• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.07.2024

11:49

Pravi prijatelji! Đurić: Dijalog sa Prištinom izazovan, hvala Kipru za dugogodišnju podršku i razumevanje!

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Politika

Pravi prijatelji! Đurić: Dijalog sa Prištinom izazovan, hvala Kipru za dugogodišnju podršku i razumevanje!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić zahvalio se danas vladi i narodu Kipra za njihovu dugogodišnju podršku i razumevanje za Srbiju, dodajući da na taj način podržavaju i principe Povelje UN i međunarodnog prava.

Đurić je učesnicima Godišnje ambasadorske konferencije na Kiparskom univerzitetu u Nikoziji, gde boravi na poziv ministra inostranih poslova Konstantinosa Kombosa istakao da je dijalog sa Prištinom je izazovan, ali da Srbija ostaje posvećena pronalaženju mirnog i demokratskog rešenja.

Šef srpske diplomatije je istakao da je najveći izazov Srbije situacija na Kosovu i Metohiji i da je podrška međunarodne zajednice nezavisnosti tzv. Kosova bila značajan problem za Srbiju, što je uticalo na sposobnost Srbije da se u potpunosti uskladi sa zajedničkom spoljnopolitičkom i bezbednosnom politikom EU. 

Istovremeno, on je izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da se obrati kiparskim ambasadorima i posebno osvrne se na višedecenijsko prijateljstvo i veoma bliske, gotovo bratske odnose koje neguju Srbija i Kipar, navodi se u saopštenju Ministarstva. 

Đurić je istakao da smo veoma ponosni jer možemo za sebe da kažemo da smo pravi prijatelji Kipra, o čemu svedoči i ova poseta na početku mandata ministra spoljnih poslova Srbije, kao snažna poruka kiparskom rukovodstvu da mogu da računaju na Srbiju kao pouzdanog prijatelja. 

Govoreći o najaktuelnijim pitanjima u Srbiji i regionu, Đurić je istakao da Srbija danas ima mnogo toga čime može da se pohvali, jer je uspela da udvostruči svoj BDP za manje od deset godina, što je izvanredno dostignuće, kao i da višestruko smanji stopu nezaposlenosti.

Ovaj uspeh Srbije, ocenio je šef srpske diplomatije, velikim je delom rezultat sposobnosti da privuče investicije i činjenice da se naša zemlja intenzivno fokusirala na stvaranje okruženja pogodnog za direktne strane investicije, razumevajući stratešku važnost snažne ekonomije. 

Đurić je podsetio i da je Srbija, takođe, značajno smanjila spoljni dug tokom protekle decenije, što je dovelo do zdravog i stabilnog makroekonomskog okruženja, kao i da je posvećena značajnom unapređenju infrastrukture, o čemu svedoče aktuelni projekti izgradnje deonica brzih pruga i autoputeva.

Strateški cilj Srbije, ukazao je ministar Đurić je da, završavajući sve potrebne političke, zakonodavne, ekonomske i druge reforme do 2027. godine, pristupimo Evropskoj uniji. 
S tim u vezi, dodao je, Srbija želi ravnopravne uslove u članstvu u EU, a ne asimetričan položaj sa ograničenim pravima. 

Đurić će se, tokom današnjeg boravka u Nikoziji, sastati se sa predsednikom Republike Kipar Nikosom Hristodulidisom i sa ministrom inostranih poslova Konstantinosom Kombosom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Počinje osveta Evrope! Orbanov poklon Rusima razbesneo EU! Ovaj potez mu neće oprostiti, razmatraju se najstrože mere!
NIJE DOBRO

Počinje osveta Evrope! Orbanov poklon Rusima razbesneo EU! Ovaj potez mu neće oprostiti, razmatraju se najstrože mere!

Predsednik Evropske narodne partije, najveće frakcije u EP, Manfred Veber pozvao je evropske lidere da donesu mere protiv Mađarske zbog olakšica u izdavanju viza za Ruse. Veber smatra da takav korak predstavlja pretnju za nacionalnu bezbednost EU, piše „Fajnenšel tajms“ pozivajući se na pismo Vebera predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu.

30.07.2024

14:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija