• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.08.2024

09:12

Naša zemlja je apsolutni rekorder u regionu! Ministar Mali objavio fantastične vesti: Srbija na prvom mestu po rastu BDP-a u Evropi!

printscreen

Politika

Naša zemlja je apsolutni rekorder u regionu! Ministar Mali objavio fantastične vesti: Srbija na prvom mestu po rastu BDP-a u Evropi!

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija, prema dosadašnjim podacima za ovu godinu, na prvom mestu po rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Evropi.

"Prvi kvartal smo imali stopu rasta od 4,7 odsto, drugi kvartal 4,2 odsto. Dakle, u proseku za prvu polovinu godine 4,5 odsto rasta BDP-a. Dakle, prvi smo u Evropi. Kako budu dolazili i ostali podaci, ja mislim da ćemo biti najmanje među prve dve ili tri zemlje", rekao je Mali za RTS.

On je dodao da Srbija privlači strane direktne investicije i po tome je apsolutni rekorder u regionu.

"Ne stajemo ni sa velikim kapitalnim investicijama. Videli ste sinoć predsednika Vučića koji je obišao radove na izgradnji brze pruge Beograd-Subotica", podsetio je Mali.

Ministar je naveo da se, kada se pogleda švajcarska formula, može očekivati dvocifreno povećanje penzija u narednom periodu i da će videti da li će taj povećani iznos moći da bude isplaćen već pre kraja godine.

Najavio je i povećanje plata, pre kraja godine ili od prvog januara.

"Imamo nikada više novca na računu, preko 700 milijardi dinara, imamo rekordne devizne rezerve, 27 milijardi evra, imamo 46,5 tona zlata u trezoru Narodne banke Srbije, devizni kurs je stabilan, javni dug nam je ispod 50 odsto", kazao je Mali.

Ministar finansija je istakao i da projekat Jadarit potencijalno može da bude najveća razvojna šansa za Srbiju u decenijama koje dolaze.

"Dajte da struka govori umesto ljudi koji se bave politikom, prevashodno mislim na ove iz opozicije i koji preuzimaju proteste, kako bi opet zloupotrebljavali jednu od tema koja za mene i za nas može potencijalno da bude najveća razvojna šansa u decenijama koje dolaze", rekao je on.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

Mali je naglasio da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je garant tog projekta u smislu da će se analizirati i efekti na zdravlje, na poljoprivredu, ekologiju i sve ostalo.

"Ukoliko nema negativnih efekata, ukoliko se zaštitimo na pravi način kroz primenu najstrožih ekoloških pravila i standarda, hajde da sagledamo to kao možda sledeću veliku razvojnu šansu naše zemlje uz Expo, uz izgradnju stadiona, uz izgradnju Tiršove 2, brze pruge, kao i brzih saobraćajnica i svega onog što podiže kvalitet života građana Srbije i gura našu zemlju napred", rekao je Mali.

On je na pitanje kakav će odgovor države biti na najavljene proteste u subotu u Beogradu zbog projekta iskopavanja litijuma u Srbiji, rekao da ne razume zašto protesti, ako je rečeno da se sledeće dve godine, odnosno 24 meseca ništa neće dešavati.

"Mi ćemo se ozbiljno baviti ovom temom kao što se ozbiljno bavimo našom ekonomijom već godinama unazad. Kao što vidite, po rezultatima rastu BDP-a i ostalim rezultatima imamo dobre i odgovorne rezultate", rekao je Mali.

Kako je kazao sačekaće se papiri da se sve analizira, napravljeni su timovi koji se bave posebnim oblastima kao što su zdravstvo, ekologija i treba sačekati i videti šta oni imaju da kažu.

" Hajde da što manje slušamo političare i one koji su za i one koji su protiv, a da što više čujemo struku. Da pokušamo da politiku ostavimo po strani i pustimo struku da kaže, to je najvažnije. Zdravlje nam je najvažnije i milion puta smo to rekli. Hajde da sagledamo efekte tog projekta. Ako bude dobro, ako nema negativnih efekata, što ne bismo možda to iskoristili", rekao je Mali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

(VIDEO) Milione koje dobija za rat, Zelenski troši na kupovinu vinograda! Ukrajina nestaje kao država, a predsednik je najveći ratni profiter!
Live TV

(VIDEO) Milione koje dobija za rat, Zelenski troši na kupovinu vinograda! Ukrajina nestaje kao država, a predsednik je najveći ratni profiter!

Potpuna histerija Zapada je ono što smo mogli da vidimo u proteklih 48 sati. Oni više nemaju načina da se izbore i sve što se dešava ide u korist ruskoj strani. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i pilot u penziji. Uživo u program javio se i urednik "Srbija tajms" Antonije Kovačević koji je komentarisao situaciju u Americi pred predsedničke izbore.

07.08.2024

22:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija