• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.08.2024

10:59

Šolakov direktor na optuženičkoj klupi! Nema kraja skandalima sa Junajted Grupom

profimedia

Politika

Šolakov direktor na optuženičkoj klupi! Nema kraja skandalima sa Junajted Grupom

Podeli vest

Nema kraja skandalima sa tajkunskom Junajted Grupom u Severnoj Makedoniji.

Posle otvaranja istrage povodom sumnji za organizovani kriminal i optužnice zbog zloupotrebe službenog položaja, glavni čovek Dragana Šolaka u toj zemlji sada se tereti i za TV pirateriju!

Naime, na zahtev TV Kanal 5 iz Skoplja podignuta je optužnica protiv Nikole Taseva, direktora Total TV Severna Makedonija, zbog neovlašćenog emitovanja programa te televizije.

Foto: printscreen

 

 

Kako je Kanal 5 juče objavio, Total TV je više od godinu dana, od novembra 2021. do marta 2023, kao telekomunikacioni operater i preko digitalne EON platforme emitovao sadržaje ove televizije bez bilo kakvog ugovora i dogovora, čime je “neovlašćeno prisvojio tuđe autorsko pravo sa namerom da ostvari protivpravnu materijalnu korist”.

Generalni direktor Kanala 5 Ivan Mirčevski pohvalio je pravosuđe Severne Makedonije “zbog hrabrosti da procesuira ovaj slučaj”.

Direktor Total TV već optužen

Nikola Tasev, glavni čovek Dragana Šolaka u Severnoj Makedoniji, u odvojenom krivičnom predmetu je optužen za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja.

Protiv direktora Total TV podignuta je optužnica kojom se tereti da je od 2015. do 2017, suprotno zakonu, zaključivao ugovore bez sazivanja Skupštine akcionara i naneo štetu pravnom licu u iznosu većem od 500.000 evra.

- U ovom slučaju nisam došla do elemenata koji su potrebni da predmet dostavim tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju. Što se tiče drugih mogućih postupaka, takve situacije će biti pažljivo razmatrane i u skladu s tim će se postupati prema zakonu - izjavila je prošle godine makedonski javni tužilac Lidija Raičević.

- Ovde je reč o krivičnom delu povrede autorskih i srodnih prava. Ono što je Total TV uradio je slučaj klasične TV piraterije, jer su reemitovali naš program bez dozvole. Dostavili smo brdo dokaznog materijala i sada očekujemo da sud donese odluku koja će biti u skladu i sa pravom i sa pravdom. Vreme je da se galopirajućoj pirateriji u ovoj zemlji konačno stane na kraj - izjavio je Mirčevski.

Kanal 5 je televizija sa nacionalnom frekvencijom i postoji još od 1998. godine, a Total TV je firma iz sastava tajkunske Junajted Grupe.

Foto: printscreen

 

 

Daleko od toga da je ovo kraj problemima Šolakove grupacije u Severnoj Makedoniji!

U oktobru prošle godine, u Skoplju je objavljeno da su Total TV i njeni vlasnici osumnjičeni za organizovani kriminal, zbog čega je u prostorije tog operatera ušla finansijska policija, izvršila pretres i zaplenila potencijalni dokazni materijal.

S obzirom na to da je istraga u toku, zvaničnih informacija još nema, ali kako se nezvanično saznaje razlog su “određene finansijske malverzacije”, dok makedonske vlasti sve vode kao slučaj udružene organizovane kriminalne grupe.

U istragu je uključeno čak oko pedeset finansijskih inspektora, radi se o višegodišnjim zloupotrebama i ogromnim novčanim iznosima, a ispituju se krivična odgovornost kako Total TV tako i Junajted Grupe kao vlasnika, ističu iz Skoplja.

 Skandali svuda gde posluju

Dragan Šolak i njegova poslovno-kriminalna grupacija predmet su skandala, uključujući sumnje za krivična dela, svuda gde imaju biznis

Javnost u Srbiji, Hrvatskoj, Grčkoj i Bugarskoj duži niz godina bavi se mogućnošću da su gazda Šolak i njegovi saradnici, u cilju izbegavanja plaćanja poreza i drugih naknada, ali i zarad dobijanja unosnih poslova, umešani u težak kriminal.

Uz to, jedan od ključnih ljudi Dragana Šolaka, švajcarski mešetar Volfram Kuoni, predmet je istrage u Švajcarskoj, Nemačkoj i Lihtenštajnu zbog sumnjivih poslova za ruske i ukrajinske tajkune bliske Kremlju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija