• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.08.2024

10:13

Stejt department upozorio Prištinu: Ako otvorite most na Ibru, dovodite stanovništvo u opasnost! SAD neće oklevati da osigura zaštitu američkog osoblja na KiM!

Reuters

Politika

Stejt department upozorio Prištinu: Ako otvorite most na Ibru, dovodite stanovništvo u opasnost! SAD neće oklevati da osigura zaštitu američkog osoblja na KiM!

Podeli vest

Glavni zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel izjavio je da SAD "neće oklevati da učine sve što je potrebno da osiguraju zaštitu američkog osoblja" na KiM.

Patel je na pitanje portala "Pavlović tudej" kako će Stejt department, nakon najave Prištine da će otvoriti glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici,  reagovati da zaštiti živote američkih vojnika u KFOR-u od jednostranih akcija vlade privremenih institucija, rekao da, iako još nije video konkretne izjave i komentare predstavnika Prištine, SAD "neće oklevati da učine sve što je potrebno da osiguraju zaštitu američkog osoblja i svojih ljudi".

Stejt department je ranije saopštio da SAD u ovom trenutku ne podržavaju bilo kakve poteze za promenu trenutnog statusa mosta na Ibru i da otvaranje mosta za saobraćaj vozila sada povećava potencijal za nasilje i dovodi u opasnost lokalno stanovništvo, kao i vojnike KFOR-a, uključujući Amerikance. 

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je 13. avgusta da u ovom trenutku postoji realan rizik vezan za otvaranje mosta u Mitrovici, koji bi mogao da utiče na bezbednost vojnika NATO-a, uključujući i američke vojnike.

Foto: profimedia

Džefri Hovenijer

Priština je najavila otvaranje glavnog mosta na reci Ibar u Kosovskoj Mitrovici, iako se tome protive Beograd i Srbi na severu KiM, ističući da to ugrtožava bezbednost Srba.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je u četvrtak da bi otvaranje mosta predstavljao opasan potez koji bi ugrozio bezbednost i opstanak Srba na KiM.

Premijer je istakao da bi otvaranje mosta bila katastrofa i da bi direktno poništilo sve razgovore i dogovore i obesmislilo proces dijaloga, iako Srbija ostaje posvećena procesu dijaloga, jer je to njen interes.

On je apelovao, pre svega na zemlje Kvinte, da to ne dozvole, a na KFOR da radi ono što mu je misija.

Otvaranju glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici u ovom trenutku protive se i KFOR, EU i OEBS, koji smatraju da to pitanje treba da bude deo dijaloga Beograda i Prištine, prenosi Tanjug.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija