• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kljajić

24.07.2024

09:42

Priština bi da sankcioniše građane koji su bojkotovali popis na KiM! Vujičić: Ovo je još jedna montirana igra u kojoj Kurti želi da pokaže 'snagu i moć'!

EPA/Reuters

Politika

Priština bi da sankcioniše građane koji su bojkotovali popis na KiM! Vujičić: Ovo je još jedna montirana igra u kojoj Kurti želi da pokaže 'snagu i moć'!

Podeli vest

Takozvani premijer lažne države 'Kosovo' Aljbin Kurti zapretio je drakonskim kaznama svim Srbima koji su bojkotovali nakaradni popis kojim je Priština pokušala da popiše 'ratnu odštetu' koju bi zatražila od Beograda!

Srbi su masovno bojkotovali ovaj 'popis' jer je anketa sadržala pitanja o 'žrtvama i ratnoj odšteti', koja su bila napisana na albanskom jeziku. Baš zbog toga što Srbi nisu hteli da učestvuju u ovoj farsi, Kurti im sada otvoreno preti otimanjem novca!

Nastavak iživljavanja

Avni Kastrati, direktor takozvane 'agencije za statistiku', ustvrdio je da je registrovano između 35.000 i 36.000 Srba, uglavnom na jugu Kosova, a da je mali broj popisanih sa severa pokrajine.

- Srbi su bili izloženi pritisku kako bi bojkotovali proces. Najveći deo srpske zajednice na severu nije učestvovao u popisu uprkos našim pokušajima. Tri puta smo birali popisivače, birali smo tim, izlazili na teren... Slede novčane kazne za one koji su odbili da se popišu - rekao je Kastrati, dodajući da su predviđeni 'penali' u iznosu od 2.000 evra za svakog ko se nije popisao, što znači da jednu porodicu sa dvoje dece kazna može da dostigne iznos i do 8.000 evra?!

Komentarišući ove navode, predsednica Odbora za KiM Danijela Vujičić kaže da je ovo montirana igra u kojoj Kurti želi da pokaže 'snagu i moć'.

Foto: Informer

 

- Kurti je takozvanim 'popisom' hteo da dokaže koliko navodno Albanaca ima na KiM, ali i koliko Srba navodno nema. Kako srpski narod nije hteo da učestvuje u sopstvenom progonu, Kurtijeva agencija je morala da zapreti. Kažnjavanje Srba koji se nisu popisali još jedna je Kurtijeva manipulacija, laž, montirana igra u kojoj želi da pokaže snagu i moć, iživljavajući se nad Srbima kako bi pokušao da sakrije sopstvenu političku propast. Možda će kazniti i 250.000 raseljenih Srba jer su proterani - ističe Vujičićeva.

Klasična zloupotreba

Bivši kontraobaveštajac Ljuban Karan ocenjuje da u lažnoj državi traje proces planskog etničkog čišćenja Srba, i to pred očima i uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice.

Foto: Masha Bandjur

 

- Radi se o dobro ukombinovanoj strategiji progona i nasilja koje Srbi sve teže izdržavaju. Izmišljaju se nove i sve ozbiljnije pretnje, pa ne čudi da se čak i popis stanovništva zloupotrebljava kako bi se proterao što veći broj Srba. Kurtijev cilj je jasan, njih je taj 'popis' interesovao samo u tom smislu da vide koliko još Srba treba proterati. Zabrinjava tolerancija Zapada na napade na osnovna ljudska i sva druga demokratska prava Srba u pokrajini. Međunarodna zajednica kao da prihvata nastavak etničkog čišćenja Srba, pa tako i drakonske i neopravdane novčane kazne za Srbe koji nisu učestvovali u popisu - zaključuje Karan.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Da li Ukrajina ima keca u rukavu za pobedu u ratu? Svesni su da ni po čemu ne mogu da pariraju Rusiji, pa napravili poseban vojni ogranak! Evo u čemu je trik! (VIDEO)
Live TV

Da li Ukrajina ima keca u rukavu za pobedu u ratu? Svesni su da ni po čemu ne mogu da pariraju Rusiji, pa napravili poseban vojni ogranak! Evo u čemu je trik! (VIDEO)

Da li je zaista rat toliko surov? Nema sumnje da postoji velika država i vladari iz senke; njihovo prisustvo sve je transparentnije, ali jedine žrtve svih sukoba i ratova samo su civili. U francuskoj prestonici, dešava se haos. Pariz je pod opsadom. Oko grada je postavljena žica. Ljudi nemaju nikakve informacije i to stvara sve veću paniku. Jedan pripadnik Hamasa izjavio je da će krvave suze teći u Parizu jer Francuska pomaže Izraelu u ratu. Uživo u program javio se i novinar i ratni reporter Igor Damjanović koji je komentarisao situaciju na ukrajinskom frontu. Urednik "Srbija tajmsa" Antonije Kovačević javio se uživo u emisiju gde je kometarisao povlačenje Džoa Bajdena sa mesta predsedničkog kandidata.

23.07.2024

22:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija