• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.07.2024

15:44 >> 16:02

Vučić prisustvovao otvaranju "Srpske kuće" u Parizu: Ovo nije samo paviljon, već putovanje u esenciju Srbije (FOTO/VIDEO)

Printscreen

Politika

Vučić prisustvovao otvaranju "Srpske kuće" u Parizu: Ovo nije samo paviljon, već putovanje u esenciju Srbije (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

U Parizu svečeno otvorena "Srpska kuća", u okviru Olimpijskih igara 2024. godine, a otvaranju prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i visoke zvanice Francuske i predstavnici diplomatskog kora.

- Dobrodošli u Srpsku kuću. Hvala što ste došli, veoma smo počastvovani. Vizija je zvezda vodilja za sve nas pogotovu ovde u gradu svetlosti. Ovo nije samo paviljon, već putovanje u esenciju Srbije. Videćete sva naša dostignuća. U srcu našeg paviljona stoji skulptura koja predstavlja drvo života u kome se nalaze preci koji su postali osloboditelji - istakao je Vučić na početku obraćanja. 

- Srpska kuća predstavlja jedno od najvažnijih stvari. Imaćemo bogati kulturni program iz naše zemlje koji će predstaviti EXPO 2027 koji smo dobili tačno ovde u pariz. Pozivam sve ljude da doću u Beograd. Posetite i Srpsku kuću i uverite se u bogatstvo Srbije. Srpsko nasleđe se nastavlja na Olimpijskim igrama i ove godine, očekujem da ćemo osvojiti mnogo medalja - istakao je tokom obraćanja. 

Predsednik Vučić pregledao je umetnine iz istorije, ali i iz savremenog doba, pa se tako mogu videti crteži Nikole Tesle, koje je umetnik Dušan Jovović animirao i osmislio.

Na zidovima su ispisana imena svih sportista koja su učestvovala na OI pod srspkim barjakom. Na zidu se nalaze i imena sportista iz cele Jugoslavije koji su pobeđivali pod srpskom zastavom.

U jednom delu je umetnička kompozicija Dušana Jovoića koja "priča" priču o životu, a svaka od njegovih 5 jedinstvenih slika predtavljaju 5 faza života napravljene su u 54 sloja.

Predsednik je istakao da je Srbija u ovaj projekat uložila veliki novac i da se vidi da je to lepo urađeno.

"Srpska kuća" nalaziće se odmah pored "Francuske kuće", što je kako je predsednik prethodno istakao, velika čast i prilika da predstavimo svoju zemlju.

Zvanično, nakon presecanja crvene vrpce Vučić i ostali zvaničnici su ušli u "Srpsku kuću".

O "Srpskoj kući"

Ovaj multifunkcionalni paviljon osmišljen je kao mesto gde se tradicija i modernost susreću, kroz inovativne multimedijalne prezentacije i kulturne događaje.

Centralni deo "Srpske kuće" čini umetnička instalacija Koreni, visoka 6,5 metara, simbolizujući "Drvo života", koja će dočarati duboke korene srpskog naroda i njegove tradicije, kulture, istorije.

Posetioci će imati priliku i da kroz napredne tehnološke algoritme vide animacije inspirisane našim sportistima, radovima Nadežde Petrović, kao i da se upoznaju sa velikim srpskim naučnicima i inovatorima poput Nikole Tesle i Milutina Milankovića.

 

Pored toga, "Srpska kuća" će predstaviti i bogat dokumentarni foto-materijal iz Arhiva Jugoslavije, koji će po prvi put biti prikazan javnosti.

Ovaj materijal uključuje hiljade artefakata vezanih za učešće Srbije na prethodnim Olimpijskim igrama.

Gastronomski deo paviljona omogućiće posetiocima da uživaju u tradicionalnim srpskim jelima pripremljenim na moderan način od strane najtalentovanijih mladih kuvara Srbije iz Junior Chefs Cluba.

Istaknut je i značaj srpske turističke ponude, ekonomije bazirane na modernim tehnologijama, inovacije u nauci, kao i planova za EXPO2027.

Pored kulturnih i gastronomskih događaja, planiran je i bogat prateći program, uključujući nastupe naših proslavljenih umetnika.

"Srpska kuća" biće otvorena svakog dana od 10 do 22 časa, a ulaz će biti besplatan za sve posetioce.

Nosioci projekta Srpska kuća su Vlada Republike Srbije i Privredna komora Srbije, dok su ključni partneri Ambasada Srbije u Parizu, Turistička organizacija Srbije i Olimpijski komitet Srbije.

Predsednik Vučić je sinoć prisustvovao ceremoniji otvaranja OI u Parizu, a prethodno je bio među 100 odabranih zvanica na prijemu koji je u čast svetskih lidera i predsednika međunarodnih organizacija u Jelisejskoj palati priredio predsednik Francuske Emanuel Makron.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija