gde su pare sa računa - upitao je Jovanov. 

12.50 - Vučević: U Deklaraciji piše da se ne podržava Rezolucija o Srebrenici

Premijer Miloš Vučević izjavio je danas tokom rasprave u Skupštini Srbije da u Deklaraciji, koja je usvojena na Svesrpskom saboru 8. juna, piše da taj sabor ne podržava Rezoluciju o Srebenici, a istakao je i da Srbija nije prihvatila francusko-nemački sporazum za KiM, te da je neprihvatljivo priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova.

Vučević je ocenio i da je Rezolucijom o Srebrenici koja je usvojena u UN izvršen pokušaj kolektivnog okrivljavanja celog srpskog naroda koji je neprihvatljiv i ne može biti sproveden u delo.

- Potpuno je jasan naš stav u odnosu na ono što je definisano u toj rezoluciji. A mislim da je ovo jedan i odgovoran i pristojan način pristupa da ne kopamo po ranama Bošnjaka, Muslimana za stradanja njihovih sunarodnika, već da se jasno odredimo u odnosu na pravnu kvalifikaciju, a rekao bih političku, i svakako na ono što se dešava ili dešavalo u odnosu na usvajanje ove rezolucije - rekao je Vučević.

Vučević je, odgovarajući poslanicima opozicije, ponovio da vlast nije prihvatila francusko-nemački sporazum.

- Još jednom, nismo prihvatili francusko-nemački sporazum, nismo ga potpisali i stavili smo jasne odrednice, odnosno jasne primedbe na isti i rekli vrlo jasno, neprihvatljivo je bilo kakvo implicitno, eksplicitno priznavanje nezavisnosti takozvanog Kosova. To je crvena linija Republike Srbije.

On je ponovio stav da će se svakako razgovarati i iskoristiti svaki manevarski prostor "da nas ne progone, ne kažnjavaju, ne sankcionišu i da ne izgubimo nešto drugo vredno za građane".

- I samo razumite malo da ne moramo sve karte uvek da pokažemo javno.

On je ocenio da opoziciju i ne interesuje pitanje KIiM, jer nisu ni rekli šta je njhihova politika po tom pitanju.

- Nikada niste spomenuli ni jednu reč. Ustanite, budite hrabri pa kažite šta je vaša politika.

Vučević je povodom optužbi opozicije vezano za preregistraciju vozila na kiM naveo da je sadašnji funkcioner Stranke slobode i pravde Borko Stefanović 2011. godine potpisao Sporazum o slobodi kretanja kojim je "prihvatio RKS tablice".

- Ne možete uzeti jednu sekvencu pa na osnovu nje analizirati situaciju na KiM.

Obraćajući se poslaniku Milošu Jovanoviću (NADA , Vučević ga je podsetio da je on bio u koaliciji sa onima koji precrtavaju srpske zastave.

- Ne možete to da objasnite željom da pobedite loš režim, zato što vi idete protiv nekoga sa onima koji su sve suprotno od onoga što se vi zalažete, a napadajući vlast upravo na tim tačkama. I tu pada vaša politička platforma i politika, jer to pokazuje da je politika bez politike - zaključio je Vučević.

- Koja je spremna da se vrati u Orahovac, koja je spremna da se vrati u bilo koji deo Metohije ili Kosova? Nemojte ljudi, pričamo priče. Srbujemo i optužujemo vlast, a nećemo da uđemo u objektivnost. Ja znam da vas ne interesuje Kosovo i Metohija. Ja znam da vas ne interesuje pozicija Srba na Kosovu i Metohiji. Ja znam da vas ne interesuje ni jedno mesto na Kosovu i Metohiji. Pustite mene da pričam o tome, imam pravo da pričam o tome. Imam i potrebu, imam i obavezu. A to ako vas ne interesuje, izađite pa se vratite i pričajte vaše gluposti.

On je rekao da ako ih ne interesuje tema, ne treba da učestvuju, ali da je rasprava otvorena i da postoji kontraargument da je to deo deklaracije. 

- Srbi se iseljavaju u kontinuitetu, poslednjih 40, 50, 60 godina. Jesu pod pritisima. Iseljavali su se i kada je bila srpska policija i vojska dole, nažalost jugoslovenska. I naše sudstvo. I kompletno naš prosvetni sistem, nažalost. I to nije alibi priča, nego je hronološko činjenično sagledavanje onoga što nam se dešavalo. A da optužite jednu vlast, vi ste krivi što se iseljavaju Srbi. Ajde molim vas. Pa mislite da neko od nas želi da se Srbiji iseljavaju? Pa šta kao, to je dobro za našu politiku ili za promociju?

On je naveo i da nema nameru da bude advokat EU, ali dokle god postoji interes, i politički i ekonomski, Srbija ide u tom pravcu i to je, kaže, jasno.

- Evropska unija nije skup emocija i ljubavi, nego interesa. Apsolutno sam svestan svih naših razlika, ali da izolujem Srbiju i da vodimo takvu politiku, nemam nameru. Dokle god je ta politika koja vodi napred Srbiju u ekonomski razvoj, a jačanje i vojske, i policije, i prosvete, i zdravstva, ja sam za tu politiku. Ako je to put u Evropsku uniju, to je put u Evropsku uniju.

12.45 - Ćuta: Biće vatre, obećavam! 

Što se tiče litijuma, dobro razmislite, imate još vremena da se predomislite. Čeka vas opšta pobuna, vidim da vam je frka. Dići će se pola Srbije. Ako nešto može da ujedini opoziciju i narod, to su osnovni elementi - voda, vazduh i zemčja, a budete li nastavili ovo što radite biće i ovaj četvrti - vatra. Biće vatre, to vam ja obećavam - rekao je Ćuta.

Foto: printscreen

 

12.45 - Ćutin kum posekao 461 stablo

Vesić je na zasedanju ukazao da poslanici tokom cele sednice trpe maltretiranje i iznošenje laži Aleksandra Jovanovića Ćute.

- Slušamo da se bori za zaštitu životne sredine, ali sve dok ne pomenemo jednu zgradu a ona se zove "Ekskluzivni kompleks park Šumice", ovu sliku pokazujem skinutu sa interneta, vidi se gospodin koji se predstavlja kao kum gospodina Jovanovića, inače ga zovu Miša Ćuskija, izgradio je pored samog parka. To bi bilo u redu da pre izgradnje tog kompleksa na tom mestu nije bilo zelenilo i šuma.

- Kum Aleksandra Jovanovića Ćuta posekao je 461 stablo. Da li ste mogli da čujete da je bili protesta kad su se park Šumice gradile? Da li ste čuli da se neko bunio? Znači da nešto može kum, ali ne može neko drugi - rekao je Vesić. 

Sve ove izveštaje možete dobiti u katastru. 

- Tamo gde je bilo 461 stablo, tu vam je u blizinu Osma beogradska gimnazija i muzička škola Petar Konjević. Oteli su deci 461 stablo i posekli. Ovde nema prostora ni za trotoar, a ne za drvo. Kada je kum gospodina Jovanovića u pitanju, onda može da se buni, a kada nije on u pitanju onda ne može. Tako izgleda kada jedan aršin važi za kuma, a drugi za druge. 

12.00 - Jovanov odgovorio Milošu Jovanoviću: Kaže da je SPC temelj, a glasao protiv izgradnje crkve u Novom Sadu

Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija sutra“, reagovao je danas, tokom sednice Narodne skupštine, na izlaganje narodnog poslanika Miloša Jovanovića (Nova DSS-POKS-NADA) i poručio da je zanimljivo kad nam o važnoj ulozi SPC govore oni koji su u Novom Sadu glasali protiv izgradnje hrama SPC posvećenog velikomučenicima stradalim u Novosadskoj raciji, zajedno sa svima onima sa kojima su kasnije bili u koaliciji.  

- Oni tu ne vide tu protvrečnost, kao što je ne vide ni kod Brajana Brkovića koji je pokušao da prekreči srpske zastave u Novom Sadu, kao što je ne vide u rulji građanskih aktivista, kako sebe nazivaju, koji su psovali majku bosansku prilikom vraćanja jermenskog nadgrobnog spomenika tokom izgradnje Pupinove palate. Tu je suština ovog licemerja koje smo imali priliku da slušamo.

Prema njegovim rečima, u deklaraciji o srpskom jedinstvu za koju Jovanović kaže da je skoro dobra, pronašli su dovoljan razlog da ne glasaju za nju, ali zato u delovanju Brajana Brkovića takvog razloga nema.

- I tu se bez problema pravi koalicija sa Čankovim ligašima, raznim otpacima Demokratske stranke, Marijom Srdić, Pogačarom… U tom slučaju nisu pronašli tu trunku koja bi ih odvojila. Sa istim tim ljudima su, ponovo podvlačim, glasali protiv izgradnje hrama SPC u Novom Sadu, a sad pričaju kako je SPC temelj. Suština je ono što je Jovanović rekao na kraju: hajde da vidimo kako ćemo da dođemo na vlast, a nema veze s kim ćemo - poručio je Jovanov i pozvao predsednika Vlade Srbije Miloša Vučevića da pažljivo sasluša Miloša Jovanovića, koji je  u Evropskoj uniji već više godina, jer treba saslušati izvor iz Evropske unije šta priča o EU.  

11.50 - Vulin: Ne postoji razlog da se ne usvoji Deklaracija, povezuje Srbe

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin rekao je danas da ne postoji razlog da se ne podrži  Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda ukoliko se misli da je jedinstvo Srba jedini način za rešavanje srpskog nacionalnog pitanja. 
On je na vanrednoj sednici Skupštine Srbije odgovarajući lideru koalicije NADA Milošu Jovanoviću, koji je rekao da neće glasati za deklaraciju, da je ovo deklaracija koja prvi put institucionalno povezuje Srbe sa obe strane Drine. 

Vulin je naglasio da je Republika Srpska "najznačajniji istorijski dobitak srpskog naroda vekovima u nazad, a više puta je bila u opasnosti da bude izgubljena".

Kako je rekao, vlasti u Srbiji su dozvoljavale da RS gubi svoje nadležnosti, a "ovo je prvi put da dva najviša zakonodavna tela daju jedinstven politički odgovor na najvažnija pitanja".

- Smenjivale su se vlasti u Republici Srpskoj, koje su mirno odustajale od jednog po jednog dejtonskog oblašćenja koje imala Republika Srpska. Kidanje vojske, kidanja raznih drugih institucija, potpuna poslušnost prema bošnjačkom Sarajevu. Vlasti u Srbiji su bile te koje su to omogućavale, koje su to podsticale. Nemojmo zaboraviti, Republika Srbija je garant Dejetonskog sprovođenja.

On je dodao da prvi put ova deklaracija apsolutno zaslužuje podršku svakog kome je na srcu i Republika Srpska, "ono što ja zovem srpski svet i Srbi gde god oni da žive".

- Zato što neće biti Republike Srbije, ukoliko izgubimo Republiku Srpsku. Pogledajte istoriju i pogledajte kako se, ne samo u ovoj generaciji, nego kako se uvek zlo približava Srbiji tako što se Srbi van Srbije uništavaju, poništavaju, tako što im se ukida svaka mogućnost da misle srpski.

On je dodao da je ovo prvi put da dva najviša zakonodavna tela daju jedinstven politički odgovor na najvažnija pitanja. 

- Ovo je prvi put da sve što predstavlja, legitimno Srbe je stalo na jednu stranu i izjasnilo se pred istorijom i izjasnilo se pred budućnošću.

On je odgovarajući na Jovanovićevu tvrdnju da reči i dela umeju da budu nesrazmerni, rekao da su sada više dela u srazmeri sa rečima i dodao da je upravo skupština koalicionih partnera sa kojima sarađuje usvojila Deklaraciju o Srebenici. 

- Nismo mi glasali za tu skupštinu. Ali vaši koalicioni partneri jesu. Ti sa kojima izlazite na izbore i u Novom Sadu i na drugim mestima. Pritisak koji imate na Republiku Srpsku bi je slomio da je bio takav pre deset godina, pre nego što je Aleksandar Vučić i pre nego što je ova većina preuzela odgovornost za upravljanje Srbijom. Slomilo bi je.

Vulin je upitao šta je urađeno do 2012. godine, a šta je posle 2012. godine za Republiku Srpsku. 

- Gradili su školu, bolnicu i put, dali novac za manjak budžeta. Napravili fabriku i zaposlili ljude. A do 2012. nije nijedna. Možda neki spomenik.

Dakle, to su dela. I ona su u skladu sa našim rečima.

On je rekao da se u Skupštini često govori i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i kao da je to "neka maloletna inistitucija koju neko može da iskoristi i zloupotrebi".

- Stvarno mislite da je patrijarh neko koga možete da iskoristite, i često sam slušao da se ovde zloupotrebljava crkva i patrijarh Porfirije. Da li neko može da iskoristi našu crkvu, najstariju neprekinutu instituciju da iskoristi? Nego, SPC odlično zna kao čuvar suštine bića srpkog naroda koja politčka opcija čuva to biće.

On je dodao da je političkom i istorijskom smislu ova deklaracija je najdalekosežniji dokument koji je doneo srpski narod. 

- Prvi put se pominju Srbi svih vera. Kakav je to iskorak, da smo imali takav stav pre 100 godina danas bi bilo nekoliko miliona Srba više - rekao je on i dodao da mu je žao što nije traženo u deklaraciji da se od Hrvatske traži izvinjenje za Jasenovac i genocid.

11.33 - Vučević: Mislite da će Kurti da se smiri sa napadima na Srbe kada izgradimo neku kanalizacionu mrežu?! 

- Ono što niste razumeli i što ste ponovo pokušali da, jeftinom demagogijom dodvoravanja građana, jeste činejnica da nedostatak kanalizacione ili vodovodne mreže, ili izgradnja istih, neće rešiti probleme o kojima smo pričali vezano za Deklaraciju. To nije manje bitna ili nebitna tema, ali ne rešava pitanja o kojima pričamo i koji su fokusirana u deklaraciji. Je l vi stvarno mislite da će Kurti da se smiri u odnosu na napade na Srbe kada izgradimo kanalizacionu mrežu u nekom gradu ili opštini i da će da bude oduševljen, kaže da je Srbija postigla civilizacijski, socijalni i ekonomski napredak i da nema razloga da ugrožava više Srbe na KiM. Ili će da stanu napadi iz Sarajeva i dela međunarodne zajednice za revizijom Dejstonskog sporazuma kada mi uradimo neki prečišćivač otpadnih voda. Ili će Hrvatska da dozvoli ćiriličku upotrebu. Nisu iste teme - rekao je premijer. 

- Deklaracija je naš politički odgovor na situaciju u regionu. Bojim se da oni koji ne žele dobro našem narodu i Srbiji neće zbog kanalizacije promeniti svoj politički kurs, neće promeniti svoju političku agendu - Kurtija interesuje da očisti KiM od Srba, političko Sarajevo da dođe do revizije Dejtonskog posrazuma, dobar deo regiona želi da Srbija uvek bude kriva, kako oni kažu "remetilački faktor". Lakše je uraditi to o čemu ste govorili nego rešiti sve ove probleme o kojima govori Deklaracija. 

Poslanicima opozicije je poručio da ih narod ne želi.

- Vi ste ekspert i za kanalizaciju, jadarit, rudarenje, ekologiju, nacionalnu deklaraciju. Samo vas neće građani. Sve izbore ste izgubili - od Subotice do Trgovišta.  To je jedan mali problem za vas. Sve vaše kritike su jeftini politički pamfleti. Građani Srbije odlučuju na izborima.

11.22 - Ćuta divlja!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić izrekla je opomenu Aleksandru Jovanoviću koji je sve vreme dobacivao premijeru iz poslaničke klupe govoreći da će premijeru da "izvuče uši"

- Izričem opomenu Aleksandru Jovanoviću. Dok je predsednik vlade govorio on je govorio da će mu izvući uši! To je taj nivo diskusije, kako on predstavlja građane. Izrićem opomenu i molim vas od srca da poštujete građane, ovaj Dom, i sve narodne poslanike bez izuzezka, dal su vlast ili opozicija. Pitam vas gospodine Jovanoviću, ako bi mogli da zamislite kako bi ovaj dom izgledao, ako bi se slučajno svaki narodni poslanik ponašao onako kako se vi ponašate. 

On je krenuo da priđe govornici za kojom je Brnabić, a ona ga je zamolila da to ne radi. 

Aleksandar Jovanović Ćuta prišao predsednici Skupštine Ani Brnabić, mlatarajući fotografijom i urlajući po skupštinskoj sali. 

- Kumim vas, nisam dala dozvolu da priđete - rekla je Brnabić, dok je Ćuta bezobrazno odbrusio "baš me briga". 

Foto: printscreen

 

11.15 - Premijer o zluradim komentarima o Deklaraciji

Premijer Miloš Vučević pozvao je danas narodne poslanike da bez obzira na stranačku pripadnost prihvate Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, jer je ona, kako je rekao, osnov dalje političke borbe za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima i tešku borbu za Kosovo i Metohiju.

Istakao je da Deklaracija nije nikakav pamflet i fikcija, nego prava nacionalna deklaracija i da ga brine kada neki deklaraciju koja se bavi ozbiljnim temama, u ozbiljnim vremenima, nazivaju nacionalističkim pamfletom.

- Ova Deklaracija nije pamflet, kako kažete, to je prava nacinalna deklaracija. Brine me kada nazivaju Deklaraciju fikcijom i jeftinom demagogijom. Sklonite se iz stranačkih uniformi. Razmišljajte o odgovornosti prema srpskom narodu, građanima Srbije i prema našoj otadžbini Srbiji.

Dodao je da bi voleo da nam se dešava ono što nam se dešava i da između ostalog nemamo trenutno 300 konačnih rešenja za iseljavanje Srba iz stanova iz Severne Kosovske Mitrovice, kao i pokušaje revizije Dejtonskog sporazuma, te da se srpskom narodu u regionu ne priznaju prava koje se priznaju svim drugim narodima.

- Pričali smo o stanju RS i Kosova i Metohije, a vi kažete da je to demagogija. Nažalost, niste u pravu. Voleo bih da jeste, jer voleo bih da nam se ne dešava ono što se ne dešava. Iseljavaju nam ljude, Kurti otvara most između severne i južne Mitrovice. Imamo revizije Dejtonskog sporazuma na štetu Republike Srpske. Ćiriličko pismo je progonjeno, zabranjeno. Lome nam se nadgrobne ploče. Pre neki dan je slomljen spomenik Šaškočeviću u Vukovaru.

Prema njegovim rečima, Deklaracija ne rešava sva pitanja i sve ove probleme, ali donosi političku podlogu i, pre svega, institucionalni pristup kako mora da se vodi politika države.

- Nažalost, ništa od ovoga nije fikcija, to nam se dešava. Deklaracija možda to ne rešava, ali donosi institutcionalni prilaz kako da vodimo politiku spram svega što nam se dešava. 

- A vi mi pričate o tome da ćete vi da napravite sopstvenu deklaraciju. Ja sam vas molio, pozivao, apelovao prema narodnim poslanicima da ovo nije stranačka deklaracija, nego da treba da bude narodna, nacionalna deklaracija. A vi pričate da ćete vi da napravite sopstvenu deklaraciju. Pa to je nešto što samo ide na ruku onima koji ne žele dobro našoj državi, da se delimo po pitanjima po kojima ne bismo smeli da se delimo.

Poslanicima koji su kritikovali projekat Jadar rekao je da svojim nastupima obmanjuju javnost i da bi i oni kopali litijum. "Vi, jer ste dovodili taj isti Rio Tinto. I tad se niste protivili", istakao je on odgovrajući poslanicima opozicije na kritike.

10.55 - Jovanov odgovrio Lazoviću: Lazović ne bi znao u periodnom sistemu elemenata gde da traži litijum, ali zna sve o njemu

- Čuli ste tu genijalnu konstrukciju. Dakle, neko je sklonio svoju decu u inostranstvo, i zato može da zatruje svu drugu decu, jer su njegova deca u inostranstvu. A to što će on sam da ostane u toj zemlji i sebe da truje, to nema veze, to već nisu uspeli da izračunaju. Samo pogledajte da li vam je logično da svi mi ovde koji sedimo potpuno hladne glave, bez trunke razmišljanja, želimo da trujemo sopstvenu decu, kako je kolega malopre govorio. Da li biste vi, poštovani građani, trovali svoju decu? Ako ne biste, zašto mislite da bismo mi to radili? Zašto bi to iko radio? 

- Ovde imate eksperta opšte prakse, koji studira 24 godine, nije uspeo ni da završi ono što je upisao. Da mu sad date periodni sistem elemenata, ne bi znao gde da traži litijum, ali zna sve o litijumu.

- Kad smo kod kvaliteta vazduha, odite sami na Gugl, i proverite. Opet ponavljam, bude li bilo kakve nedoumice da li će izazvati opasnost rudarenje litijuma, neće ga biti, ma koliko se oni trudili da na toj temi izgrade sebi neku podršku i politički program. Ako ne bude sve po ekološkim pravilima, potpuno bezbedno za vašu decu i za svu decu ove zemlje, rudarenja litijuma neće biti. Takča - rekao je Jovanov. 

Foto: printscreen

 

10.50 - Ministarka države uprave i Lazović o potpisima za Narodnu inicijativu o zabrani eksploatacije litijuma

Jelena Žarić Kovačević, ministarka države uprave i lokalne samouprave zatražila je od šefa poslaničke grupe Zeleno-levog fronta Radomira Lazovića da ne iznosi neistine i da ona nije ni videla, niti je sakrila potpise građana za Narodnu inicijativu o zabrani eksploatacije litijuma.

- Potpisi nisu bili u Odbru za ustavna pitanja i zakonodavstvo, niti sam ih sakrila, niti sam ih videla - rekla je Žarić Kovačević.

Ministarka je replicirala Lazoviću koji je govorio da su protiv bivših predsednika parlamenta Ivice Dačića i Vladimira Orlića, kao i protiv nje, podneli krivične prijave zbog nestanka kutija sa 38.000 potpisa građana.

- Nemojte izmišljati i tražiti jeftine političke poene na neistinama koje servirate građanima Srbije.

10.20 - Ćuta ponovo pravi haos

Lider takozvanog "Ekološkog ustanka" Aleksandar Jovanović Ćuta ponovo je počeo da urla i maše rukama iz skupštinske klupe. Predsednica Skupštine Ana Bnrabić ga je upozorila rečima: 

- Pokušajte da se uzdržite i da se ponašate, ovo je Narodna skupština Srbije, a ne kafana. U kafani niste. Dajte sve od sebe da se ponašate civilizovano kao i svi ostali narodni poslanici. Zamislite kako bi ovaj dom izgledao da se svi poslanici ponašaju kaoVi. Nemojte da dajte sebi više prava nego što imaju ostali poslanici. Ako vas ovo smara idite u kafanu gde želite da budete, ali nemojte nas da mučite - rekla je Brnabić.

Foto: printscreen

 

10.18 - Vulin se obratio Ponošu: Kažite da ne želite da uvedete Srbiju u NATO

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin odgovorio je poslaniku Zdravku Ponošu (SRCE) da nije stvar u tome da li on veruje američkim izvorima, kada kažu da je Ponoš za učlanjenje Srbije u NATO, nego da Ponoš sam kaže da li je to istina ili nije.

- Kažite vi da to nije istina, kažite‚ ne, ne želim da uvedem Srbiju u NATO. Recite to. Kažite otvoreno. Smatram da to što se desilo, smanjivanje vojske sa 72.000 na 27.000, to je slučajno i američki diplomata gospodin Pol je pogrešio - rekao je Vulin.

Vulin je rekao i da je sadašnja vlast podigla vojsku na nivo na kom bi svaka evropska armija bila ponosna.

10.05 - Nastavljena sednica Skupštine Srbije

Predsednica Ana Brnabić konstatovala da je u sali prisutno 134 narodna poslanika. 

Skupština Srbije nastavila je danas vanredno zasedanje na čijem dnevnom redu je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, ali su početak obeležile replike i polemika povodom jučerašnje rasprave.

Na vanrednom skupštinskom zasednju, koje je počelo juče, poslanici su razmatrali Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Premijer Miloš Vučević rekao je, predstavljajući poslanicima Deklaraciju, da ona predstavlja temelj nacionalne politike, dodajući da su svi ključni činioci bili uključeni u njenu izradu.

Prema njegovim rečima, u Deklaraciji se navodi da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu, da postoji neophodnost održavanja Svesrpskog sabora jednom u dve godine, kao i da će se realizovati proces nacionalnog pomirenja. Deklaracija je usvojena 8. juna na Svesrpskom saboru u Beogradu, a u skupštini Republike Srpske 2. jula.

Umesto o dnevnom redu, polemisalo se o projektu Jadar. Dok opozicija kritikuje vlast da nije pitala građane da li su za iskopavanje litijuma, naprednjaci kažu da je i njima stalo da se obezbedi ekološka zaštita.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija